[M$打手]Surface/Win 10 laptop交流討論(2)

986 回覆
7 Like 2 Dislike
Surface Pro = MacBook 12"/MacBook Air
Surface Laptop = MacBook Pro 13 (non Touch Bar)
Surface Book = Macbook Pro 13 (Touch Bar)
Surface Studio = iMac
似係咁

Surface Pro係貴過Laptop
佢個鍵盤係要另買

家陣買pro4平到傻仲要送埋keyboard
pro4一定平過laptop好多
pro5就出左先算

laptop唔買Surface啦

目前最完美嘅ultrabook
唔買surface laptop買乜

過萬真係買x1 carbon好過

Agger

唔明x1 carbon有乜好
講牌子 都係唔講喇
講外觀 都係唔想講
講效能 大家都係7代Intel
講價錢 x1 carbon i5 8gb 128 sata ssd 冇touch 賣9755(官網價)
surface laptop 雖然得4gb 但係有pcie ssd 有touch mon解像度更高 賣999usd
高下立見

x1 1.13kg vs laptop 1.252
輸重量

lenovo狗也不屌 苦主

lenovo 要傳統Thinkpad x/t系先屌得過
x系而家都cost down 左, 除非鍾意12"機
唔係都係焗你上t係同x1
我想等佢 studio 多啲

Agger

講牌子 都係唔講喇
講外觀 都係唔想講
講價錢 x1 carbon i5 8gb 128 sata ssd 冇touch 賣9755(官網價)
surface laptop 雖然得4gb 但係有pcie ssd 有touch mon解像度更高 賣999usd
高下立見

輸重量

Lenovo啲ThinkPad X/T愈出愈閪
部部機都硬係cut少少嘢
荒死你唔買佢最貴果部X1 carbon
我想等佢 studio 多啲

Studio平極都幾皮嘢

Agger

講牌子 都係唔講喇
講外觀 都係唔想講
高下立見

輸重量

Lenovo d 野真係好狗
x1 連個lan port 都冇埋, 點解唔學日系機加個摺得埋lan port
個mon 死都唔比靚嘢, 迫你比多d 錢上x1 yoga, 但香港x1 tablet 同yoga 好似話只係賣過超短時間

Agger

講牌子 都係唔講喇
講外觀 都係唔想講
高下立見

輸重量

Lenovo d 野真係好狗
x1 連個lan port 都冇埋, 點解唔學日系機加個摺得埋lan port
個mon 死都唔比靚嘢, 迫你比多d 錢上x1 yoga, 但香港x1 tablet 同yoga 好似話只係賣過超短時間

X1 carbon冇lan port
X270冇thunerbolt 3
T470s細電
T470個19雙硬碟有等於冇
部部都計到盡唔俾你有完整功能
X1 yoga同tablet我直頭冇見過
寧願佢低配用sata 3 cut touch 換256 8gb ddr3好過
寧願佢低配用sata 3 cut touch 換256 8gb ddr3好過

到時有啲人唔知頭唔知路買左番去
發覺部機特別慢又會大叫全城中伏架喇
等街價減$1000或者M$送嘢好過

到時有啲人唔知頭唔知路買左番去
發覺部機特別慢又會大叫全城中伏架喇
等街價減$1000或者M$送嘢好過

有500rw都唔慢啦
寫到明spec 要快咪買貴啲 要平就慢啲 冇乜所謂
ram 3同4冇乜大差距
依家surface pro 4 i5 256做緊幾錢

深水埗見過$7800連kb
呢度有人留過tg做到$7500連kb

可唔可以講下邊間做到呢個價?官網要$9688
4gb+128狗也不屌啦

好想買

最平得一隻色揀

最平得一隻色揀

但正常都買8+256啦
鍵盤面會唔會好易有汗跡
鍵盤面會唔會好易有汗跡

我都想知
要問下呢度有買sp4 signature版嘅巴打
其實我一直都好奇sp4個type cover用耐左啲毛毛會唔會好殘
我iPad Pro個smart keyboard用左一年已經慘不忍睹
其實我一直都好奇sp4個type cover用耐左啲毛毛會唔會好殘
我iPad Pro個smart keyboard用左一年已經慘不忍睹

出面demo擺咁耐都冇殘 應該幾耐用

完全冇事, 係D邊有少少變色

出面demo擺咁耐都冇殘 應該幾耐用

pro 3 typecover用左年半,係邊位少少殘,palm位黃
咁就好
我如果買應該會買紅/深藍
咁就好

淺藍易黃 買深色襟好多
咁就好

淺藍易黃 買深色襟好多

用緊紅色
我覺得深藍好睇d
咁就好

淺藍易黃 買深色襟好多

用緊紅色
我覺得深藍好睇d

深藍正解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞