[M$打手]Surface/Win 10 laptop交流討論(2)

986 回覆
7 Like 2 Dislike
大家既mon貼同套係邊買架? 深水埗?

真空真男人

真空真男人

好驚佢花

真空真男人

好驚佢花

冇跌過冇花過

tb
今晚BUILD講WIN10
唔知有冇新硬件
無知一問,surface book i7 8GB ram版
用嚟photoshop夠唔夠做?
今晚BUILD講WIN10
唔知有冇新硬件

唔會啦
如果我剩係文書同睇片係咪m3版都夠用 同埋如果真係想出呢家去邊間出好
如果我剩係文書同睇片係咪m3版都夠用 同埋如果真係想出呢家去邊間出好

i5同m3同價喎
點解唔出i5?

i5同m3同價喎
點解唔出i5?

學生九折都包埋個優惠架咩 唔係計原價咩?

i5同m3同價喎
點解唔出i5?

學生九折都包埋個優惠架咩 唔係計原價咩?

淨係知m3降頻降死人
i5用chrome個風扇轉得好勁
m3真係超輕度用
有幾多人真係當佢平板咁用?

意思係唔插cover用?

當純平板用嘅話
呢部係一部超貴平板

拎上手用會唔會好快攰

當純平板用嘅話
呢部係一部超貴平板

咁其實都幾fail

當純平板用嘅話
呢部係一部超貴平板

咁其實都幾fail

Surface個定位係咁,無計
但依家又俾佢做起左
同埋又真係冇邊部win tab用得落手

當純平板用嘅話
呢部係一部超貴平板

咁其實都幾fail

但依家又俾佢做起左

可惜都係當電腦用

當純平板用嘅話
呢部係一部超貴平板

咁其實都幾fail

但依家又俾佢做起左

可惜都係當電腦用

上堂jot notes就真係會收起塊keyboard當手寫板用
其餘時間當手提電腦用, 係書檯直頭當moon用
用緊MacBook pro 想轉surface pro 4 會唔會好on 9 ... 驚後悔

Usage :
Word excel ppt(需然我覺得keynote 好用啲)
帶出去播ppt
上網
輕量改圖(最鐘意用小畫家 )
公司VPN (一定要windows , 所以而家用parallel desktop)

Concern
SP4 好易壞(花畫面,sleep mode 著唔返,keyboard 無反應)
電唔夠用
keyboard 條條Fing 唔穩陣,放唔到大脾打字

concern除左電之外,其他問題一係更新解決左,一係無出現過
sleep mode同keyboard no response問題不知不覺間更新都解決左keyboard實到差唔多可以拎起部機,唔洗驚跌
放大脾就睇你大脾幾長

電平均用3個鐘,開CPU demanding既software 2個幾鐘收皮,上網就3至4個鐘,做文件野就耐少少都得

sp4 daily user

當純平板用嘅話
呢部係一部超貴平板

咁其實都幾fail

雙併不嬲都貴過單併
點解要唔用盡部sp然後話佢貴
用緊MacBook pro 想轉surface pro 4 會唔會好on 9 ... 驚後悔

Usage :
Word excel ppt(需然我覺得keynote 好用啲)
帶出去播ppt
上網
輕量改圖(最鐘意用小畫家 )
公司VPN (一定要windows , 所以而家用parallel desktop)

Concern
SP4 好易壞(花畫面,sleep mode 著唔返,keyboard 無反應)
電唔夠用
keyboard 條條Fing 唔穩陣,放唔到大脾打字

concern除左電之外,其他問題一係更新解決左,一係無出現過
sleep mode同keyboard no response問題不知不覺間更新都解決左keyboard實到差唔多可以拎起部機,唔洗驚跌
放大脾就睇你大脾幾長

電平均用3個鐘,開CPU demanding既software 2個幾鐘收皮,上網就3至4個鐘,做文件野就耐少少都得

sp4 daily user

成日比磁吸吸到勁痛
itunes登陸windows store
唔知其他app幾時會上埋架
如果夠多app嘅話個win 10s 會吸引好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞