[M$打手]Surface/Win 10 laptop交流討論(2)

986 回覆
7 Like 2 Dislike
有冇邊隻套可以好似ipad咁套住當smart cover用但又唔會影響到個keyboard
本身買sp4就係想方便當tablet用 唔想又買個laptop袋
有冇邊隻套可以好似ipad咁套住當smart cover用但又唔會影響到個keyboard
本身買sp4就係想方便當tablet用 唔想又買個laptop袋

即係留左位啪type cover嘅背蓋?
可以試下痴背貼

可以試下痴背貼

我見佢官網好似有咁上下既套賣 但唔知岩唔岩洗
https://www.microsoftstore.com.hk/product/Maroo-Leather-Folio-for-SP4
唔見咗隻筆
好似話冇sp5
叫sp4 performance

為換而換有咩意思
學生用usb同usb c其實有乜分別
為轉而買隻usb c手指有乜為

你話professional user要usb c/Thunderbolt 3我就明

usb插頭俾一個學生用 除左插手指同mouse仲有乜用
俾usb c你最多都係future proof
雖然同樣地 minidp都冇乜用

因為m$鼓勵你用cloud
冇話為轉而轉 你轉左就有人會用嫁啦

usb c手指同普通usb手指有乜分別?
唔係為轉而轉咁係咩

除非usb c嘅feature對你有用 如果唔係單純換隻手指做乜? 又未變主流

exactly
所以點解mbp 2016 個定位怪怪地

mbp 2016衰在佢target果班係pro/heavy user
而呢班用家正正係最唔想轉接口果班
因為啲舊機用開嘅嘢有機會用唔番/就算用到都好麻煩/勁買dongle
反而light user就冇咩所謂
個port可能都好少用
一個半個adapter都唔係大問題

其實2個a 2個c就最平衡到新舊交替
不過apple唔出都出左4個c
睇下佢地黎緊點樣push多啲人用usb c
不過m$對usb a嘅堅持又真係匪而所思
連幾皮嘢嘅studio都冇usb c

兩個極端

咪膠喇 surface studio係得usb 3.0 用type a好正常
macbook pro嗰幾個係thunderbolt 3接頭黎

咁點解studio咁貴咁前衛都唔用type c/tb3?

如果啲用戶唔係要插啲好勁嘅嘢
對佢地黎講MacBook pro果幾個tb3同type c有咩分別?

為換而換有咩意思
學生用usb同usb c其實有乜分別
為轉而買隻usb c手指有乜為

你話professional user要usb c/Thunderbolt 3我就明

usb插頭俾一個學生用 除左插手指同mouse仲有乜用
俾usb c你最多都係future proof
雖然同樣地 minidp都冇乜用

因為m$鼓勵你用cloud
冇話為轉而轉 你轉左就有人會用嫁啦

usb c手指同普通usb手指有乜分別?
唔係為轉而轉咁係咩

除非usb c嘅feature對你有用 如果唔係單純換隻手指做乜? 又未變主流

exactly
所以點解mbp 2016 個定位怪怪地

mbp 2016衰在佢target果班係pro/heavy user
而呢班用家正正係最唔想轉接口果班
因為啲舊機用開嘅嘢有機會用唔番/就算用到都好麻煩/勁買dongle
反而light user就冇咩所謂
個port可能都好少用
一個半個adapter都唔係大問題

其實2個a 2個c就最平衡到新舊交替
不過apple唔出都出左4個c
睇下佢地黎緊點樣push多啲人用usb c
不過m$對usb a嘅堅持又真係匪而所思
連幾皮嘢嘅studio都冇usb c

兩個極端

咪膠喇 surface studio係得usb 3.0 用type a好正常
macbook pro嗰幾個係thunderbolt 3接頭黎

咁點解studio咁貴咁前衛都唔用type c/tb3?

如果啲用戶唔係要插啲好勁嘅嘢
對佢地黎講MacBook pro果幾個tb3同type c有咩分別?

咪就是
不過新arc貴好多

designer mouse / surface mouse吊打佢 除左顏色之外

arc係aimed for ultra portability既
實係冇咁舒服
唔見咗隻筆

保養未過呢支筆壞左可以叫佢寄過支黎

可以試下痴背貼

我見佢官網好似有咁上下既套賣 但唔知岩唔岩洗
https://www.microsoftstore.com.hk/product/Maroo-Leather-Folio-for-SP4

用背貼會好啲
唔見咗隻筆

試過了 等咗三日
23號嘅發佈會好似話冇 Sp 5,
得 kaby lake version sp 4
不過咪撚再出 4g ram 嘅産品

有kaby lake都好
我接受唔到買番年半前嘅u

4g ram 真係比狗屌,希望多d電

用kaby lake應該會慳電啲
但我覺得4gb ram 128gb ssd依然會存在
Type c出現唔係要取代usb a
兩者可以並存
全type c壞處多過好處(現時嚟講)
係咁追全type c其實係想點

咪俾intel fake,kbl一鳩樣
仲有樓上好似搞錯左d野
Type c只係一個插頭,佢可以係行usb2.0/3.0(3.1 g1)/3.1g2/TB3
同得3.0所以冇type c完全冇關係
唔見咗隻筆

我想佢加電

+1
TDP係一樣
實測都係發熱冇點變
除左果少少性能係多左硬解
連好d GPU都唔比
我就話幾時AMD出個zen APU打9佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞