[M$打手]Surface/Win 10 laptop交流討論(2)

986 回覆
7 Like 2 Dislike
知唔知點樣可以set低啲解像度 但保留到3:2唔會有黑邊

平時上下網咁 想慳電啲

之前可以用改registry key既方法
而家唔知得唔得

平時上下網咁 想慳電啲

而家唔知得唔得

搵到link 今晚試下先

Major updates tend to re-install the Intel drivers and wipe the custom settings. You should be able to re-apply the registry keys I posted in the wiki:

SP4/SB: https://dancharblog.wordpress.com/2015/10/26/surface-book-and-surface-pro-4-high-dpi-multi-monitor-optimization-regkey-for-alternate-32-aspect-ratio-resolutions/

SP3: https://dancharblog.wordpress.com/2014/11/01/hi-dpi-multi-mon-with-surface-pro-3-dpi-scaling-tweaks/

S3: https://dancharblog.wordpress.com/2015/05/13/surface-3-intel-atom-x7-cherrytrail-multi-monitor-tweaks/
用落sp4會唔會覺得反光好嚴重

係lecture hall都真係好反光下
不過市面上靚mon都係反光面架啦

又唔見xps non touch/macbook係咁

xps non touch個部得1080p
而且霧面mon冇咁好睇

macbook retina咪一樣反光

鏡面mon一定反, ipad同surface已經係反得最少

反到on999...LOL啊
用落sp4會唔會覺得反光好嚴重

係lecture hall都真係好反光下
不過市面上靚mon都係反光面架啦

又唔見xps non touch/macbook係咁

xps non touch個部得1080p
而且霧面mon冇咁好睇

macbook retina咪一樣反光

鏡面mon一定反, ipad同surface已經係反得最少

反到on999...LOL啊

亮度唔夠高

明明難得sp4叫做幫m$贏番個勢
點解m$反而好似唔多理sp系列

12月出ARM CPU既細版surface
到時個勢仲勁

sp出細我會買細
tablet買細易拎上手
iPad pro我都係買9.7

5月2日education咪同surface有關
(surface一直主打方便大學生)

我估M$梗會出高通835搭載win10
當初佢落場就係想親自搞創新
(佢親生個firmware簡直有魔法)
家下仲大大歡迎其他廠商出2in1
(歡迎人地抄surface,仲話咁樣係推廣win10)
遲下M$梗會自己出一部黎做個勢

btw e+ sp4咁平,冇需要tb3同usb 3.1既,其實真心建議上車與其等835等到下世紀

依家啲廠真係抄sp4抄到勁出面
但m$好似冇咩所謂咁
應該係因為冇咩威脅

我可以唔要tb3
但依家應該要買有usb c+a以防第日有需要

M$仲話友商大力推廣win10係好事
見香港M$商店連抄SB既野都放得出黎賣就知
果時係MWC M$仲話好高興見到有新2in1
當然surface pro系列定位一向旗艦級
所以都可以理解成"冇對手"既
至少超級無敵低性價比真係冇對手
4GB ram賣2000蚊
畢竟2in1老手頂多係Asus同leno,其他廠真係岩岩起步難以稱王

xps13 2in1窄邊好吸引

反360度2in 1同拆kb嘅2in1始終有唔同
我覺得360度果種係冇咁好用同埋最後都係會當普通laptop用

到時個勢仲勁

sp出細我會買細

btw e+ sp4咁平,冇需要tb3同usb 3.1既,其實真心建議上車與其等835等到下世紀

但m$好似冇咩所謂咁
應該係因為冇咩威脅

我可以唔要tb3

畢竟2in1老手頂多係Asus同leno,其他廠真係岩岩起步難以稱王

xps13 2in1窄邊好吸引

反360度2in 1同拆kb嘅2in1始終有唔同
我覺得360度果種係冇咁好用同埋最後都係會當普通laptop用

16:9
我個人需要打直睇doc,sorry for XPS
有無人想收部surface book 配置係i7有顯示卡配置8gb ram果款(唔係頂配)
都幾新 送埋機套(淘寶果款) 筆頭套裝包埋 兇宅買有+錢多3年保(舊年2月28買)
齊盒齊牛乜撚都齊
因為剩係番學用同幾錫機 幾乎無花痕 得一個唔顯眼既位唔知邊到黎細細點凹

平時上下網咁 想慳電啲

而家唔知得唔得

改左 用緊1920x xxxx
試過顯示尚餘23小時電量
當然無23咁多 不過真係好com.. 真係可以用足成日

平時上下網咁 想慳電啲

而家唔知得唔得

改完有咁長績航力
2k mon我基本上用唔著
full hd已經夠

平時上下網咁 想慳電啲

而家唔知得唔得

改完有咁長績航力
full hd已經夠

平時上下網咁 想慳電啲

而家唔知得唔得

改完有咁長績航力
full hd已經夠

唔夠清,不了

平時上下網咁 想慳電啲

而家唔知得唔得

改完有咁長績航力
full hd已經夠

唔夠清,不了

12寸mon 1920x1080都ok啦
Pro4 第一次差電洗唔洗過夜?
Pro4 第一次差電洗唔洗過夜?

NO

平時上下網咁 想慳電啲

而家唔知得唔得

改完有咁長績航力
full hd已經夠

唔夠清,不了

不了,用完sp4屏我已經返唔到去
任何低resolution只會整殘我對眼

平時上下網咁 想慳電啲

而家唔知得唔得

改完有咁長績航力
full hd已經夠

今日試左改reg key 但係都係冇出advanced setting 我諗係因為creator update之後已經唔岩用
之後用另一個方法 格硬裝返Intel graphics drive 再set自訂resolution
set左1920x1280 1600x1066 1440x960
1600已經有好明顯分別 1920都ok
暫時做文書野用返1600算
有無人想收部surface book 配置係i7有顯示卡配置8gb ram果款(唔係頂配)
都幾新 送埋機套(淘寶果款) 筆頭套裝包埋 兇宅買有+錢多3年保(舊年2月28買)
齊盒齊牛乜撚都齊
因為剩係番學用同幾錫機 幾乎無花痕 得一個唔顯眼既位唔知邊到黎細細點凹

$?

有可能會update 粒u
但係個發佈會主攻education, chromebook

到時個勢仲勁

sp出細我會買細

但m$好似冇咩所謂咁
應該係因為冇咩威脅

我可以唔要tb3

Vaio canvas 冇行貨, 除左衰重量, 其他屌打而家堆2in1
Surface 當年發佈都吹到旗艦級, 比人評測都係高陛同用料靚嘅機
但m3, i5 128gb .... ssd 仲用緊上世代sata唔係發佈會嘅pci-e nvme
隻ssd 都係中下價貨, 比同期好多機嘅ssd都慢
而家個價啱使都值得入手, 正價就算啦
sb香港終於有performance based

有可能會update 粒u
但係個發佈會主攻education, chromebook

到時個勢仲勁

sp出細我會買細

但m$好似冇咩所謂咁
應該係因為冇咩威脅

我可以唔要tb3

Vaio canvas 冇行貨, 除左衰重量, 其他屌打而家堆2in1
Surface 當年發佈都吹到旗艦級, 比人評測都係高陛同用料靚嘅機
但m3, i5 128gb .... ssd 仲用緊上世代sata唔係發佈會嘅pci-e nvme
隻ssd 都係中下價貨, 比同期好多機嘅ssd都慢
而家個價啱使都值得入手, 正價就算啦

5月2號啦
等花生啦
有咩app播mkv好?

Default 個video app都播到,如果要set其他野咪potplayer

default仲有畫中畫mode

畫中畫係咩
我用default 有d字幕冇左個字形,有d字幕字都唔show出來
Potplayer我有用開,想平板mode可以多工

平時上下網咁 想慳電啲

而家唔知得唔得

巴打點樣整到佢有23個鍾咁多,我整完都係得7個鍾,有無詳細資料?
有無巴打有買三年保養,係咪加七百幾蚊就有
有無巴打有買三年保養,係咪加七百幾蚊就有

yes 好似$799
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞