《監獄•喪屍•反擊戰》

484 回覆
44 Like 2 Dislike
只不過,陳sir同Wilson好快又企返起身,跟住佢地就連同其他喪屍,一窩蜂湧上去攻擊張火石。

豹哥、肥龍同瘦虎二話不說,立即衝上前幫拖。

Simon就驚到騰騰震,想匿返入去水飯房,但就俾施政傑阻止。

「Simon,你做咩呀?」施政傑拉住Simon

「匿入去水飯房囉。」

「傻架咩你,咁難得先出返嚟,仲想返入去?況且你喺入面匿到一時,都匿唔到一世啦…」

「小心!」張火石衝過嚟擋開Simon同施政傑,然後一下低掃踢,掃低面前嘅喪屍。

施政傑佢地啱先掛住傾計,連有喪屍埋身都唔知,如果唔係張火石及時出現,佢兩個可能已經俾喪屍咬左。

「接住!」張火石將喺地下執到嘅伸縮棍拋俾施政傑同Simon,然後又繼續搏鬥。

佢使出各種泰拳招式對付喪屍,例如係批肘、膝撞同掃腿,幾乎每下都命中目標。

施政傑吸一啖大氣,揸住碌棍,衝上去同大家一齊打喪屍。

佢唔理三七二一,一見到喪屍就攞住碌棍毆落去,但毆左幾棍之後,佢發現隻喪屍好似一啲事都無,佢見唔對路,立即調頭走。

而事實係除左張火石之外,其他人都陷入左苦戰,就連豹哥佢地幾個都招架唔住。

「大佬,唔掂喎,班喪屍真係好難搞,好似打極都傷唔到佢地咁。」瘦虎講左一句嘢,搞到自己分左少少心,差啲俾隻喪屍Wilson打中。

喪屍Wilson「砰」一聲一拳打爆佢身後牆上嘅火警鐘。

「鈴鈴鈴!!!鈴鈴鈴!!!鈴鈴鈴——」監獄裡隨即響起火警鐘聲。

另一邊廂嘅肥龍啱先唔小心俾一隻喪屍抓到,同對方糾纏角力左一陣,好唔容易先走得甩:「頂,班友唔知食左咩,好鬼大力,我咁肥咁大份,班嘢竟然一手就推得開我,再係咁真係唔係辦法,我地都係快啲三十六計走為上計吧啦!」

「我都係咁話,我真係估唔到班喪屍咁好打。」豹哥一鎚「窩」落去喪屍陳sir個肚度,但對方不痛不癢,佢快速再補多腳踢佢入水飯房,跟手閂埋門困住佢。

佢用力頂住度門,但度門好快俾對方一下輕易咁推開左。好彩佢退後得快,如果唔係實俾喪屍陳sir抓到。

通常喪屍都有三個特點,第一係鐘意咬人,第二力量好大,第三就係打極都打唔死。

張火石試過幾次將班喪屍打到一仆一碌,但隔一陣之後,班喪屍又企得返起身,完全係打不死。

呢班喪屍有齊呢三項特點,某程度算係一班稱職嘅喪屍。

「講左話唔夠班喪屍打架啦,你以為你豹哥做過黑社會,啲喪屍就怕你呀?」Simon知道自己唔夠打,所以左匿右匿,匿完喺張火石後面,又匿去豹哥後面。

「俾我後生多二十年,我肯定夠抽。」豹哥同Simon講。

Simon急急腳又走去匿喺張火石背後,唔得閒應豹哥。

「咁我地依家點算?」施政傑一邊問一邊閃避喪屍。

「梗係走人啦!」Simon話。

「但班喪屍擋住曬條路,點走呀?」施政傑繼續閃避。

呢個時候,張火石再次挺身而出:「我嚟開路,你地跟上!」

佢左一個肘頭,右一腳飛踢,再不停用掃腿,將班喪屍逐一「慣」低。

張火石真係不愧為泰拳冠軍,佢身手靈敏,每一拳每一腳都勁道十足,直頭就係Tony Jaa上身,戰力爆燈。

Tony Jaa打喪屍,就咁聽都知有幾猛啦。

喺短短幾分鐘之內,張火石幾乎憑一己之力,掃低十幾隻喪屍。

但正如頭先所講,班喪屍好似打不死咁,就算俾人打低左,但好快又會起返身。

因此佢地六人趁班喪屍仲未嚟得起返身,拿拿臨搏曬老命咁向前跑,最後幾經辛苦成功逃出水飯房。
「......幾經辛苦,終於* 成功逃出水飯房。」
期待
好睇樓主加油出多啲
好睇好睇
佢地一直向前跑,轉角之後沿樓梯直落,一直跑到去飯堂。

只但係,飯堂嘅情況同樣慘烈。

一大班喪屍佔據飯堂,並且到處咬人。

「救命呀!救命呀!」「你班怪物,快啲走開!唔好咬我!」「啊!好痛啊!救命!」

唔少囚犯躲避不及,不幸成為左喪屍嘅早餐。

當中有人俾咬完之後都變成左喪屍,亦有人啲手手腳腳同內臟俾班喪屍吞曬落肚,連頭都被咬甩埋。

施政傑佢地見到形勢不妙,立即調頭走,離開飯堂,而喪屍陳sir佢地仍然喺後面窮追不捨。

六人沿住走廊一直跑,沿路見到唔少相識嘅囚友俾喪屍擒住,但佢地都唔理得咁多,繼續向前跑。

而喺逃跑嘅過程中,六人唔小心分散左。

施政傑、豹哥同Simon就跑左去圖書館,其他三個人就落去左操場。

「唔得啦,唔得啦,我無氣啦。」Simon上氣唔接下氣,跑到成頭大汗,「呢度無喪屍,我地喺度抖下先啦。」

「我都係,我都無氣啦…」豹哥都喘曬氣。

施政傑望一望周圍,發現張火石佢地唔見左:「咦?其他人呢?」

「係wor,肥龍、瘦虎佢地呢?佢地去左邊?」

「仲理其他人,我地顧自己先啦。」Simon一邊喘氣一邊講。

「唔得,我唔可以丟低肥龍同瘦虎,我要去搵佢地。」

豹哥想行返出去搵佢兩個兄弟,但未行出到門口,喪屍陳sir同其他喪屍就撞開左度門,湧入嚟圖書館。

豹哥即刻調頭,然後同施政傑、Simon一齊匿左去最後一排書架後面。

「仆街啦!今次我地死硬啦屌!」

「冷靜啲,未死得住,唔洗騰曬雞咁嘅。」豹哥同Simon講。

「豹哥,咁依家我地點算呀?」施政傑問。

「最衰我地無『架撐』,如果有武器喺手,或者仲有得同佢地打下。」

「我有呀。」Simon同施政傑一齊拎出之前張火石俾佢地嘅伸縮棍。

「得支棍有鬼用咩,至少都要有把斧頭啦。」

「霎時間邊度嚟把斧頭呀?」Simon反問。

施政傑思考左一陣,然後話:「有呀,工場咪有囉,電鋸、錘仔、斧頭乜都有。」

「係喎。」

「係你個頭咩,搞掂依家班喪屍先講啦。」Simon話。

「踏踏—」喪屍陳sir同其他喪屍越行越近,佢地三個唔匿得幾耐。

豹哥突然喺度翻弄書架上嘅書。

「喂?你喺度搞咩科?」Simon問。

「我摷下有無聖經囉,睇下可唔可以鎮得住班喪屍。」

「乜喪屍驚聖經架咩?我記得好似得吸血鬼先驚渣喎。」施政傑話。

「咪係囉,聖經有鬼用咩,你不如搵本九陰真經,即刻學返幾招嚟打喪屍仲有用。」Simon同豹哥講。

「唔理咁多,依家咩方法都試下啦。」豹哥喺書架上層搵到一本厚厚嘅聖經。

同一時間,喪屍陳sir已經殺到埋身,豹哥即刻對本聖經出去,但喪屍陳sir一手就拍走本聖經,然後伸手想抓住對方。

施政傑同Simon即刻掹走豹哥,佢地繞過書架,從書架另一邊逃走。

佢地幾個一邊跑,一路推跌啲書架同書架上嘅書,盡量擋住條路,唔俾啲喪屍咁容易埋身。

喪屍雖然力量大,但行動力較遲緩。

佢地三個搏曬老命咁跑,成功跑到出圖書館之後,佢地喺一條走廊重遇返張火石、肥龍同瘦虎。

「大佬,你去左邊呀,擔心我地啦...」

「唔好講咁多,我地快啲去工場!」

於是六人就一齊跑到去工場。

嚟到工場,佢地馬上搵幾個木櫃嚟頂住度門,暫時唔俾班喪屍闖入嚟。
大力過一般人少少,又未去到變形俠醫既level
「頭先唔見左你地,差啲以為你地俾喪屍食左。」豹哥入到工場,喺平時自己個位度搵到一排朱古力。

佢分幾舊俾大家,等其他人都可以補充下能量。

「我地三個啱先去左操場,嗰度都俾喪屍佔據左,應該話依家成個監獄幾乎每個地方都有喪屍。」肥龍將一小塊朱古力放入口。

「我估出面至少有幾百隻喪屍。」瘦虎話。

「咁點算?呢幾個櫃頂唔到好耐,班喪屍遲早都會衝入嚟。」施政傑用衫袖抹走額頭嘅汗。

豹哥拎起一把斧頭:「既然無路可走,咁唯有衝出去同佢地死過啦。」

「咪玩啦,你都聽到啦,出面成幾百隻喪屍,點打得贏佢地?」Simon問。

「砰——!」

班喪屍不斷衝撞大門,中間條門罅越嚟越寬,有幾隻血淋淋嘅手已經伸左入嚟。

「點都係死架啦,不如博一博,至少死都死得轟烈啲!」豹哥講。

「我同意大佬講嘅,一於同班喪屍死過!」肥龍認同。

「係!同佢地死過!」瘦虎附和。

張火石拎起一把鎚仔,然後話:「如果我地走到出去,或者唔洗死。」

「出去?你講緊監獄出面?」豹哥問。

張火石點點頭回答:「無錯,如果走到出監獄外面,我地可能仲有一線生機。」。

「砰——!」

喪屍繼續衝擊大門,喪屍陳sir已經從門罅中攝左半個身位入嚟。

「憑我地幾個就可以逃出監獄?得唔得呀?」Simon問。

「都係嗰句,得唔得,呢層要試過先知。」張火石「fing一fing」手上嘅鎚仔。

「火石講得有道理,與其同班喪屍喺度困獸鬥,倒不如試下殺出條血路,睇下出唔出到去出面,出到去嘅話可能仲有一線生機。」

「好,我地一於殺出重圍,反正我地喺度踎左二十年,一早就想出去。」肥龍同瘦虎每人都揀左斧頭作武器。

「你地都快啲拎『架撐』,等班嘢衝入嚟,我地六個就一齊殺出去。」豹哥同施政傑、Simon講。

「唉頂,諗唔到我先三十歲,咁快就要英年早逝。」Simon攞起一把電鋸,佢感到十分絕望。

「放心啦,有我同火石喺度,唔會咁易俾你死嘅。」豹哥同Simon講。

「我信得過張火石呀,不過你就...難講啲囉...」

「雖然我都好驚死,但我都相信,只要我地齊心合力,絕對有可能逃出生天。」施政傑都揀左一把電鋸做武器,佢拉一拉開關,啟動電鋸。

「砰——!」

門後幾個木櫃全都被撞開,工場頓時變成「無掩雞籠」。

班喪屍開始湧入嚟,帶頭陣嘅喪屍正係人見人憎嘅光頭陳sir。

「郁手啦!」豹哥率先動手,佢舉高斧頭,向下一劈,第一下劈唔中,第二先斬中陳sir條頸,「你個死人光頭佬,恰我地恰得咁過癮?等我今日就斬死你個仆街!」

豹哥本來諗住一下就斬甩對方個頭,可惜結果唔成功不得止,把斧頭仲「kick」住喺條頸度。

「喂,把嘢『kick』住左,有無人嚟幫幫手?」

「豹哥,等我幫你!」施政傑拎住把電鋸,對準陳sir個頭,一嘢鋸落去佢個天靈蓋度。

「等我鋸爆你個光頭佬!」

「滋滋滋——」鋸齒快速旋動,電鋸慢慢陷左入去陳sir個頭入面,切口越鋸越深。

黑色嘅腦漿同零碎嘅血肉飛濺出嚟,噴到施政傑同豹哥成面都係。

豹哥抽出斧頭,而施政傑由上而下一鋸鋸到底,將陳sir整個人一分為二。

「平時打我打得咁爽,呢次仲鋸死你個仆街!」施政傑對住條屍再踢多幾腳,發洩心中對陳sir嘅積恨。

面對工場入面二十幾隻喪屍嘅圍攻,眾人使出渾身解數。唯獨係Simon揸住把電鋸都唔敢上,最後都係趴喺地下周圍「捐」嚟躲避喪屍。

好彩佢身形矮小,趴喺地下唔容易俾喪屍察覺,勉強都仲頂得下。

至於講到最打得嗰個,當然就係張火石。

佢繼續Tony Jaa上身,揸住鎚仔打爆啲喪屍,呢度講嘅「打爆」真係講緊物理上嘅打爆。

張火石驚人嘅臂力加上堅硬嘅鐵鎚,形成強勁嘅衝擊力,佢嘅每一鎚都打到啲喪屍爆漿。

喪屍Wilson就係俾佢一鎚打爆頭打死左。

依家佢地嘅目標係逃離赤柱監獄,而唔係打低全部喪屍,所以佢地就好似之前咁,靠張火石開路,一搵到機會,就即刻跑出去。

離開工場之後,六人搵路跑去監獄大門。

監獄每處走廊都佈滿血跡,濃烈嘅血腥味飄散四周。

一路上,佢地不斷遇見迎面而來嘅喪屍,張火石跑喺前面,狂「fing」手上嘅鎚仔,一見到喪屍就大力打落去,完全係毫不留手,而其他人就從旁協助,負責補刀。

六人就係咁邊打邊逃走,用盡力氣不斷衝、不停跑,幾經辛苦嚟到左赤柱監獄嘅大門口前。
驟眼一望,阻擋喺面前嘅約莫二十隻喪屍,只要打低埋佢地,咁六人就可以逃出生天。

佢地認得出當中有幾隻著住囚衫嘅喪屍,係一齊住喺九號倉嘅囚友。

「一、二、三……」

「豹哥,你喺度數咩?」施政傑同其他人一樣,全身都沾滿血水,而且滿頭大汗。

血嘅鐵腥味同汗臭味混合一齊所產出嘅氣味,真係又難聞又惡頂。

「數下有幾多隻喪屍囉,無數錯嘅話,應該有二十一隻。」

「呢個時候仲數數?後面仲有幾百隻過緊嚟,快啲打低前面班喪屍,拿拿臨衝出去啦。」Simon講得無錯,依家唔係點算喪屍嘅時候。

「大家集中攻擊佢地個頭,只要打爆佢地個頭,咁啲喪屍就會徹底死亡。」

喺啱先同喪屍搏鬥嘅過程中,張火石已經掌握到喪屍嘅要害。

「無錯,要打爆佢地個頭,好似打機咁,一下head shot,咁啲喪屍就會即刻收皮。」Simon執人口水尾。

「你條友仔,啱先一隻喪屍都無打過,仲喺度懶叻。」豹哥「潤」Simon。

「你知咩呀,我啱先喺度儲緊氣,陣間就『隊冧』返隻喪屍俾你睇。」

「哈,睇下點。」

「大佬,唔好講咁多啦,上啦!」肥龍舉起斧頭,衝入喪屍群。

佢同瘦虎重拾返當年周圍同人「開片」嘅快感,越打越興奮。

但畢竟佢兩個都四十歲,體力上唔似後生嗰陣咁好,肥龍一個唔留神就俾一隻喪屍同雙手抓住左條頸,而瘦虎就俾一隻喪屍撞低。

豹哥立即幫拖,佢先扶起瘦虎,跟住上前用斧頭劈斷抓住肥龍嗰隻喪屍個頭。

「多謝,大佬!」二人感謝豹哥幫手解圍。

另一邊廂,張火石繼續遇神殺神,遇喪屍殺喪屍,但唔知係咪體力下降嘅關係,佢嘅動作對比之前明顯無咁靈活,但都照樣打到班喪屍落花流水。

淨係佢一個,就差唔多就解決左十隻喪屍。

而施政傑就按張火石所講嘅,打橫抬高把電鋸,對準喪屍嘅頭鋸落去。

佢覺得呢刻嘅情景有啲似佢細個喺電話度玩Fruit Ninja,嗰陣佢用手指打橫一掃,就將遊戲入面嘅西瓜一分為二,家陣佢都舉起電鋸打橫一鋸,個喪屍個頭亦好似西瓜咁一分為二。

雖然把電鋸好使好用,但就一啲都唔輕,施政傑啱先拎住佢一路跑一路打,已經消耗左好多體力。

正當佢手腳發軟之際,一隻喪屍撲埋嚟,將佢成個人推跌。

嗰隻喪屍㩒佢落地下,作勢要咬佢。

施政傑俾人㩒住,所以發唔到力,隻喪屍mak大口,個頭越哄越埋,想一啖咬落去佢度。

就喺呢個危機關頭,有把電鋸突然從後劈落去喪屍個頭度。

隻喪屍成個頭一下子打直被劈成兩半,腦漿連帶血肉噴落一地。

而呢把電鋸嘅主人,正是最弱雞嘅Simon。

「Yes!終於砌低一隻!」Simon自鳴得意, 「睇到未呀豹哥,我一出手就搞掂一隻喪屍。」

Simon啱先匿埋一邊,捕左好耐先捕到一個機會出手。

「得啦,知你勁啦。」豹哥回應。

「大佬,小心!」

一隻喪屍想從背後襲擊豹哥,肥龍同瘦虎及時出手,用斧頭一人斬斷喪屍一隻手,豹哥及時轉身,批埋喪屍個頭落嚟埋齋。

六人齊心合力,終於解決曬二十一隻喪屍。

佢地筋疲力盡,推開大門,帶住疲倦嘅身軀踏出監獄門口。

出面嘅太陽好耀眼,藍天清澈,白雲悠然。

豹哥大大啖吸一口氣:「哇,出面啲空氣真係另舍清新。」

其他人同豹哥一樣,吸一啖大氣,佢地幾個真係點都諗唔到,自己竟然係以咁嘅形式出獄。

眾人百感交集,再仔細望一望外面嘅風景,有一種好唔真實嘅感覺。

從喪屍突然出現直到依家逃出監獄,短時間發生左咁多事,的確有啲令人唔敢相信呢一切都係真嘅。

「唔好掛住索空氣,快啲走兩步,陣間班喪屍又追出嚟架啦。」Simon不敢怠慢,好醒目咁閂返埋監獄大門,唔俾入面啲喪屍出嚟。

「話曬我地踎左二十年,出到嚟第一時間梗係chur多幾啖自由嘅空氣。」豹哥又吸一啖新鮮空氣。

「砰!砰!砰!」過左一陣,監獄裡面嘅喪屍衝擊鐵門。

「班喪屍又想湧出嚟啦,此地不宜久留,我地快啲行啦。」Simon帶頭前行,其他人緊隨其後。

要從赤柱監獄出返市區,就必須經過一條長長山路。

天氣十分炎熱,六人加快腳步,沿著山路行落去。

而呢一刻嘅佢地仲未知道,外面嘅世界已經起左翻天覆地嘅變化。
訓前一推
Lm
睇到Er..Er..笑左
Btw 有文未
多謝支持
一般夜晚先得閒出文
lm
加油!
Push
六人行左好一段路之後,都未見有喪屍嘅蹤影,只係沿路上見到唔少翻側嘅汽車,亦有見到好幾架車撞埋左一齊。

每部車都唔見到有司機同乘客,估計佢地都經已變左喪屍,又或者係俾喪屍吞左落肚。

六人啱先同喪屍搏鬥完,體力幾乎透支,加上天氣酷熱同無水無糧,佢地行到中途,都不得不停落嚟休息一下。

「啲喪屍好似無再追嚟,我地應該暫時安全啦。」施政傑不時望返轉頭睇。

「但係我地仲要行幾耐先出到市區,我家陣又攰又口渴,好辛苦呀。」豹哥攤喺路中間休息。

「頂,我都係,好頸渴呀。」Simon成件衫都濕曬,啲汗不停滴落嚟。

張火石就索性除左囚衫,匿喺樹蔭下抖涼。

施政傑就同肥龍、瘦虎兩個就去啲失事汽車上搵下有無水同食物,結果係一無所獲。

之後佢地休息左一陣,就繼續上路。

大約再行左一個半鐘,佢地行到接近山腳嘅一個路口,見到前面大約三百米方向,有一架van仔停靠喺路邊。

架小巴無翻側、無炒車,車上亦都無人,完好無缺咁停泊左喺度。

「你地見唔見到前面架van仔呀?部車無穿無爛,我地不如揸佢出市區囉,我真係攰到唔想行啦,你地點睇?」豹哥提議。

「我讚成,我都攰到行唔郁啦。」Simon彎低腰,按摩一下大髀。

「好,我都讚成。」張火石腳步浮浮,講講下差啲成個人企唔穩跌親。

施政傑立即埋去扶一扶佢:「你無野呀嘛?」

「無咩事,可能天氣太熱,又太耐無飲水,有小小見暈啫。」張火石口唇乾裂。

之前佢出盡力同喪屍搏鬥,消耗左大量體力,出到嚟之後又無水同食物作補給,所以依家出現有小小虛脫嘅情況。

「大佬,你地快啲睇下!」肥龍同瘦虎突然一齊指住前面。

施政傑佢地望向山路下面,見到密麻麻一片,目測至少有一百隻喪屍聯群結隊行緊上山。

「唔係掛?出到嚟都仲見到喪屍?」Simon驚到面都青埋。

「咁我地依家點算呀?」施政傑拎起電鋸,神經繃緊。

「以我地依家嘅體力同裝備根本打唔贏咁多喪屍,我地最好就拿拿臨坐上架van仔,然後揸住佢衝落山,直出市區。」豹哥提議。

「第一次咁認同你講嘢,唔好等啦,快啲跑過去啦。」Simon加快腳步。

六人朝van仔位置行去,但突然間,有十幾隻喪屍從後襲擊佢地。

呢班喪屍係喺啱先佢地經過嘅路口度衝出嚟。佢地一時疏於防範,就俾啲喪屍有機可乘。

疲倦不堪嘅佢地逼於無奈再次同喪屍展開搏鬥。
施政傑舉起電鋸,想重施故技鋸爆喪屍嘅頭,但唔知係咪因為無電,把電鋸轉轉下突然停左落嚟,之後佢點撻都撻唔返著。

一隻女喪屍撲埋嚟,單手抓住佢個膊頭唔俾佢走,而喺佢隔離嘅豹哥埋嚟幫手,佢用斧頭一下斬斷女喪屍隻手,再一腳踢開對方。

「傑仔,你無事呀嘛?」

「無事。」

「不如你同Simon去撻著部車先,呢度我地搞掂。」豹哥話。

「好!」

豹哥、肥龍同瘦虎咬實牙關,揮動手上斧頭嚟對付喪屍。

至於六人中最好打嘅張火石亦因為體力透支而陷入苦戰。

佢俾三隻喪屍圍住,情況十分不妙,不過作為一個拳擊手,佢知道無論自己處於點樣嘅劣勢,只要唔氣餒,憑住堅毅嘅意志力一定可以反敗為勝。

佢大嗌一聲,幫自己振奮士氣,隨即就揮動鐵鎚,瞄準喪屍個頭一下打落去。

喪屍頭顱爆裂,身軀倒地。

同一時候,施政傑同Simon已經上到小巴,並撻著左架車,佢地慶幸車匙無俾人攞走。

而前面百幾隻喪屍逐漸逼近,依家距離小巴不足五十米。

施政傑探出車門大嗌:「前面啲喪屍就嚟殺到啦!你地快啲上車啦!」

張火石花光最後嘅力氣,一鎚打死眼前嘅最後一隻喪屍,跟住馬上轉身逃跑,最後成功上到車。

但係,豹哥佢地三個就俾七八隻喪屍包圍住,想走但一直都走唔到。

「大佬,你快上車啦!呢度我同肥龍頂住!」瘦虎力有不逮,不停揮動斧頭但都劈唔中啲喪屍。

「係呀,大佬,你快上車啦,前面仲有百幾隻喪屍嚟緊,你唔再走就嚟唔切架啦。」

「唔得,要走嘅話就一齊走!」豹哥再斬斷一隻喪屍嘅手臂。

「豹哥,肥龍,瘦虎!快啲上車!班喪屍真係殺到嚟啦!」施政傑繼續大嗌。

過百隻喪屍已經逼近在眼前。

肥龍同瘦虎見豹哥唔肯走,於是一齊用力將對方推開到幾米後,然後二人轉身向後向山上跑。

嗰七、八隻喪屍就跟埋佢地一齊上山。

「大佬,你快上車!我地嚟幫你引開呢幾隻喪屍。」肥龍一邊跑上山一邊講。

「唔好望啦,快啲跑上車,我地唔會有事架,你放心啦!」瘦虎揮手示意叫豹哥快啲走。

見到二人漸行漸遠嘅背影,豹哥好想衝埋上山,但同時聽到百幾隻喪屍一齊行緊上嚟嘅腳步聲,佢又好驚。

「大佬,你地走先,等搞掂埋呢班喪屍,我地再落山會合你地。」肥龍越跑越遠。

「你放心啦,我地唔會咁容易死架!」瘦虎帶住肥龍轉入路口。

豹哥猶豫左一陣,最後佢選擇跑上小巴。

佢咁做唔係無義氣,而係佢對佢兩個兄弟有信心,佢相信二人一定會平安返落山。

「肥龍同瘦虎呢?」施政傑問。

豹哥一邊喘氣一邊答:「佢地為左俾我甩身,兩條友跑返山上引開喪屍。」

「咁洗唔洗返去救佢地?」張火石問。

「砰!」前面已經有喪屍喺度拍打車頭,嗰百幾隻喪屍慢慢開始圍過嚟。

「嚟唔切啦,快啲開車!」

「大家坐穩啦!」

坐喺司機位嘅Simon踩盡油門。小巴急速向前衝,好似一支箭咁衝落山。

嗰啲擋路嘅喪屍就好似保齡球樽咁統統被撞開。

車入面嘅車速顯示器由80一路狂飆上110。

Simon見到前面有彎位,想減速入彎,但佢踩極個brake都無反應:「大獲!個brake好似壞左,踩極無反應!」

「你踩大力啲再試下。」豹哥同Simon講。

「唔得呀!」Simon再踩多幾次但都無反應,「轉彎啦,你地快啲扶穩同綁好安全帶。」

小巴高速入彎,差啲就失控炒車。

車速慢慢由110升到120,Simon揸住架車一路狂奔。

出到市區之後,架車仲喺收唔到制,周圍咁左穿右插。

最後成架車鏟埋赤柱廣場入面,撞到入面一幅主力墻後架車先停低。

本來咁撞法,架車肯定散,但咁啱墻嘅前面擺左一個好高嘅氣墊公仔,架車撞爆個公仔,卸左啲衝擊力,最後只係撼爛左個車頭。

而車入面嘅四個人雖然無飛出車,但都無可避免咁撼親個頭,全部人就咁暫時暈左過去。
加油啊
推呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞