《監獄•喪屍•反擊戰》

484 回覆
44 Like 2 Dislike
滅團
「砰!」

迅雷不及掩耳之間,槍聲響起。

下一秒,Eric額頭上多左一個五毫紙硬幣咁大個嘅紅色血洞,另有鮮血濺到旁邊另外四個男仔嘅面上。

隨即,Eric整個人向後倒下,嗰粒帶血嘅子彈頭「噹」一聲跌落喺地下。

當場死亡。

在場所有人都睇到呆左,但未等佢地反應過嚟,八個警察向住佢地一齊開槍。

「砰砰砰砰砰——」

第二第三第四下第五下槍聲接連響起。

企得比較前嘅嗰四個男仔、Monica同埋三個學生妹逐一中槍倒地,血漿四濺。

「快趴低!」施政傑大嗌。

其他人即刻趴落地下,慌張閃避。

豹哥只係走慢一步,幾個警察就瞄準佢嚟開槍。

旁邊嘅肥龍同瘦虎諗都唔諗,立刻撲過去,用個背脊幫豹哥擋住子彈。

「啊!!!」二人中槍後,同時發出痛苦嘅哀嚎。

子彈射中肉身所濺出嘅鮮血,喺二人嘅衣服上化開,形成朵朵血花。

「大佬,快啲走…」肥龍、瘦虎同豹哥講。

「砰砰砰—」班警察繼續亂槍掃射。

地庫鋪頭嘅櫥窗、堆疊嘅汽車電池,以及兩盞落地燈同風扇統統被射爆曬。

無左落地燈嘅燈光,地庫變得昏暗,剩低嘅只有長槍射擊時閃現嘅火光。

肥龍同瘦虎一直護住豹哥,以肉身幫對方抵擋子彈。

瘦虎嘴裡吐血,身受多處槍傷:「大佬…快走…呢度有我地擋住…」。

「你地...我...」豹哥口震震,講唔出任何說話,個心有種撕裂般嘅痛。

「快…快走…」肥龍搭住豹哥膊頭講。

最後,二人用盡埋最後一道力推走豹哥,跟住轉身撲埋去班警察度。

佢地想藉此嚟引開警察嘅注意,等豹哥有機會逃走。

「唔好呀!」豹哥伸手拉住佢地,可惜卻抓唔住。

「砰砰砰—」

二人慘成活靶,全身上下俾射成「蜜蜂巢」。

「肥龍! 瘦虎!」

兩個兄弟喺自己面前俾警察亂槍射死左,豹哥嬲到成個人震曬:「你班打靶仔死差佬!我同你地死過!」

佢想衝上去同班警察搏命,但呢個時候,喪屍仔突然從後用力拉住佢,夾硬拉走左佢,將佢帶到入走廊。

「砰砰砰—」警察射完一大輪,射到無子彈。

「無曬聲氣,係咪死q曬啦?」一名警察問。

「開燈照下咪知囉!」另一名警察講。

跟住兩名警察著起白光燈,照一照四周圍。

佢地幾個數一數中左槍訓低嘅人,發覺好似唔係好啱數,於是換上新子彈,再舉起槍,到處搜索一下。

而呢一刻,施政傑等人匿埋喺走廊中間一間雜貨店裡面。

柔柔左腳大髀中左槍,家陣血流不止。

佢雙手掩住傷口,表情十分痛苦。

張火石同施政傑喺鋪頭入面左摷右摷,最後搵到左兩塊布同橡筋,佢地馬上幫柔柔扎住個傷口,暫時勉強可以幫佢止到一陣血。

Simon就驚到腳震,猛咁問點算:「仆街啦屌!班差佬做乜撚鳩發曬癲咁開槍射我地?今次點算呀?」

「屌佢老母!我要出去『隊冧』班死差佬,我一定要幫肥龍同瘦虎報仇!」豹哥咬牙切齒,想衝出殺死班警察。

「傻架咩,佢地有槍架,你乜都無就咁行出去,想送死咩?」施政傑拉住豹哥。

「仆街!佢地殺左我兩個兄弟呀!」豹哥眼泛淚光。

「我明白你嘅心情,但你咁樣行出盞送死,一樣係幫唔到佢地報仇架。」施政傑對住豹哥講。

「砰砰砰!」

同雜貨鋪相隔兩個鋪位嘅瑜伽室響起槍聲。

入面嗰對年老嘅夫婦無法倖免,俾幾個警察掃射而死。
隨住逐漸靠近嘅腳步聲,Simon越嚟越驚恐:「弊啦!班死差佬殺到嚟啦!」

「屌!橫死掂死,一於衝出去同班仆街死過!」豹哥情緒激動,內心仍然為肥龍同瘦虎嘅死而感到極度悲憤。

「豹哥,冷靜啲啦,我地雙方武力唔對等,你打唔過佢地架。」施政傑同豹哥講。

「班死差佬究竟黐左邊條線,我地又唔係喪屍,做乜鳩開槍射我地呀屌!」Simon神經繃緊,手心冒汗,「呢次真係仆街啦,睇嚟我地今次真係玩完。」

「唔好自亂陣腳,大家先冷靜落嚟,一齊諗下有無方法離開商場。」受傷嘅柔柔面青口唇白,睇落好虛弱。

施政傑深呼吸一啖氣,腦海不斷思考有咩辦法化解眼前嘅危機。

佢地依家嘅武器只得張火石手上嘅斧頭同柔柔嘅長鐵通,單憑呢兩樣嘢根本鬥唔過班警察。

唯一勉強能夠同班警察抗衡嘅,就只有旁邊靜止不動嘅喪屍仔。

「大家諗到『橋』未?」Simon心急如焚。

「辦法有一個,但唔知work唔work。」施政傑話。

「咩辦法呀?」Simon追問。

「我地手頭上有隻喪屍仔,不如叫佢出去引開班差佬,然之後我地趁機跑出去,從走廊後面個防火通道逃走。」

「但班警察火力咁猛,我估佢地幾下就射低隻喪屍,好難引得開佢地。」柔柔話。

「唉,都係嘅,佢地火力咁猛,得一隻喪屍仔,應該都鬥唔過。」施政傑感到沮喪。

「踏踏—」腳步聲越嚟越接近。

「頂!唔理咁多啦,班人殺到埋身,我地點都要博一博!」

Simon拎起iPhone,對住屏幕發出指令:「喪屍仔,你同我行出門口,轉右踏前十步,一見到有人就即刻咬班仆街。唔係唔係,講錯左,你咬人得啦,唔洗仆街。」

喪屍仔按照指示,向前行出門口。

不過,佢仲未轉右踏前,走廊上就傳來痛苦嘅叫聲:

「啊!!!」

「大獲!有喪屍!」

「快啲搞掂佢地先!」

原來喺班警察搜索緊嘅同時,街外一大班喪屍已經不知不覺咁入左嚟商場。

原本商場有度玻璃門隔住,但班警察入嚟嗰時候打爛左玻璃門,令到商場變成「無掩雞籠」。

一行十幾隻喪屍喺走廊上圍攻八名持槍警察。

「班差佬俾班喪屍纏住,我地快啲趁機走啦!」施政傑探頭一望出走廊。

張火石立刻孭起受傷嘅柔柔,帶頭衝出門口。

五人拔足狂奔,往走廊最盡頭處嘅防火門逃生。

只但係豹哥仍心感不忿,想返去幫肥龍同瘦虎報仇:「唔得!我唔可以就咁走左去,瘦虎同肥龍嘅仇,我今日一定要報!」

豹哥搶走張火石掛喺腰間嘅斧頭,然後跑返轉頭。

「豹哥,唔好呀!」施政傑拉都拉唔住。

「傑仔,唔好理佢啦,走啦!」Simon同施政傑講。

「但係…」

「唔好但係啦,我地都自身難保,再唔走無機會架啦!」Simon往前跑,但張火石停左喺度,擋住左去路。

「做咩停左喺度?」Simon問。

「前面有喪屍…」柔柔指住前方。

有一大班喪屍推開防火門,行緊入嚟商場,數量至少有二十隻。

「頂!個all-back頭仔肯定又唔記得閂防火門,搞到引左班喪屍入嚟!」Simon痛罵。

呢刻前有喪屍,後有警察,佢地幾個進退失據。

施政傑諗左一陣,然後話:「返轉頭!我地返轉頭!」。

「下?返轉頭?」Simon有啲不知所措。

「我地先返轉頭救豹哥,然後一齊由正門衝出去!」施政傑話音剛落,調頭就跑。

「喂,傑仔,等...」Simon叫都叫唔住。

張火石認同施政傑所講嘅說話,於是乎就孭住柔柔調頭返去救豹哥。

「喂!等埋我呀喂!」Simon亦都跟大隊返轉頭。
車震緊可能
一夜團滅
仲以為Monica會有甜,點知咁就死撚咗
無啦,要屌一早就屌左
柔柔
星期四無文,訓前一推
支持下樓主
寫得唔錯
多謝支持,今晚update
幾好睇
柔柔
死黑警
仲以為有得睇斬斷左隻手嗰個黑警會比喪屍慢慢玩弄
豹哥垂頭落淚,透明嘅淚珠像落雨般滴落地上。

一諗起肥龍、瘦虎俾射殺時嘅畫面,佢就傷心欲絕。

佢接受唔到相伴超過二十年嘅兄弟咁樣俾人殺死左。

佢接受唔到嗰一肥一瘦嘅身影從此喺佢身邊消失。

佢接受唔到以後都無機會再聽到二人嗌佢一聲「大佬」。

豹哥好少喊,亦好少喺人面前喊,但肥龍、瘦虎嘅死對佢打擊實在太大,令到佢淚流不止,喊到收唔到聲。

施政傑佢地行到豹哥身邊,想安慰但唔知講咩好,對於肥龍同瘦虎嘅死,佢地都感到難過。

雖然相識得唔算耐,但佢地都對二人有一份感情,畢竟大家曾經都一齊住埋一個監倉,一齊俾光頭陳sir恰過,亦一齊打過喪屍,算係同過生共過死嘅朋友。

豹哥喊左大約十分鐘先慢慢停落嚟,但心情仍未能平復。

同一時候,張火石發現孭喺背脊上嘅柔柔好似暈低左:「柔柔?柔柔?阿妹你快醒下!」

施政傑行過去細細力拍一拍柔柔,但對方毫無反應:「大獲!柔柔好似昏迷左。」

佢地見到柔柔大髀上嘅槍傷不斷滲出血,連張火石條褲都沾上佢嘅血,睇嚟佢應該係因為失血過多而陷入昏迷。

張火石即刻放低柔柔,並撕爛自己件衫,用布條再勒緊柔柔嘅大髀,盡量唔俾啲血再流出嚟。

「柔柔嘅情況不妙,我地要盡快搵個安全啲嘅地方匿埋先,然後再諗方法幫佢攞粒子彈出嚟。」張火石話。

「咁我地要快啲離開呢度先。」施政傑講。

「但係邊度有地方係安全?」Simon問。

施政傑思考左幾秒答:「有,林伯屋企,我地去林伯屋企。」

「啱,林伯應該肯收留我地。」張火石同意施政傑嘅提議。

佢地幾個坐言起行,立即出發。

經過地庫中心位置嘅時候,地上都係死去同伴嘅屍體。

豹哥搵左兩塊布,用嚟冚住肥龍同瘦虎嘅屍首。

「肥龍、瘦虎,一路好走。放心啦你地大佬我會好好照顧自己,唔洗擔心我架,你地安心上路啦…」話講到一半,豹哥又忍唔住低聲啜泣。

Simon行去睇下Monica,原本就嚟得手嘅「獵物」就咁瓜左老襯,佢感到十分惋惜同傷心。

再望真啲,佢見到Monica個胸中左槍,但呢個唔係重點,重點係對波好似縮左水咁。

「哎呀!我頂呀!乜Monica原來係『打假波』,我仲以為佢真係咁大波,原來只係裝左兩個鹽水袋喺心口,豈有此理,咁都俾佢呃左!」

「唔好講咁多,快啲行啦你!」施政傑掹走Simon。

張火石行到豹哥身邊:「豹哥,我地都行啦。」

豹哥點點頭,望埋肥龍同瘦虎最後一眼,黯然地轉身離開。

行出商場後,佢地就往林伯屋企方向出發。
頭盤黎啫,陸續有來
期待
咁佢地有冇執咗班警賊嘅槍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞