《監獄•喪屍•反擊戰》

484 回覆
44 Like 2 Dislike
五十米應該有十幾層樓高,上面寫九樓咁高,描述錯左
終於live咗 樓主啲文好高質 g持
等結局
多謝支持
傍晚時分,微風輕吹。

本來高高在上嘅高官如今變成「戰俘」,被帶到尖沙咀文化中心空地,被眾人公審拷問。

另外,「一哥」已死,喺群龍無首嘅情況下,警察士氣大減,頓成一盤散沙。

眼見生還者帶住喪屍越戰越勇,有警察覺得打落去無著數,決定投降,有啲就選擇逃跑,但關口已封,無論佢地點走都好難走出香港,有啲直情剝左套制服扮路人博同情,反正絕大部分都係貪生怕死,只有小部分頑強作戰,可惜結果都係死。

啱先暈左嘅Simon終於醒過來,佢慶幸自己無錯過是日重頭戲——

痛打落水狗(官)。

特首、兩位司長同其他局長官員統統被喪屍捉住手腳,完全動彈不能。

「…點解?點解你地班『爛坦』見死不救不得止,而且仲搵差佬嚟屠殺我地呢班被困港島嘅人?」豹哥質問班高官。佢喺隊冧警務處處長之後,就無再眼皮跳。

「唔關我事架,全部嘢都係最大粒嗰個諗出嚟嘅,我乜都無做過架!」保安局局長將責任推卸喺特首身上。

「係呀,我自己本身係提議派人去救你地架,只但係無人buy渣嘛,我係真心想救你地架!」運輸及房屋局局長都即刻幫自己講說話。

「你地班友食屎大架?嗰陣明明全部都支持屠城,依家喺度扮曬嘢話唔關自己事?」特首聲大大。

「喂,你唔好亂屈,根本所有嘢都係你同警務處處長,同埋嗰條走左佬嘅屎忽鬼領導諗出嚟,我地之所以支持係因為無得say no渣!」

「咪就係!你唔好屈得就屈,我係好人嚟架!」

「冤有頭債有主,你地要搵人算賬就搵特首啦…」

其他官員都將矛頭指向特首。

「憨鳩!我咪又係受上頭壓力先下令屠城,我夠係無辜!」特首反駁。

「收皮啦你,明明係你主動獻計話要屠城,嗰陣邀撚曬功咁,家下喺度扮無辜?食屎啦!」政務司司長反駁特首嘅反駁。

「咪就係,收皮啦屌你…」律政司司長加一把嘴。

「得啦得啦,你地唔洗互相卸膊啦,你地統統都係仆街冚家剷,無一個係無辜嘅!」豹哥打斷佢地嘅爭拗。

「無錯呀,你地班死狗官應該全部要落地獄先啱呀!」「係呀,全部係仆街冚家剷!」「絕對唔可以放過任何一個!」一眾生還者大聲附和。

「咁我地依家要點處置呢班仆街呀?」其中一名生還者舉手問。

「呢個問題問得好,大家有咩建議?」豹哥問。

「不如用返老方法?」施政傑提議。

「咦~又嚟?」柔柔意會到施政傑口講嘅嗰個老方法。

「老方法?掂喎!就用老方法啦!」豹哥讚成。

「哈!同我諗嘅一樣,咁唔好等啦,趁太陽落山未落山,拿拿聲開始啦。」 Simon已經急不及待。

所謂嘅老方法就係叫班官出嚟抽紙仔,抽到咩就要受到咩懲罰。

呢一招佢地之前都玩過一次。

第一個出嚟受罰嘅係啱先都幾多嘢講嘅保安局局長,佢抽到嘅係炮仗爆屎眼。

「又玩屎眼?唔洗問阿貴,肯定又係你條友諗出嚟。」豹哥同Simon講。

「唔係喎,我係寫返上次嗰個,電鑽鑽屎眼喎。」

「係咩?不過,我地霎時間邊度搵炮仗?」豹哥搲頭。

「可以用之前喺海洋公園攞嘅嗰啲煙花。」施政傑話。

保安局局長一聽到話煙花爆菊花,嚇到腳仔軟,喊曬口咁求饒。

施政傑佢地梗係無理佢,命令喪屍將成筒煙花硬塞落佢個屎忽窿,跟手再點著藥引。

一聲響亮爆炸聲,璀璨嘅煙花就喺佢肛門、大小腸裡頭綻放。

其他圍觀嘅生還者大聲叫好。

保安局局就咁長暈到過去,下身光脫脫,濃煙同屎水不斷從佢屎忽窿噴出,強烈嘅硝煙味中隱隱夾雜住屎味。
下一個輪到政務司司長。

佢嘅懲罰係切jer。

「下,唔係掛,又係切賓周,邊個咁無創意呀?」豹哥問。

「呢個應該係我寫,因為我諗唔到咩懲罰,所以求其寫個落去。」柔柔話,除左佢之外,都有其他生還者寫左呢個懲罰落去。

一名生還者遞出一把鋒利嘅生果刀:「呢把生果刀好利架,絕對可以一刀切斷佢碌鳩。」

「但就咁用刀切,一下就切落去,過程太快,唔夠過癮咁喎。」豹哥話。

「唔用切,不如用咬。」Simon提議。

「用口咬嗰種咬?咦?好似得喎!」豹哥行去用槍指住運輸及房屋局局長個頭,命令對方用口咬斷政務司司長條jer。

「下?唔撚係掛?唔好啦…」運輸及房屋局局長萬般不願意。

「你再講唔好我就一槍射爆你個頭。」豹哥威嚇。

房屋局局長別無他選,只好按指示照做。

司長俾喪屍抓住四肢,想反抗都反抗唔到,只能眼白白睇住自己嘅陽具被人活生生咬斷。

在場唔少人包括柔柔擰歪面唔敢望,因為覺得好嘔心。

豹哥叫喪屍鬆開手放開司長:「拿,佢就咬完你,咁依家俾個機會你咬返佢。」

司長怒目切齒,衝過去撲倒房屋局局長:「你個死仆街,夠膽拆我『祠堂』!屌你老母!」

「對唔住囉,我都唔想架…」

局長用力推開司長,不過司長發曬矛,失去常性咁咬佢:「喂…唔好呀喂…唔好…唔…啊!!!仆街!好痛呀!」

兩條友喺度狗咬狗骨,互相用口咬對方,打完一大輪,結果係兩敗俱傷,雙雙收皮。

另外嗰啲官員都無一倖免,一個接住一個受到各種虐待刑罰。

壓軸登場嘅係特首,佢抽到嘅係,俾喪屍「插」。

呢個「插」講緊係用喪屍下體抽插。

施政傑同Simon揀左十隻下體堅拔嘅男喪屍,命令佢地圍埋去,用下面碌嘢插爆特首身上咁多個窿,包括口、鼻哥窿、屎忽窿,甚至係耳仔窿,總之有窿就插。

仲播埋音樂,唔係用嚟助興,而係嚟刺激啲喪屍。

喪屍聽見hip hop歌,便用摩打般嘅速度前後擺動腰肢,堅硬龜頭猶如一把鈍錐,隊穿曬啲特首每一個窿。

鮮紅血漿「巴巴聲」咁流,特首慘叫不絕,痛不欲生。

一眾高官就咁被折磨到半死,最後就俾喪屍吞曬落肚,連渣都無得淨。

佢地嘅死意味住政府嘅衰亡,政府嘅衰亡意味住原本九龍新界嗰啲咩緊急法、宵禁令、國安法等等全部都徹底失效。

九龍、新界嘅市民知道呢個消息,紛紛從屋企走上街。

呢刻佢地心入面有好多疑問,例如係港島究竟發生咩事,係咪真係有喪屍,佢地嘅親朋好友係咪已經死左等等。

港島嘅生還者會逐一解答呢啲疑問,但喺解答前,梗係要處理埋班警察先。

嗰班滿手鮮血嘅警察下場當然同係班高官一樣。

眾人釋放之前因示威而被囚禁嘅囚犯,將班警察送入去,畢竟就算係喪屍都好難一下子消化曬幾千個警察,唯有困住一班喺監獄先,慢慢再處死佢地。

然而,當九龍同新界嘅群眾都知道曬喺港島發生嘅所有事情之後,佢地第一時間嘅反應係感到十分錯愕,唔敢相信呢一切發生嘅事。

直到消化曬全部訊息後,佢地自發組成拯救隊去拯救仲困喺港島嘅人。

佢地知道自己嘅朋友、親人好大機會已經死左或者變成左喪屍,不過點都好,就算親友係變成喪屍但都想見對方一眼,就算係死左嘅都想搵返啲屍骸。

一禮拜後,被困港島嘅生還者全被救出。

人,就救左出嚟,咁啲喪屍點算?應該點處理好?

就住呢個問題,每一個人都有各自嘅意見,有人話要殺曬啲啲喪屍,有人就話保留,原因係部分喪屍其實係唔少人失散嘅親友,所以唔忍心消滅佢地。

喺意見分歧嘅情況下,大家選擇左投票嘅方法決定。

得出嚟嘅結果係,想保留喪屍嘅人比較多,大家都尊重民主精神,少數服從多數,於是決定唔殺班喪屍。

而事實上,施政傑佢地係識得點控制喪屍,基本上只要一部電話同一粒藍牙接收器,咁喪屍就會聽曬你話,唔會周圍亂咬。

佢地正正就係利用返喪屍嚟重建港島同三條隧道。

啲喪屍又大力又唔會攰,擔又抬又得,簡直好使好用。
呢次喪屍災難中,香港死左好多個人,損失一個政府,又多左一批喪屍。

呢刻嘅香港已經唔再係以前嘅香港。

死去嘅人隨風而散,無法復活,無左一個政府,大不了再重新建立一個。

喺外國使節協助下,香港人以民主選舉嘅方式成立左新嘅臨時政府,建立左新嘅憲法,慢慢一步一步建構新嘅社會秩序。

至於設置喺各個關口嗰啲二十幾樓高嘅銅墻鐵壁,一直紋絲不動咁阻隔港深兩地,而喺深圳以北嘅人亦再都無出現過喺香港。

初頭有一段時間都會聽到高墻嘅另一邊傳來轟炸聲,又會見到有戰機略過上空,好似打仗咁款。

直到後期,香港呢邊嘅人先知道,原來嗰陣中國大陸都出現左喪屍,而且散播到去所有省份,同一時間中國仲同台美開戰,就喺內憂外患嘅情況下,多處地方接連出現騷亂叛亂,結果整個國家四分五裂,獨裁政府亦因此而覆亡。

※ ※ ※

時光飛逝。

眨下眼就過左一年。

呢日,施政傑、柔柔、豹哥同Simon一齊嚟到墳場拜祭已故嘅親友。

要上去墳場必須經過一條長長嘅山路,為左照顧行動不便嘅人,山腳設有「喪屍孭孭服務」。

呢個服務顧名思義就係喪屍孭你上山。

今時今日,喪屍變左人類嘅工具,協助人類完成各類工作,譬如修橋補路、工廠維修或者係農作耕田等。

係呀,香港已經重新發展返工業同農業。

仲有政府都推出左一啲政策配合喪屍,好似係禁止群眾喺公眾地方播放hip hop音樂咁,兼且仲發明左人造肉俾喪屍當食物。

發明嗰個人正是當初有份造出喪屍病毒嘅嗰位大學生。

香港人現在基本上已經適應同喪屍一齊生活。

「喂,條樓梯咁長,不如用『喪屍孭孭服務』,叫班喪屍孭我地上去囉。」Simon行左兩級樓底就呻攰。

「你有無搞錯呀,行嗰幾步路就嗌攰。」豹哥口中含住一粒朱古力。

「琴日無訓好,家下見暈呀,頂你!」Simon話。

「無訓好?琴晚做賊嚟呀?」

「錯啦,我係扑嘢扑天光,呢啲嘢你羨慕唔嚟架啦。」

「你條屎忽鬼又呃啲無知少女上床?」

「呃你個頭,啲女一聽到我喺港島打過喪屍,不知幾崇拜我,溝返我轉頭。」Simon喺港島打喪屍嘅經歷吸引到好多女仔埋身。

「係呀係呀,吹到自己係火石,一拳打爆喪屍呀嘛…」

「Simon!豹哥!仲掛住傾計,快啲行上嚟啦!」施政傑同柔柔差唔多已經行到上山。

「嚟啦嚟啦!」豹哥加快腳步,「鹹濕仔行快啲啦!」

「得啦,等埋啦喂…」

上到山,四人嚟到墓前拜祭。

豹哥踎喺肥龍同瘦虎嘅墳前燒金銀衣紙:「肥龍、瘦虎,大佬燒幾條女俾你地解下悶,唔洗咁寂寞。」

「傑仔、柔柔,你兩個唔係有好消息要講俾火石聽架咩?」Simon話。

柔柔怕醜咁笑左一笑:「阿哥,我同阿傑下個月結婚。」

「係呀火石,我同柔柔下個月註冊結婚,我同你保證,我一定會好好照顧柔柔,唔會俾佢再受苦。」

施政傑同柔柔一齊經過左咁多嘢,患難中互生情愫,依家仲拉埋天窗,張火石在天之靈知道,一定會替二人感到高興。

「話時話,呢排左套喪屍劇叫Walking Dead,套嘢都唔好睇嘅,我地嘅經歷仲刺激過入面啲情節。」豹哥話。

「呢套我都有睇喎,我覺得如果將我地喺港島經歷嘅事拍成劇,肯定會好睇過佢。」Simon回應話。

「我都覺喎,咁快啲寫個劇本,投稿俾電視台拍啦。」

「咁邊個寫好呀?」

「傑仔、柔柔,不如你地寫啦。」

「下?寫嘢我唔掂架喎,阿傑不如你試下寫啦。」

「唔好啦,其實我地啲經歷都無乜特別啫,就算寫左都無人睇啦。」

「寫啦。」

「係囉,寫啦……」

(全文完)
故事完結,多謝支持
好睇
多謝樓主寫咗個幾好嘅故仔出嚟應該會繼續寫故?
好想故入面嘅結局就係現實世界入面香港同中共嚟近嘅結局
多謝
應該會吧
放長雙眼,極權政府終有一日會收皮
好咁我等你下一個佳作
樓主好波
樓主
林奠死得好
希望有生之年見到
遲左入黎睇大結局
好少喪屍故有結局
睇到有啲眼濕濕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞