《監獄•喪屍•反擊戰》

484 回覆
44 Like 2 Dislike
「癡線,你* 當我變態呀......」
朝早八點幾。

佢地幾個琴晚成晚都無訓,休息唔夠,搞到家下揸車「盅下盅下」咁。

豹哥提議搵間酒店休息下,但其他三個人就反對,因為如果上到酒店遇到喪屍,到時又會變成困獸鬥,咁對佢地會十分不利。

四人周圍兜左一陣,最後決定喺銅鑼灣一間望落無乜喪屍嘅M記落腳。

佢地先一齊拎住「架撐」行入去,先確定下入面係咪無喪屍。

一入到去就有三隻喪屍衝過埋嚟。

不過因為數量唔多,所以四人唔洗五分鐘就解決曬三隻喪屍。

進駐M記後,為左安全起見,佢地將四架車泊到貼近門口,塞住條路唔俾喪屍入嚟。

呢招都係喺三隧被炸左出入口中啟發而來。

因為成個港島都無電,M記啲炸爐、焗爐全部都用唔到,佢地煮唔到嘢食,只能食啲隔夜薯條、飲下可樂做早餐。

張火石望住手上同妹妹嘅合照,露出擔憂嘅神情。

「地鐵封左、隧道封左、渡輪又無開,除非游水過去,如果唔係睇嚟我地暫時都過唔到海搵你細妹。」豹哥用朱古力粉點薯條食。

張火石歎一口氣:「希望佢無事啦。」

「你細妹讀緊書定返緊工?如果去佢學校或者公司搵佢,可能會有收穫。」施政傑問。

佢嘗試唔再去諗啱先車死人嘅事,希望能令心情慢慢平復。

「佢之前讀港大,不過都已經畢左業一年,無記錯佢依家間公司都係喺九龍。」

「其實九龍依家嘅情況係點,我地都不得而知。」施政傑感到疑惑,「我真係諗唔明,點解三條隧道都俾人炸左?同埋點解唔見有警察出嚟救人?成個港島好似進入無政府狀態咁。」

「屌啲死差佬平時查案都求鳩其啦,淨係識行行企企、偷懶『蛇王』,你旨意佢地出嚟打喪屍?發夢啦!」Simon一邊飲可樂一邊講。

「最衰電話無信號上唔到網,如果唔係我地可以上網check下究竟發生咩事。」施政傑話。

Simon伸一伸懶腰,打一個喊露:「算啦,有咩問題訓完覺先諗啦。」

「係囉,奔波左成日,休息下幫自己叉下電先,其他嘅事再諗啦。」豹哥將啲檯燈拍埋一齊,當係床咁訓上去。

張火石收埋張相,跟住都搵個位訓低,合埋眼好好休息一下。

佢地幾個一訓就訓到差唔多晏晝四點幾。

訓飽就覺肚餓,M記啲嘢又唔啱食,咁佢地就出去搵下周圍有咩好食,搵嚟搵去都搵唔到咩嘢食,結果都係要搵返啲乾糧,去返便利店醫肚。

過左一陣,外面突然傳來直升機嘅聲音。

四人馬上行出便利店睇下,望上天就見到有兩架直升機經過。

「喂!呢度呀!」「我地幾個未變喪屍架!快啲嚟救走我地!」「呢邊呀喂!呢邊呀!我地喺呢度呀……」

佢地大幅度揮動雙手,並嗌破喉嚨咁竭力呼救,但兩架直升機似乎見唔到佢地,好快咁飛走左。

「我屌!盲架咩?日光日白咁都睇我地唔到?!」豹哥對住遠去嘅直升機豎起中指。

「仆街!班人手上好似有望遠鏡望落嚟,點會見唔到我地?擺明係睇到當睇唔到,唔想救我地!」Simon十分憤怒。

「快入返去先,我地啱先嗌得咁大聲,引緊喪屍過緊嚟。」施政傑拉返三人入便利店。
期待
多謝巴打捧場,又幫手撈返個po上黎
好故幫你推下
結果真係有十幾隻喪屍被引左過嚟,佢地大力推度門,想衝入嚟便利店。

施政傑等人快快脆脆搬曬啲貨架嚟擋住度門,唔俾班喪屍咁易撞入嚟。

「頂,真係越諗越嬲,方圓十里得我地喺度嗌喺度求救,嗰班人點會睇我地唔到?」豹哥仍然對啱先俾兩架直升機無視嘅事耿耿於懷。

「機上面啲人拎住望遠鏡,根本就睇到我地,佢地擺明就係見死不救,仆街!」Simon深感不忿。

「枉我地啱先仲嗌得咁大聲,搞到家下引左班喪屍過嚟,嗰班友真係靠害!」豹哥條氣好唔順。

「如果無睇錯,嗰兩架應該係飛行服務隊嘅機。」張火石判斷準確。

「咪即係死差佬!我真係無講錯,唔好旨意班死差佬嚟打救,我地靠自己仲好過。」Simon話。

「頂,無諗到過左二十年,啲差佬仲係咁仆街。」豹哥拆開一盒朱古力。

「唔好掛住鬧,依家出面班喪屍隨時有機會衝入嚟,我地要做好準備。」張火石搵塊布抹一抹鐵鎚柄上嘅血跡。

「OK。」Simon同豹哥回應。

至於施政傑由喪屍圍喺便利店門口開始,佢就無過出聲,淨係眼甘甘咁望住出面嘅喪屍。

「傑仔,你做咩望住啲喪屍望到咁入神?」豹哥咬一啖朱古力。

「我好似見到…Zoe…」

施政傑留意到門外十幾隻喪屍入面,有一隻女喪屍個樣生得好似佢嘅前女友Zoe。

「Zoe?Zoe係乜水?」Simon問。

「佢喺我個ex。」

講完之後,施政傑搬開擋路嘅兩個貨架,但立即就俾豹哥佢地阻止。

「傑仔你做咩呀?」豹哥拉開施政傑。

「我想搬開兩個貨架,行近小小睇清楚係咪佢。」

「傻架咩,就算係你個ex,佢家陣都變左喪屍,都唔認得你啦。」Simon實話實說。

跟住「砰」一聲,十幾隻喪屍衝入嚟。

啲貨架全部被推跌冧曬,好彩四人及時閃避,咁先無俾啲貨架「責」親。

張火石行動迅速,拎起鐵錘就同班喪屍展開搏殺,豹哥同Simon亦拿拿聲拎起「架撐」對抗喪屍。

而施政傑就一碌木咁棟喺度,望住Zoe行埋嚟。

「Zoe,原來真係你呀。」

雖然Zoe已經變左喪屍,而且全身血淋淋甚至皮膚腐爛,但施政傑仍然認得出對方大大嘅眼睛、高高嘅鼻,以及鵝蛋形又帶點baby fat嘅臉頰,仲有嗰把及腰嘅長髮。

Zoe漸行漸近,望見昔日舊愛人變成左喪屍,佢此刻心情複雜。

「諗唔到你都變左喪屍...但係...Zoe…點解你無著褲嘅?」

施政傑見到Zoe上身戴住個bra,下身光脫脫,連底褲都無條。

佢想主動行前再望真啲對方,但呢個時候,豹哥行過嚟一把斧頭劈斷Zoe個頭,頓時血肉橫飛,Zoe成個頭仲飛落到施政傑手上。

施政傑呆左咁捧住Zoe個頭,佢諗唔到佢同Zoe嘅重遇竟然係如此短暫。

「傑仔,做乜呆左咁呀?快啲走啦!」豹哥、張火石同Simon一齊推郁一個大貨架,將啲喪屍撞開曬。

三人推住貨架一路跑,直到撞穿便利店度門,成功殺出重圍。

施政傑捧住Zoe個頭跟埋上去,但一踏出門口就俾身後一隻喪屍撲跌。

佢成個人伏低左喺地下,隻喪屍抓住左佢隻腳。

佢擰轉頭一望,見到撲跌佢嘅喪屍,正是搶走Zoe嘅嗰個hip hop友。
why ..?
條舊菜咁就香咗
炮灰角色黎
你條舊菜?
施政傑一腳伸開hip hop友,拿拿臨企起返身,並連忙後退幾步,同對方保持兩隻手臂嘅距離。

「你個死人hip hop仔,生前就搶我條女,做左喪屍都嚟搞我?」

個hip hop友上半身著住一件黑色背心,心口掛住一條金鏈,下身同Zoe一樣,都係無著褲。

施政傑望見hip hop友嘅下半身,睇到眼都突埋。

條友碌jer又長又粗,望落去至少有18cm,而且仲只係半軟半硬狀態。

「唔係掛…咁大碌…」施政傑同時發現原來便利店隔離,係一間時鐘酒店。

照咁推斷,Zoe應該係同呢個hip hop友嚟酒店開房,喺搞嘢嘅過程中不幸俾喪屍咬左。

喺呢個moment,施政傑一直以嚟都諗唔通嘅問題——

點解Zoe會揀個hip hop友而唔揀佢?

睇嚟終於有左答案。

原來,佢係輸喺長度方面,只有普通size嘅佢,的確比唔上對方嘅18cm巨龍。

既然係咁,佢都算係輸得心服口服。但無論點,條友咁樣搶走人條女,換轉任何一個都會唔順超,施政傑亦唔例外。

「你個hip hop仔搶我條女,今日就等我收拾你。」

佢想動手解決對方,但唔記得左自己手上拎緊嘅係電鋸,而唔係Zoe個人頭。

佢舉一下手就唔小心「fing」走左個人頭,好死唔死,Zoe個頭準確無誤咁掟中hip hop仔碌jer,佢個口仲陷左埋去碌嘢度。

因此呈現出一個長髮人頭含緊hip hop友碌賓州嘅畫面。

「弊傢伙,無電鋸喺手添。」施政傑心知不妙。

hip hop仔一下撲上去,好彩佢及時側身避開。

同一時間,其他人用早上執返嚟嘅一男一女嘅屍體,引開左班喪屍,緊急關頭中大家都唔理揸咩車,齊齊登上Simon架吉普車。

豹哥上到車發現施政傑仲喺出面,大聲嗌:「傑仔,快上車!」

「等一等,我要收拾呢隻撬我墻腳嘅hip hop仔先。」施政傑一邊閃避喪屍攻擊,一邊問豹哥借斧頭,「係啦豹哥,可唔可借把斧頭俾我呀?」

豹哥叫Simon駛近小小,然後探個身出車門,再用力一拋,將手中嘅斧頭大力咁掟出去。

「大獲!唔小心大力左添!傑仔你自己小心!」豹哥dum出去嗰刻,就知自己大力左。

斧頭喺半空旋轉,朝施政傑同hip hop友方向快速飛去。

施政傑擰轉頭一望,見到斧頭來勢洶洶,驚接唔住反過來掟中自己,所以當斧頭就嚟飛到埋身嗰陣,佢立即雙手抱頭踎低。

咁啱得咁橋,把斧頭正中佢身後個hip hop友嘅頭。

條友即時倒地,仲喺佢身上唔知邊度,跌出一包大約50克嘅大麻。

「哈哈,咁都飛得中,真係報應呀!」

施政傑掹走斧頭,拎埋包大麻,轉身跑上吉普車。
[....佢想動手解決對方,但唔記得左自己手上拎緊嘅係*Zoe個人頭,而唔係*電鋸。]
唔係

心諗咩事
好睇
樓主第一次寫故?
唔是,舊年年頭喺呢度都寫過一個故

https://lihkg.com/thread/1069875/page/1

有興趣可以𥄫𥄫,不過入面有gay scene,應該唔係個個啱睇
巴打男定女
男 & 非gay
Ok唔阻你返工 我會繼續睇
睇到特首同警務署咁正氣就無心情睇落去了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞