《監獄•喪屍•反擊戰》

484 回覆
44 Like 2 Dislike
黑警死法可唔可以再殘忍啲
完全同意!
Spring pocket barbecue
有未有未?
之後嘅嗰個禮拜,佢地幾個繼續四周圍「招攬」喪屍。

喪屍嘅數量慢慢就由五十隻變成兩百隻,一個天台已經唔夠擺,要用埋附近個地鋪嚟安置佢地。

而Simon就利用佢嘅電腦知識,不斷完善佢個聲控app。

原本要指令啲喪屍做嘢,要講明每一個步驟,咁樣操作上嚟其實唔係太方便,有見及此,Simon就喺個聲控app預設左幾種模式。

每一種模式都包含唔同嘅動作,例如開啟攻擊模式嘅話,只要對住電話講「attack」,咁啲喪屍就會自動自覺行上去攻擊同咬班警察。

呢種預設模式最好嘅地方就係,你只需講一個字就可以叫班喪屍做一連串動作,除左攻擊模式,仲有一個泰拳模式。

張火石將佢學過嘅泰拳招式「傳授」俾班喪屍,只要講聲「fight」,咁啲喪屍就會按預設模式入面鎖包含嘅指令,使出泰拳連環擊。

不過喪屍始終都係喪屍,佢地啲手手腳腳並無人類咁靈活,動作亦比較生硬同遲鈍,唔能夠發揮泰拳嘅全部威力。

原本仲有一個踩roller模式,弊在班喪屍確實係太鈍同埋唔識攞平衡,所以踩極唔識。

家下施政傑等人有兩百隻喪屍坐鎮,足夠對付班警察有餘。

然而,正所謂能力越大責任越大,除左自保之外,佢地都會去拯救嗰啲被警察迫害嘅生還者。

呢日天色陰沉。

喺銅鑼灣希慎廣場入面,有一大班警察揸住槍,追住手無寸鐵嘅生還者嚟掃射。

生還者之中有男有女,有老有嫩。佢地一邊逃跑,一邊喊曬口咁求饒,但班警察冷血無情,見人就射,槍槍致命,完全係毫不留情。

就喺Hollister鋪頭門前,有一對夫婦對住兩個持槍警察跪地求饒。

「阿sir唔好殺我地!我地唔係喪屍嚟架,求下唔好殺我地!」嗰老公攬住老婆同六歲嘅細路猛咁叩頭,哀求對方繞佢地一命。

兩個警察冷笑一聲,瞄準嗰對夫婦頭部,準備開槍。

就喺呢個時候,施政傑佢地帶住百幾隻喪屍行入嚟。

佢地無帶曬二百隻喪屍出街,因為都要留返啲喺傢私鋪嚟保護林伯。

「咦?有差佬喎,而且人數仲唔少添!」豹哥數一數面前警察嘅數量,大概至少有三十人。

柔柔見到商場遍地都係生還者嘅屍體,感到既憤怒又痛心:「實在太可惡啦...」

「柔柔,陣間你負責救人,班警察就交俾我地。」施政傑同柔柔講。

Simon拎部電話出嚟,傳達指示前問其他人:「咁我地今次殺曬定係點呀?」

「班差佬死不足惜,最好拎曬去喂喪屍。」張火石話。

「直接咬死曬嘅話,咁真係太便宜班打靶仔啦,我建議留返一半俾我地慢慢折磨。」豹哥提議。

「哈哈,呢個主意幾好,咁記得唔好殺曬,留返幾個慢慢玩...」Simon笑笑口話。

「砰!」遠處一名警察朝五人方向開槍,子彈差啲射中豹哥。

「仆街!咁快開槍射?前面呢班打靶仔我嚟搞掂,樓上嗰啲就交俾你地。」

講完,豹哥就命令身後五十隻喪屍撲上前,對嗰班殺人唔眨眼嘅警察「attack」。

「Attac,attac!」佢想開啟攻擊模式,但班喪屍卻無乜反應咁,「Simon,你又話嗌一下班喪屍就識得自動攻擊嘅,點解依家唔得架?」

「所以話你呢啲黑社會唔讀書,搞到英文都唔識讀,係『attack』,後尾有個K尾音架。」Simon糾正豹哥發音。

豹哥再字正腔圓讀一次,今次班喪屍就收到指令,向住前面班警察行去,準備大開殺戒。

其他人亦各自帶一批喪屍上樓上,拯救嗰班生命受到危險嘅生還者。

嗰班警察當然不甘示弱,未等喪屍逼近,就開冰霧槍周圍噴射,打算解決班喪屍先慢慢「炮製」班人。

只不過,班喪屍著曬羽絨,又封曬保鮮紙咁,根本就唔怕啲冰霧。

佢地慢慢行過去,一見到警察就飛禽大咬,好快豹哥見都咬死左幾個,跟住就轉成捕獲模式,叫班喪屍捉住班警察,唔俾佢地走。

另一邊廂,施政傑就上到二樓救人,佢先叫柔柔帶嗰對夫婦同細路去一個安全嘅地方,然後下達指令:「『fight』!」。

呢一個係泰拳模式嘅指令。

身旁幾十隻喪屍收到指示,就向住兩個連環使出泰拳招式。

佢地先喺踏前批肘,再起飛腳,然後又嚟一個轉身掃踢,最後兩下左右勾拳。

動作就做啱曬,但效果同想象中嘅有出入。

正如啱先講嘅,班喪屍動作緩慢又唔靈活,雖然係正確無誤使出招式,但就俾兩個警察避過左攻擊。

睇嚟呢個模式真係好睇唔好用。

既然係咁,咁唯有用返最普通嘅攻擊模式。

班喪屍一擁而上,撲去兩個警察身上張口亂咬。

與此同時,商場其他地方亦都傳來警察嘅慘叫聲。

剛才氣焰囂張嘅警察已變成喪家之犬,任由喪屍同施政傑等人隨意擺弄。

最後,五人救出商場裡面嘅生還者。

至於嗰班警察,有一半死左,成為左喪屍嘅早餐,另外一半就被捉起嚟,等候發落。
今晚出住千幾字先
眼訓要訓覺,聽日再出
訓醒再出
認真爽
咬死晒d狗
捉起果半會點死?好期待
現實未做到,睇故過下癮都好
追到 Live了,好故!
睇嚟個一半可以慢慢玩了
死黑警
搵幾個碌賓周仲係硬嘅喪屍
附上電鑽參考圖一張
好殘忍
都係徇眾要求
停更一天
磨牙
監狗留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞