《監獄•喪屍•反擊戰》

484 回覆
44 Like 2 Dislike
開始有爛尾feel
※ ※ ※

警務處指揮中心內,多個熒幕顯示緊前線警察喺港島執勤嘅情況。

其中三部熒幕拍到十個幾警察被喪屍捉住,並大聲求救嘅畫面:

「處長!快救我地呀處長!救命……」

畫面一黑。

「咩事!點解嗰邊無左畫面架?」警務處處長好緊張咁問。

「Sir,嗰三部無人機應該受到損壞,所以無左畫面。」一名監察住屏幕嘅操作員話。

「發生咩事?點會無端端受到損壞?快playback返去睇下咩事!」處長命令。

該名操作員想將畫面推前,但唔成功:「Sir,睇黎嗰幾部機損毀程度太嚴重,睇唔返損毀前嘅畫面。」

「再試下啦!」

「Yes,sir。」

個操作員再嘗試回放,大概搞左大約十五分鐘,三部無人機只可以playback睇得返墜落前一秒嘅畫面,而且仲係好「濛查查」。

一個部機拍到有警察俾喪屍捉住,第二部機影到施政傑、豹哥、Simon同張火石嘅頭頂,第三部離遠影到四人嘅正面。

「好濛喎,仲out曬focus咁,呢幾個藍色制服嘅係咪我地夥記?」處長問。

「Er…應該係…」操作員回答。

處長哄埋個mon望一望:「咁佢地後面係咪喪屍?睇真啲,佢地好似俾喪屍抓左咁?同埋,另外影到呢四個人係咩人嚟?」

「Sir...呢個…我都唔知呀…」

「頂!你真係無鬼用,咁呢三架無人機嘅位置喺邊度?」

「應該係銅鑼灣希慎廣場。」操作員答。

「咁我地快派附近嘅機去睇下。」

「但今日銅鑼灣好似淨係派左三架機,而離希慎最近嘅機喺灣仔會展,依家正監察緊第十七小隊執行任務。」

「咁你即刻叫其他附近嘅夥記去嗰度睇下。」

操作員掃視一下面前咁多個熒幕:「Sir,我睇唔得,因為附近各個小隊都執行緊任務,有幾隊仲好似遇到生還者嘅劇烈反抗添。。」

「頂,咁算啦!我陣間叫總指揮陳中親自帶隊去睇下。」

到左夜晚。

負責整個屠城計劃嘅總指揮陳中,帶住幾個警員,嚟到西九龍警署同警務處處長匯報。

「阿中,咩情況呀?」處長斟茶俾陳中。

「Sir,係壞消息。我地去過希慎,裡面十三個警員全都倒地身亡,而且仲死得好難睇。」陳中皮膚黝黑,身形健碩,年紀大約四十出頭,係近年警隊冒升最快嘅警長。

「咩話?十三個死曬?」

「Yes,sir,喪生嘅係第二十三小隊、第三十小隊同第三十八小隊嘅警員。」

「咁其他人呢?三個小隊加埋無理由得十三人架?」

「其他人我地到依家都聯絡唔到,不過就喺附近搵到佢地啲警員證同配槍,雖然搵唔到佢地條屍,但我相信佢地已經遇害身亡。」

「Shit!點解呢個禮拜突然多左咁多夥記犧牲?」處長無法理解。

「Sir,我聽前線夥記講,佢地話好似有一班識得操控喪屍嘅生還者出沒,嗰班人利用喪屍去對付我地前線警員。」

「咩話?操縱喪屍?有無可能呀?」

陳中搖搖頭:「的確係有一班咁嘅人,佢地真係可以控制喪屍。」

「我當佢地真係利用到喪屍嚟幫手,但咁都唔驚呀,我地警員可以用冰霧對付架嘛,求其噴幾下就凍死班嘢啦。」

「聽講嗰班人唔知用咩方法幫喪屍抵消左冰霧。」

「唔撚係掛?嗰班咩人嚟架?」

「呢層我都唔係好清楚。」

「頂!你同我即刻叫其他人入嚟,我要睇曬呢個禮拜所有無人機嘅記錄!我要搵出係咩人喺度搞搞震!」處長命令。
加速!
一大班警察用左一日一夜嘅時間,睇曬全部無人機嘅錄影記錄,最後搵到三條片係拍到嗰幾個識得操控喪屍嘅人。

翌日,警務處處長同中聯辦領導、特首、同其他高官匯報此事,各人聽完都感到非常驚訝。

「我操!居然有人可以操控喪屍?他媽的這是什麼原理?」領導望住電腦屏幕上施政傑等人命令喪屍移動嘅畫面。

「這個我們也不知道,我只知道這班人在最近殺了我們好多同伴,所以領導,我們要盡快解決他們,不可以讓他們妨礙我們的『人屍滅絕計劃』。」處長話。

「你說的對,那你們找到他們的位置了嗎?」領導點起雪茄。

「找到了。」

「那還等什麼?他媽的趕快去幹掉他們呀!」

「領導,我想你批准我們用炮彈這些火力更大的武器去對付他們。」

「幹!為什麼?」

「因為那幫人幫喪屍加了防護,所以我們的冰霧已經不管用,必須要更大火力的武器去對付才行。」處長解釋。

「不行喎,用炮彈很容易傷到港島一些重要的建築物。」特首擔心。

「就是呀,萬一炮彈射歪了,射到我們黨的別墅,那你們怎麼賠?」領導呼出煙圈。

「放心,我們用無人機偷偷地視察過了,那些人躲的地方在北角,周圍都是幾十年樓齡的舊樓,附近也沒什麼重要的建築物,絕不會損害到黨的資產!」處長語氣肯定。

領導諗一諗,問下其他高官意見:「你們怎麼看?」

「如果都是舊樓,那就沒所謂呀,乾脆就把那些舊樓全炸掉,解封之後我們還可以把空地賣給地產商蓋新樓。」特首建議。

領導點點頭:「這主意好像不錯。不過,賣給地產商就不必了,直接給我們黨拿來蓋房子好了,哈哈!」

「其實舊樓炸了也無妨,反正我的物業都在半山,北角的樓都與我無關。」政務司司長話。

「我也沒意見,只要炸不到我的樓,什麼都可以。」保安局局長同其他官員都無意見。

「好,那就這樣決定。」領導同處長講,「我批准你們這次用炮彈、手榴彈等武器,總之搞定這幫礙事的傢伙後,你們要加快清除港島那些死不斷氣的人和喪屍,免得夜長夢多,懂不懂?」

「我知道,請你放心。」

「好,今天會議就開到這裡,沒什麼事我就回去了。」領導企起身。

「領導還有一點事…」特首叫停領導。

「什麼事?」

「之前九龍和新界一直有人上街示威要求我們政府交代港島的事,而我就按你老人家的辦法,動用國安法抓了搞事的人,可是效果好像一般,捉了一批人但還有另一批上街搞事。領導,我們下一步是不是該下令宵禁呢?」特首問。

「操!我看那些搞事的人不是要求什麼交代,而是他媽的想趁亂造反!你給我立刻頒布宵禁令,禁止所有人外出,我會安排一些解放軍去幫忙,等我們解決完港島這事,才慢慢和那些搞事的算賬。」

「遵命,我現在馬上就去做!」

五個鐘之後,特首頒布宵禁令,禁止所有九龍同新界嘅市民外出。

與此同時,警務處處長命令總指揮陳中帶一隊精銳部隊,出發去北角剿滅嗰班操控喪屍嘅人。

亦即係施政傑、豹哥、Simon同張火石等人。
今日更住咁多,明天繼續
極危險
總指揮係警長,即係藍衫三柴?
不過全部都係狗,唔洗分咁細
都是死
唔知有無特首被喪屍搞既劇情
期待下喪屍J
樓主,我們到了
※ ※ ※

傍晚時份,無電嘅港島,到處昏暗一片,只有北角一排唐樓著住燈光。

幾十名生還者被救後,跟住施政傑等人一齊喺老舊嘅唐樓落腳,佢地住喺樓上,而二百隻喪屍就安置喺樓下傢私鋪附近幾間地鋪。

只要出面一有咩風吹草動,喪屍就可以即刻出動。

食完飯,張火石唔知係咪食左啲過期罐頭,喺度絞肚痛,仲屙到七彩。

「阿哥,你無嘢嘛?個肚仲喺好痛呀?」柔柔喺廁所出面問踎喺入面嘅張火石。

「無…無事…」張火石掩住個肚行出廁所,但唔夠一秒又作肚痛,返入去再屙過。

「阿哥你好似好唔掂咁喎,洗唔洗食啲保濟丸呀?」柔柔問。

「好呀…你幫我問林伯有無藥...」

柔柔拿拿臨行落傢私鋪:「林伯,你有無保濟丸嗰類治肚痛嘅藥丸?」

「好似有, 等我搵下。」林伯喺雜物櫃摷到一個藥箱。。

「你阿哥仲屙緊呀?」施政傑問。

「仲屙緊呀,佢應該係啱先食左啲過期罐頭菠蘿,搞到依家肚屙。」

「食左過期嘢真係有排屙,我試過食左過期朱古力,嗰次屙到虛脫咁滯。」豹哥放一粒朱古力入口。

林伯喺嗰藥箱摷左一陣,搵到一盒正露丸:「你睇下有無過期?」

柔柔拎上手睇下,見到盒正露丸已經過左期三個月:「唔得呀,盒嘢過左期呀,林伯你仲有無其他藥箱呀?」

林伯搖搖頭:「無啦,我諗你要出去藥房搵下。」

「唉,咁無計啦,我唯有去啲藥房搵下啦。」柔柔除左拖鞋,換上溜冰鞋。

「柔柔,我陪埋你去,多個人多個照應,會無咁危險。」施政傑話。

「好呀。」

「唔爭在預埋我,我啲朱古力都食曬,都想去入返啲貨。」豹哥話。

好快三人換好鞋,準備出去,呢個時候Simon行入嚟:「你地幾個打算出去呀?」

「係呀,咁你啱先又過隔籬溝女呀?」豹哥問。

「關你鬼事!」

「車!唔講咪算,我地行先啦,費事同你講。」豹哥同另外二人行出鋪頭。

Simon入鋪頭問林伯,「林伯,你呢度有無condom,借幾個嚟洗下呀?」

「下?無喎,你睇我一把年紀,condom呢啲嘢一早就用唔著啦。」

「唔係掛,難得𠱁到隔籬條女搞嘢,家陣先話無condom,有無搞錯呀?」

「你依家追出去,叫傑仔佢地幫你帶返嚟咪得囉,或者你唔戴都得。」林伯同Simon講。

「唔戴點得架!」

Simon拿拿臨跑出去,截住施政傑佢地:「喂傑仔,等一等。」

「Simon有咩事呀?」

「傑仔,麻煩你幫手帶兩盒condom返嚟,唔該。」

「condom?」

「喂,你當傑仔係你工人呀?要買你就自己買!」豹哥插嘴。

「我又唔係叫你買,你搭咩嗲啫?」

「我就係睇唔過眼你成日點傑仔幫你買嘢,所以先出聲嘅,你有手有腳唔識自己去買?」豹哥話。

「你做咩下下jer到咁恆,係咪上次拔河輸俾我,條氣唔順呀?」Simon問。

「輸?邊有輸呀?明明係你輸左唔認輸。」

「收皮啦,係你輸左唔認渣。」

「你唔好調返轉啲嘢嚟講,明明係你輸…」

施政傑同柔柔靜靜雞行開,費事聽二人喺度嘈交。

豹哥同Simon拗足幾分鐘先發覺另外兩個人已經行遠,跟住急急腳咁追返上前。

然而,佢地四個出左去無幾耐,有一批來者不善嘅人出現,並重重包圍住唐樓對開嘅馬路。
又吊癮
呢班來者不善嘅人,就係總指揮陳中同一班重裝上陣嘅警察。

架設喺裝甲車上嘅兩盞巨型白光燈,照亮對面一排唐樓。

陳中拎住「大聲公」講:「入面嘅人聽住,你地已經俾我地警方包圍,在此我勸你唔好作無謂掙扎,準備受死!」

張火石屙屎屙到一半,聽到出面有聲,行落樓睇下,樓上其他生還者都探頭出窗望下。

林伯見到有警察,即刻將老婆同女兒兩隻喪屍收返入去衣櫃,然後打開電話,命令被安置喺旁邊一間地鋪嘅喪屍出動。

幾十隻喪屍慢慢從地鋪行緊出嚟,陳中果斷咁命令手下開炮攻擊。

嗰班警察托起幾支大炮,對準幾十隻喪屍,發射炮彈。

「BOOM!BOOM!BOOM!」

爆炸聲震耳欲聾,熊熊火焰同濃烈硝煙隨之迸發,火舌不斷向上流竄。

幾十喪屍當場俾炸到散曬,手手腳腳到處亂飛。

至於爆炸所產生嘅衝擊力令老舊嘅唐樓搖搖欲墜,住喺樓上嘅生還者驚慌咁跑落樓逃亡。

硝煙湧入傢私鋪,林伯撥開濃煙,搵曬其他人嘅電話,打開聲控app,命令全部喪屍出動。

百幾二百隻喪屍一齊蜂擁而出,朝住對面馬路湧過去。

班警察開恆槍炮,用埋手榴彈同火箭炮對住喪屍狂轟,短短幾分鐘之內,班喪屍被炸到散曬。

佢地全身支離破碎,得返啲手手腳腳喺地上躝下躝下咁。

陳中命令手下暫時停火,要佢地將嗰班落荒而逃嘅生還者從唐樓捉過嚟。

張火石嘗試反抗,可惜對方有槍,唔敢輕舉妄動。

幾十名生還者喺路上一字排開,每個人都俾警察用槍指住,所以唔敢亂郁。

啱先經過一大輪猛烈爆炸,原本幾座搖搖欲墜嘅唐樓終於都支撐唔住,統統冧曬落嚟。

林伯望住面前成棟樓徹底瓦解,大型石屎同鋼筋逐一塌曬落嚟,壓住傢私鋪。

「老婆!阿女!」

林伯推開兩個警察,衝入去救佢老婆同女兒,可惜已經太遲:「老婆...阿女...」

灰塵瀰漫四周,短短十秒之間,一排唐樓頓時變成廢墟。

望住眼前嘅廢墟,林伯傷心欲絕,一臉絕望。

相信傢私鋪入面嗰兩隻喪屍已經被塌落嚟嘅石屎,壓成「柿餅」。

兩名警察夾手夾腳捉返林伯返嚟。

等灰塵徹底散去,陳中點算一下人數,發覺少左無人機所拍到嘅三男一女,佢大聲問:「喂,你地唔係仲有三男一女架咩?佢地去左邊呀?」

一片沉默,無人回應。

「屌啦星!阿sir問你嘢都夠膽唔答?」

陳中指住林伯,好嬲咁問:「死老嘢,我嚟問你,仲有嗰四個人去左邊?」

林伯大受打擊,心情沉醉喺失去妻兒嘅悲痛中,陳中講嘅說話,佢一句聽唔入耳。

陳中毫不留手,一拳打落去林伯塊面:「屌你老母!問你嘢唔撚答?當我流架?」

林伯俾打到牙都甩埋,成口都係血,但佢仲喺一啲反應都無,眼角流淚,表情透露出嘅,係「生無可戀」呢四個字。

「就算你唔講,我遲早都搵到佢地出嚟,不過問題係,我問你嘢唔答,就令到我好撚火滾!」陳中狂毆林伯。

張火石睇唔過眼,企出嚟叫停陳中:「停手,你男人老狗恰個阿伯,知唔知醜架?」

「咦?你咪係幾年前轟動一時,喺擂台上打死人嗰個拳擊手?」陳中一眼就認出張火石。

佢慢慢行到去張火石面前:「香港史上第一個喺擂台上打死人嘅拳擊手,唔好講咁多,你同我出嚟隻抽,我要睇下你係咪真係咁好打!」

「如果我打得贏你,咁你係咪放曬我地咁多個?」張火石問。

「哈哈哈—」

陳中仰天大笑,笑笑下突然掹槍射中張火石左邊膊頭:「如果你咁都贏到我,我就放曬你地。」

張火石痛苦咁掩住不斷流血嘅傷口:「你好卑鄙...」
live
陳中叫手下四散開,讓出空位俾佢地對打。

「我就睇下係你嘅泰拳勁,定係我嘅跆拳道勁?」陳中摩拳擦掌。

張火石撕開身上嘅布,想先包住個傷口,但對方用迅雷不及掩耳之勢,率先向佢攻擊。

陳中一個高踢腿,踢中張火石個心口,呢一腳幾乎將對方踢跌:「點呀?我呢腳夠唔夠勁?」

張火石二話不說,馬上還擊。

佢連續幾下勾拳加膝頭飛撞,打到陳中避都避唔切,焗住硬食左幾下。

「呸!我唔信你真係咁好打!」陳中想嚟一招旋風踢反擊,但張火石輕鬆揮拳打走。

雖然張火石膊頭有傷,而且個肚仲痛緊,但佢每一招威力絲毫無減。

佢同陳中拳來腳往,互有攻守。喺千鈞一髮間,陳中就露出破綻。

張火石先一個轉身避開攻擊,再一個假動作扮出拳,實際係攻對方下路。

陳中小腹中左一腳,再俾對方嘅掃腿掃跌。

勝負已分。

身體情況不佳嘅張火石仍然輕鬆擊敗陳中。

「好嘢!壞人終於輸左啦!」嗰名六歲細路開心大嗌。

「我已經贏左,所以你要遵守承諾,要放左我地。」張火石同陳中講。

「我呸!我放你老母呀!」

講完,輸得唔忿氣嘅陳中掹起腰間嘅手槍,對住張火石瘋狂開火。

「砰砰砰砰砰—」

張火石閃避不及,子彈無情地穿透佢嘅身軀,鮮紅色嘅血漿飛濺到其他生還者嘅面上。

佢地個個人睇到呆左,嗰名六歲細路仲嚇到大喊。

張火石徐徐向後倒下,身軀多處中彈,鮮血染紅佢身體每一吋地方。

當日喺擂台上叱咤一時嘅拳擊手,當場斷氣身亡。

「哈!輕鬆搞掂一個!」

陳中換上新子彈,指住其他生還者話:「你地一個二個利用喪屍『隊冧』我咁多伙記,今日我就殺死曬你地班,幫佢地報仇!」

多名生還者跪地求饒,只有林伯用仇視嘅眼神望住陳中,嘴裡細細聲喺度講:「就係呢班撚樣炸冧左啲樓,害死我老婆同個女,我要呢班仆街墊屍底…」

「死老嘢?你睥乜撚嘢呀?我第一個就啪左你…」

陳中都未講完,林伯就成個人撲過去,箍住佢條頸:「係你班仆街炸冧左啲樓,砸死我老婆同個女,我要殺…」

「砰!砰!砰!」陳中對住林伯小腹連開三槍。

「死老嘢!撲埋嚟送死,咁我就成全你!」陳中再連續開多幾槍。

林伯奄奄一息,雙眼望住廢墟,仿佛想見妻兒最後一面,可惜無呢個機會了。

喺佢斷氣之前,佢用埋最後一道力,用手指公拉開手上手榴彈嘅保險線。

呢粒手榴彈係林伯啱先喺陳中腰間偷偷地攞嘅,亦係佢送俾呢班警察最後嘅「禮物」。

「BOOM!」一聲爆炸。企喺林伯附近陳中,雙腳當場被炸斷。

「我隻腳呀...我隻腳...好痛...快嚟救我...救命....」陳中發出痛苦慘叫聲。

班警察全部圍埋去陳中身邊做急救。

林伯就徹底被炸死,而其他生還者就趁呢個時候四處逃走。

班警察唔顧得咁多,即刻送陳中返九龍救治,暫時放嗰班生還者一馬。

十五分鐘後。

施政傑、柔柔、豹哥同Simon返到嚟,眼見面前嘅一片慘狀,嚇到佢地跌曬手上嘅嘢落地。

「究竟...發生左...咩事?」施政傑成個人震曬,完全唔敢相信眼前見到嘅可怕場面。
聽晚繼續
屌咁撚好揪都死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞