《監獄•喪屍•反擊戰》

484 回覆
44 Like 2 Dislike
感謝你既留言,其實唔係咁正氣,可能嗰個位我處理得唔好
你試下將喪屍代入成好人,或者會覺得佢地無咁正氣
夜幕降臨,四人成功逃脫後,揸住架車喺港島四周穿梭。

因為佢地過唔到海,咁唯有就喺港島到處搵下,睇下有無機會搵到張火石個妹。

雖然機會比較渺茫,但點都試一試。

街上除左喪屍之外,間唔中路過都會見到,有幾批人喺街頭同喪屍糾纏,當中有啲揸住把劍,有啲出動到標槍同鐵餅,睇嚟大家為左求存,真係使盡渾身解數。

四人都有諗過落車幫下手,但諗諗下覺得都係顧掂自己先,唔好理人咁多。

大約搵左兩粒鐘,大家見無收穫,又開始有啲攰同肚餓,打算搵個地方抖下、食啲嘢。

沿途無聊嘅豹哥拎琴日執到嘅iPhone出嚟,研究一番。

「Simon,又話部嘢可以拍片嘅?㩒邊度呀?」豹哥坐喺前排座位,問Simon點用部iPhone。

「頂,你打開之後掃一掃,見到個紅色點,咁就係拍緊片啦。」

「係咪咁呀?」豹哥掃兩下個mon問。

「揸緊車呀,我唔得閒答你住,你問其他人啦。」

「傑仔同火石攰得滯訓著左,我費事嘈醒佢地咪問你囉,況且你以前成日話自己搞呢啲id嘢好叻嘛,部電話又有『飛id』又剩咁,呢啲嘢你肯定在行啦。」豹哥將IT同id兩樣嘢撈亂左。

「首先係face id,唔係『飛』id,第二係IT,唔係id。」

「Um?我好似得左喎,㩒到出嚟,仲錄緊添喎,高科技真係高科技。」豹哥無理Simon講嘅嘢,繼續玩部機。

然而,佢地四人食左兩日7仔,終於都頂唔順,今次就喺北角搵左間麵包店開餐。

對佢地嚟講,要醫飽個肚並唔困難,因為四周圍都有嘢食,反而依家最令佢地煩惱嘅係,唔知邊度有安全地方俾佢地沖涼。

成三、四日無沖涼,佢地個身家下臭到仆街,「up」住「up」咁周身唔聚財。

聞到身上浸臭味,真係食咩都無胃口,佢地求其食完一餐,跟手就離開麵包店。

「弊!」豹哥摷一摷個身,發現身上嘅朱古力已經食曬。

「咩事?係咪有喪屍?」Simon同其他人即刻神經繃緊,左右張望。

「唔係,我好似食曬啲朱古力。」

「頂,食曬咪食曬囉,洗乜咁大反應?」Simon話。

「食完嘢唔整返條朱古力,硬係爭咁啲嘢咁,對面有間超市,趁家陣條街無乜喪屍,我過去擸返啲朱古力先。」

「唔好啦,都唔知鋪頭入面有無喪屍,都係唔好去啦。」施政傑同豹哥講,但對方已經一支箭咁過左馬路,行緊入超市。。

其餘三人唯有跟埋上去。

超市入面一片漆黑,伸手不見五指。

豹哥拎住電筒照一照四周,只見貨架凌亂,貨物散落一地。

佢地幾個打醒十二分精神,保持警覺,慎防有喪屍突然彈出嚟。

行到去急凍食品區,佢地見到有隻嘢鬼鬼鼠鼠咁喺度摷個雪櫃。

四人放輕腳步,慢慢行過去,諗住先下手為強,一齊搞掂隻嘢。

當張火石舉起錘仔,正要一錘扑爆喪屍個頭嗰陣,隻「喪屍」擰個頭埋嚟,佢見到有人拎住個鎚仔,立即就縮低。

「唔好揼我呀!我唔係喪屍嚟!」

眾人聽見係把男人聲,於是拎起個電筒再照清楚啲。

原來呢個喺雪櫃摷嘢嘅唔係喪屍,而係一名男子。

「望清楚啲,我真係人嚟,唔係喪屍。」個男人係一個年約五十幾歲嘅地中海阿伯。

「Sorry,Sorry,差啲殺錯良民添。」豹哥收返斧頭。

「好彩好彩,差啲俾你地打死。」地中海阿伯拍拍心口,定一定驚,「我叫林求德,你地可以叫我林伯,我嚟超市係想拎啲凍肉返屋企。你地呢?你地又係嚟搵嘢食?」

「係呀,我叫豹哥,我隔離呢個叫傑仔,呢位大隻佬係火石,戴眼鏡、好矮呢個就叫Simon。」豹哥介紹身旁同伴。

「點解附近唔見有其他人嘅,得你自己一個呀?」施政傑掃視一下四周。

林文德點點頭。

「下?咁多喪屍,你自己一個唔驚咩?」Simon問。

「唔驚,我拎左好多『架撐』傍身。」林文德打開背囊,展示佢啲武器,「你睇下,有木工鋸,有牛肉刀,仲有槍添。」

「哇,連槍你都有?」Simon拎支左輪手槍上手睇下。

「喺地下執嘅,我估應該係啲差佬跌嘅,入面仲有幾粒子彈架。」

「啲配備好齊全喎。」豹哥讚歎。

林文德聞到四人身上傳來酸臭味,掩住個鼻問:「唔好怪我直接,你地係咪好多日無沖涼呀?」

「係呀,我地幾個三、四日無沖涼啦。」施政傑答。

「如果唔介意,你地可以嚟我度沖個涼。我嗰度幾安全,你地唔洗驚。」

「你嗰度真係安全?」豹哥問。

「我嗰度下鋪上居,位置都幾隱蔽,附近又唔算多喪屍,匿喺嗰邊都安全架,你地唔介意咪嚟我度沖個涼,休息下囉。」

「好呀!」四人一致說好。

之後,林文德就帶佢地兜小路,避開大街啲喪屍,嚟到北角一間傢私地鋪。
有新文
支持
歡迎新讀者
(上一段因手誤打左兩個唔同名,一個「林求德」一個「林文德」,下文統一返用「林伯」作代稱。)

林伯開左傢私鋪嘅鐵閘,帶施政傑佢地入去。

佢行入去啪一啪燈掣,天花板兩盞白光燈好神奇咁著左。

「咦?點解你呢度有電嘅?」施政傑感到不可思議。

「因為我有幾個後備電箱。」林伯指一指安放喺角頭嘅五個手提式儲電箱,每個電箱大約係一個普通工具箱大細,「我仲喺天台放左幾個太陽能裝置嚟儲電,啲電勉強都夠應付日常生活。」

仔細一望,鋪頭入面地方都算闊落,面積應該有四五百呎,周圍擺放左各類傢私,例如有木櫃、梳化、飯檯等。

「咚咚!」

其中一個衣櫃無端端發出奇怪嘅聲響。

好奇嘅Simon行近去昅昅,點知未行到埋去,從衣櫃中突然跳出兩隻喪屍。

「哇屌!」Simon嚇到仆左街。

豹哥同張火石見到有喪屍,即刻揸住武器衝去幫手。

林伯跑上前阻止佢地:「唔好!佢地係我老婆同個女,你地唔好傷害佢地!」

「下?佢地喪屍嚟架喎?」豹哥感到疑惑。

「雖然佢地變左喪屍,但都係我老婆同我個女。」林伯行到衣櫃前,保護身後兩隻喪屍。

「你放兩隻喪屍喺呢度,佢地隨時會咬死你架。」施政傑話。

「唔會,你地睇下,我用鐵鏈鎖住左佢地,佢地唔會亂咁走架,亦唔會傷害你地,所以你地唔洗驚。」

兩個女喪屍嘅手腳同頸都被扣上鐵鏈,活動範圍只限於衣櫃前後一米左右。

「萬一佢地扯開條鏈,咁咪大獲?」Simon問。

「條鐵鏈好穩陣。唔會有事嘅。」

兩隻女喪屍喺林伯身後張牙舞爪,面色猙獰。

林伯叮熱左啱啱喺超市拎返嚟嘅凍肉,跟住拎啲肉嚟餵兩隻喪屍:「老婆、阿女,食飯啦。」

見到林伯若無其事咁餵兩隻喪屍,施政傑等人真係睇到眼都突埋。

兩隻喪屍大啖大啖咁咀嚼生豬肉。

「喂,傑仔,你話呢個林伯會唔會專登引我地嚟,然後隊冧我地,拎我地啲肉餵喪屍?」Simon靜雞雞咁其他三人講。

「我諗…唔會掛…」施政傑同其他人聽見Simon咁講,開始有啲擔心。

林伯唔覺意聽到Simon嘅說話,回應對方講:「你地放心,我淨係會用豬肉、牛肉同雞肉餵佢地,絕對唔會打你地主意。」

雖然林伯咁講,但四人仍未完全放心。

兩隻喪屍食左啲嘢之後,比剛才安分左少少。

「你地餓唔餓?我呢度有杯麵,又有啤酒,洗唔洗食啲嘢?」

林伯喺個雪櫃仔拎出五罐啤酒,行到一張靠墻嘅飯檯度坐低,自己先打開一罐嚟飲。

施政傑佢地你眼望我眼,不知如何是好。

「信我啦,我唔會落藥『杜』你地嘅,過嚟呢邊坐啦。」

陳伯又拎左啲零食同朱古力出嚟,擺喺張檯度:「仲有花生、薯片、朱古力,一齊過嚟坐啦。」

「朱古力?我啱喎。」豹哥聽到有朱古力,唔理咁多就坐埋去。

另外三人猶豫左一陣,決定放下戒心,相信林伯。

佢地覺得就算林伯真係出蠱惑,佢地四個對一個,點都唔會輸蝕,應該無事嘅。

於是四人就同林伯圍埋一齊飲啤酒、傾計。
有陰謀
林伯一邊飲酒一邊分享佢同佢屋企人嘅遭遇。

喪屍爆發初期,林伯一家三口收唔到風,唔知港島有喪屍出現,所以無第一時間逃走。直到佢地第二日訓醒,北角以及整個港島都大規模出現喪屍,佢地先後知後覺咁撤離。

當時佢地想從紅隧口過海離開港島,可惜去遲左一步,就喺隧道口五百米外,佢地親眼見住紅隧嘅出口俾警察炸冧左。

望住啲石屎逐忽逐忽冧落嚟,嗰刻佢地三個嘅心情可以話係無比絕望。

前無去路嘅佢地只能返轉頭,再試下搵下有無其他出路,點知過程中遇到喪屍,林伯個老婆同女不幸地俾喪屍咬左,就咁變成左喪屍。

雖然兩個親人都變左喪屍,但林伯都唔捨得離棄佢地。

當時佢趁老婆同個女完全變成喪屍之前,即刻搵啲繩綁住佢地,之後再原路折返,將佢地帶返嚟屋企。

「仆街!原來係班差佬炸左個出口?屌佢老母!佢地點解要咁做?」豹哥火冒三丈。

「唉…呢層我都唔知…」陳伯歎一口氣。

「除左紅隧,其他隧道都封左。你地話,會唔會係因為得香港島有喪屍,而政府為左保住九龍同新界,唔俾喪屍過海,所以就封左港島?」施政傑推測。

「你呢個推斷聽上去好似都幾合理,問題係我地仲有人困喺港島,你封完港島點解唔搵人救我地?點解啲直升機經過都唔救人?」豹哥無法理解。

「你地都見過直升機?」林伯問。

「我地之前見過一隻直升機,我地嗌曬救命求救,但機上嘅無視左我地。」施政傑話。

「喺我老婆同個女未俾喪屍咬之前,我地都見過一次,我地仲用埋國際求救信號,但嗰啲直升機都係無理我地。」林伯飲一啖啤酒。

「照咁睇,佢地可能真係無諗住要救人。」張火石話。

「擺明啦屌!仆街,等我過到海,我肯定帶埋班喪屍,咬死嗰班見死不救嘅死差佬。」Simon咬牙切齒,非常憤怒。

「砰!」兩隻喪屍又撞開衣櫃度門行出嚟。

「林伯,佢地又走出嚟啦,係咪又肚餓呀?」豹哥咬住一粒朱古力問。

「可能係。」

林伯又拎啲生豬肉餵佢地,但今次佢地食完嘢之後,仲係有啲「扭計」,不停咁扯條鐵鏈。

「洗唔洗我地幫手?」張火石問。

「唔洗,我仲有個方法令佢地靜落嚟。」

林伯將微波爐抬到兩隻喪屍面前,佢打開微波爐,較到最高溫,然後開著佢。

一開著左個微波爐,兩隻喪屍竟然無再發狂,亦無張牙舞爪同露出猙獰嘅表情。

佢地慢慢平靜落嚟,對住橙黃色嘅燈光發呆。

施政傑佢地睇到呆左,感到相當不可思議。

「點解佢地一見到微波爐,就變得咁…『乖』?」施政傑一時諗唔到形容詞嚟形容呢兩隻平靜嘅喪屍。

「我都唔知呀,次次我一用微波爐佢地變到好乖,可能佢地鐘意微波爐發出嘅電磁波,見到就開心唔扭計掛。」林伯話。

「都唔係無可能喎,我之前睇過啲喪屍片,入面話過啲喪屍感官系統同人類唔同,例如有啲戲嘅喪屍係會驚紫外光,所以怕曬太陽,有啲又會怕熱或者怕紅外線,話唔定佢地真係俾微波輻射吸引住。」施政傑結合睇過嘅喪屍片來分析。

「怕熱佢地就唔會,反而佢地好怕凍,我之前無加熱啲凍肉,直接俾佢地食,佢地食落去好抗拒同好似好痛苦咁。」林伯話。

「傑仔,你唔係執到包『草』?不如俾啲喪屍隊下,睇下有咩反應囉。」豹哥建議。

「唔得!你當我老婆同個女係咩呀?佢地就算變左喪屍都唔會掂呢啲嘢架。」林伯強烈反對。

「哈哈,講下笑啫。」

「仲有你呀,做咩係咁望住我個女個胸呀?」林伯指住Simon問。

「有咩?無呀。」Simon「詐詐帝」轉移視線。

「算啦,時間都唔早啦,你地如果想沖涼嘅話,我就帶你地上樓上。」

「好呀!」

林伯帶左四人上樓。
Live
Push
林伯住緊嘅係一座舊式單位,仲係用緊嗰種舊款要換電芯嘅煤氣熱水爐,因此就算停左電,都仲會有熱水用。

另外,佢依家多數喺樓下鋪頭照顧變左喪屍嘅老婆同女兒,好少返上樓,所以就無擺後備電箱喺度。

喺無燈無電嘅情況下,林伯就點著幾支蠟燭嚟照明。

「呢度有啲毛巾同埋衫褲鞋襪,你地鐘意就拎去著。」

林伯拎啲舊衫褲出嚟,俾四人沖完涼之後更換:「仲有,廁所有洗衣粉,如果你地要洗衫就自己拎黎用,要訓覺你地可以訓廳,或者訓我個女同我間房都得。」

「咁你呢?你訓邊呀?」施政傑問。

「我落返舖頭陪老婆同個女,你地自便啦。」

講完,林伯就落返樓下。

林伯好好人,又俾地方佢地沖涼,又讓間屋俾佢地訓,但四人心入面仲係有啲唔放心,擔心林伯趁佢地訓教嗰陣露出狐狸尾巴,會走上嚟捉佢地落去餵喪屍。

於是乎,臨訓前佢地做左一個決定,就係要輪流搵人起身喺度睇水。

不過講就係咁講,但執行嗰陣又係另一回事。

佢地呢幾日無覺好訓,無論精神上還是肉體上,都十分疲倦,佢地一攤落床就即刻訓到豬咁,原本第一個負責把守嘅Simon都一下子恰著左,之後成晚都無人起過身睇水。

而到左第二日天光,佢地都仲係完好無缺咁喺張床度訓覺,並無好似Simon講嘅,俾林伯捉去餵喪屍。

事實就係林伯單純只係一個好人,從來無諗過要害佢地,係佢地諗多左。

第二朝起身林伯仲煮埋早餐俾佢地食。

四人就咁一覺訓到自然醒,刷完牙跟住就行返落舖頭。

「你地起身啦?檯面有早餐呀,我見橫掂都煮開就煮埋你地個份,係火腿通粉嚟,唔知啱唔啱你地胃口。」

「有通粉?正喎。」豹哥垂涎三尺。

「係呀,應該仲係熱辣辣架,趁熱食啦。」

四人坐到飯檯,一齊享用早餐,至於林伯一大早就喺度「照料」兩隻喪屍。

佢一邊開著微波爐,一邊幫兩隻喪屍抹身。

「林伯,你做咩幫兩隻喪屍抹身呀?」豹哥咀嚼口中嘅火腿同通粉。,食得好滋味。

「諗住清潔下佢地身上啲血跡,等佢地望落去乾淨啲咁囉。」

「不過林伯,你諗住以後都係咁同佢地住埋一齊?」施政傑問。

林伯點點頭:「當然啦,佢地係我至親嘅人,無論佢地係咪喪屍,我都一定會照顧佢地一生一世。」

「但係啲喪屍係唔會老架喎,你好難照顧到佢地一生一世,除非你都不老不死啦。」Simon直話直說。

「哈哈,咁當我老到真係照顧唔到佢地嗰陣,咪俾佢地咬一啖,陪佢地一齊做喪屍囉。」

見到林伯同喪屍抹身,又同佢地傾計,施政傑喺度諗,或者喪屍同人類都可以一齊共存。

兩隻喪屍間唔中會用低沉嘅聲線,發出一啲含糊嘅聲音,仿佛喺度回應緊林伯嘅說話,場面睇落都幾有趣。

食完早餐,張火石就拎佢同妹妹嘅合照出嚟,問林伯:「請問你有見過呢個女仔?」

林伯搖搖頭回答:「無呀,呢個女仔係你嘅…?」

「佢係我個妹,我依家搵緊佢,但又唔知佢依家喺邊,唔知佢究竟喺九龍定係喺港島。」

「呢個我可能幫唔到你,不過我知有唔少人匿埋喺附近啲商場或者超市,你不妨去呢啲地方搵下,可能會搵到都未定。」

「好,多謝你。」

「係啦,如果你地想喺呢度留耐啲,我ok架,反正呢度食物都算充足,夠我地咁多個人食兩個禮拜都得。」林伯同施政傑佢地講。

「咁唔係幾好嘅,我地無理由喺度白食白住。」施政傑話。

「而且我地都唔想一直留喺港島,我地想過海睇下,一嚟想知對面海究竟係咩情況,二嚟想幫火石搵佢個妹。」豹哥同林伯講。

「咁好啦,我都唔會強逼你地留低,你地想幾時走隨你地。」

施政傑佢地四個,喺林伯嘅傢私鋪住多兩日,然後又重新起程。
多謝樓上推po
仲以為林伯會係啲早餐落毒
故事得一組壞人,其餘都是忠的
樓主返咩工呀 想知 個故好好睇
終於有文
垃圾office工
一日出一兩千字左右,可能更得比較慢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞