《監獄•喪屍•反擊戰》

484 回覆
44 Like 2 Dislike
睇嚟呢個故應該係得施政傑有不死光環
其他無論係幾好揪嘅打手
又或者係靚到dum一聲嘅女角
都可能會隨時話死就死
認同
將火石咁就死咗,不過諗諗吓,人生就係如此無常,所以要珍惜眼前人
有時啲嘢就係咁化學
原來肚痛係flag

文呢
火石竟然咁就死
我仲以為佢死都係死係喪屍手上
腦閉塞,今日起唔到文
休息下
濃烈硝煙味充斥四周,原本整齊並排嘅唐樓如今變成一堆頹垣敗瓦。

地上滿佈瓦礫、碎片、火光同喪屍嘅斷肢。

仲有,張火石同林伯兩具屍體。

「阿哥!!!」柔柔衝埋去張火石屍首旁邊。

佢行近望見張火石血淋淋嘅屍體,瞬間眼淚奪眶而出:「阿哥...點解...點解....咁多血...」

施政傑神情錯愕,望住死去嘅同伴,腦海一片空白。

「唔好訓啦阿哥...快啲醒呀…我拎左藥俾你....醒呀...」柔柔伏喺張火石身上大聲痛哭。

「發生咩事...點解會咁架...」施政傑亦眼泛淚光。

「死差佬…可惡...」豹哥咬牙切齒,一股怒火湧上心頭。

而強烈嘅血腥味同硝煙味湧入Simon鼻中,令佢反胃作嘔。

「阿哥快啲醒呀…唔好死…唔好揼低我一個…阿哥…唔好...」

傷心欲絕嘅柔柔喊得淒厲,仲試圖叫醒張火石

可惜,無論佢點樣嗌、點樣喊,張火石都唔會聽得到,而死去嘅人,亦永遠唔會再醒過來。

兩兄妹從此陰陽相隔,永遠分離。

施政傑望見旁邊嘅林伯死不閉眼,行過去彎低身,輕輕掃合對方雙眼:「林伯,一路好走。」

「冚家剷!我一定要班死差佬血債血償!」豹哥恨不得將所有警察全都殺清光。

Simon望住倒塌嘅唐樓,以及遍地燒焦嘅喪屍殘肢,搖頭歎氣:「火石走左,班喪屍幾乎全部被炸到粉碎,住嘅地方又變成廢墟,我地依家咩都無曬,手上連武器都無,莫講話差佬,依家有喪屍圍埋嚟,我地都唔一定應付到。」

Simon講得無錯,佢地家陣手頭上咩都無,處境十分危險。

「滴噠滴噠滴噠——」

天空突然間落起大雨,仿佛上天都喺度為死去嘅人而落淚。

雨水沖淡張火石同林伯身上嘅深紅色鮮血,淋熄地上爆炸所殘留嘅火種,亦沾濕四人全身。

施政傑、豹哥同Simon陪柔柔喺雨中哀悼死去嘅張火石。

大雨滴噠作響,天空雷聲不斷,但仍能清楚聽見柔柔淒厲悲痛嘅嚎哭聲。

唔知係因為柔柔嘅喊聲,定係大雨滂沱嘅緣故,吸引左為數大約二十隻喪屍,正朝住四人慢慢圍緊過嚟。

「慘啦,有喪屍過緊嚟,我地點算好?」Simon驚慌害怕。

「我地手上一件武器都無,單靠赤手空拳好難打得贏多隻班喪屍,為今之計只能逃走。」豹哥抹走臉上嘅雨水。

「豹哥講得啱,三十六計走為上計,依家呢個情況我地同喪屍硬碰硬會好危險。」

「咁仲等咩,快啲走啦!」Simon同豹哥即刻喺喪屍群中搵位逃走。

施政傑就扶起喊到眼都腫曬嘅柔柔:「柔柔,此地不宜久留,我地快啲走啦。」

「唔得,我要留喺度保護阿哥,我唔可以俾阿哥成為班喪屍嘅食物。」柔柔不願離開。

施政傑唔理咁多,強行孭起柔柔,趁喪屍仲未殺到埋身,帶佢迅速逃離現場。

「放低我,快放低我!」柔柔大嗌。

施政傑無理會,並加快腳步,冒住大雨向前跑。

嗰二十隻喪屍圍住張火石同林伯,準備開餐。

柔柔伏低頭,唔敢向後望,佢唔想見到最親嘅親人俾喪屍分屍。

暴雨之下,四人穿梭大街小巷中,到處躲避喪屍。

直到接近天光時分,大雨先開始減弱。

佢地幾個嚟到天后一個商場地庫暫避。

雖然地庫入面有喪屍,但數量並唔多,只有三四隻。四人匿埋喺一間裁縫店,用鋪頭入面嘅布料印乾身上嘅雨水。

柔柔差唔多喊左成晚,喊到無曬力,一合埋眼就訓著左。

豹哥同Simon同樣身心疲累,好快就訓著,只剩施政傑一個人喺度看守。
瞓唔著入嚟睇竟然有文
早抖
柔柔
唉……
留名等班狗死晒
Pish
三條友討論左半日,都諗唔到有咩可行嘅對策。

依家班警察連大炮、手榴彈嗰啲都出埋,的確好難對付。

「…都係用返之前嗰招算啦,先收服一批喪屍,再利用佢地對付班死差佬,淨係靠我地幾個嘅話,就算有槍有炮都未必打得贏嗰班打靶仔。」豹哥拆開一包朱古力。

「有喪屍都無用啦,班死差佬求其射支火箭炮都炸死一半啦。」Simon話。

「一係將啲喪屍打扮成警察,偷偷地混入去咬死曬班差佬,你地點睇?」豹哥問。

「你估依家演緊無間道咩?班喪屍又唔識講嘢、唔識揸槍,行得又慢,點扮到差佬?」Simon反問。

「又係嘅,班喪屍又怕凍又行得慢,真係無鬼用,你地話有無啲變左種嘅喪屍,行得快之餘又唔怕凍,而且俾炸彈都炸唔死?」豹哥咬一啖朱古力。

「頂,如果有啲咁勁嘅喪屍,未咬死班死黑警之前,就咬死左你同我啦,傑仔你話係咪呀?」Simon問。

施政傑托頭回想:「不過諗返轉頭,我地又好似真係未見到有喪屍變種,我睇唔少喪屍片,入面嘅喪屍有啲會進化架。」

「車!咁咪證明喪屍片信唔過囉。」Simon話。

「咁有無方法可以令到啲喪屍變種呀拿?例如係搵隻喪屍同隻狗交配,咁會唔會生出新嘅喪屍類型?」豹哥喺度諗。

「哇,咁變態嘅嘢你都諗得出。」Simon諗起個畫面都起雞皮。

「我反而喺度諗,既然微波爐同大麻都能夠削弱喪屍嘅行動力,咁證明喪屍係會受某啲因素而影響狀態,咁照計都應該有辦法提高佢地嘅速度,但究竟要點做先得...?」施政傑認真思考。

喺呢個時候,柔柔慢慢從睡夢中醒過來:「好口渴…有無水…」

施政傑即刻遞一支礦泉水:並用手背摸一摸對方嘅額頭:「你好似已經退左燒,個額頭都無之前咁熱。」

柔柔飲兩啖水,面色仍然有點蒼白。

「你有無好返啲?」施政傑問。

「好返好多啦,啱先訓教嗰陣,我迷迷糊糊咁聽到你地喺度傾計,你地傾緊啲咩呀?」

「我地諗緊方法對付班死差佬,去幫火石同林伯報仇。」豹哥回答。

聽見張火石嘅名,柔柔個心沉左一沉,面上又露出黯然悲傷嘅表情。

雖然高燒消退,但喪兄之痛仍縈繞心頭,揮之不去。

之後嗰幾日,柔柔繼續沉醉喺哀傷之中,每日都悶悶不樂。

至於另外三人就捉左一隻喪屍返嚟試驗,研究點樣提升喪屍嘅能力。

呢日,裁縫店大門被關上,裡面分別有一隻喪屍同一隻白鴿。

施政傑等人就企喺出面望住。

「你條友仔邊度搵隻白鴿返嚟呀?」豹哥問Simon。

「係隻嘢自己飛入嚟地庫,我搵啲過期麵包碎引佢入去渣。」

「呢鋪掂啦,喪屍病毒溝禽流感,兩隻病毒加埋一齊肯定變種,隻喪屍話唔定會變到識飛添呀。」豹哥話。

「咁我地要困佢地困幾耐呀?」施政傑問。

「至少都困半日啦,俾啲時間等啲病毒交叉傳染。」豹哥話。

「但隻雀喺上面左飛右飛,而隻喪屍就喺地下行嚟行去,兩隻嘢都接觸唔到,點樣交叉傳染呀?」Simon一時望上,一時望下。

「啲雀嘅糞便都有菌架嘛,佢陣間屙督屎彈中隻喪屍咪得囉。」

「喂喂喂,屙緊啦喂,仲中埋喪屍個口,掂啦掂啦…」Simon同豹哥睇得頗興奮。

另一邊嘅柔柔就無心機睇落去,行遠到地庫周圍逛下。

施政傑都跟埋上去。佢一直都想開解對方,但總係唔知講啲咩好。

一嚟佢唔識安慰人,二嚟佢都明白,無論講啲咩安慰嘅說話,都難以撫平柔柔內心嘅傷痕。

「你唔洗陪我喎,我無事呀。」柔柔同施政傑講。

「無,嗰邊又雀屎又剩咁,核突到我都頂唔順,咪過嚟迴避下囉。」

柔柔無出聲,只係苦笑一下,施政傑都無講嘢,二人靜靜咁喺商場地庫內漫無目的地遊走。

大約十分鐘後,柔柔打破沉默:「不如你講下我阿哥,喺監獄嗰陣喺點架?平時佢會做啲咩架?」

「你阿哥平時最鐘意咪喺健身同練拳,佢一大早天未光就起身做掌上壓或者sit-up,夜晚返到倉就對住空氣操拳。」

「阿哥佢真係好鐘意打拳架,之前佢有幾個女朋友都係嫌佢成日掛住練拳,搞到無時間陪佢地,所以就飛左佢。」

「我諗佢可能當左沙包先喺佢真正嘅女朋友。」

「哈,可能係啦。你應該知我阿哥係因為喺擂台上打死過人,所以先要坐監。」

施政傑點點頭:「呢個我知呀。」

「咁你知唔知嗰陣有人搵佢打假拳,想佢喺擂台上打輸比賽?」

「打假拳?」

「係,比賽之前對家話俾五十萬佢,想佢故意打輸,當時阿哥諗都唔諗就拒絕左,因為佢唔會為左錢而做呢啲事。但係嗰班人為左贏,竟然偷偷地落藥,打到中途,阿哥成個人就變到暈坨坨,佢知道係對方出蠱惑,嗰刻嘅佢好嬲好憤怒,結果就『火遮眼』,一時出手太重,打死左對面個拳手。」

「哦~原來成件事係咁嘅。」

「嗰陣佢打死人嗰段片傳開曬出去,全世界都嗌佢『殺人犯』,雖然佢無講,但我知道佢心入面好唔好受,最後佢亦因為呢個事而被判入獄。」

施政傑回想一下,諗起嗰陣嘅報紙雜誌的確稱張火石係「暴力狂殺人犯」。

「阿哥平時份人唔鐘意講嘢,但我記得嗰陣我每次去探監,佢一輪嘴講好多嘢,提醒我呢樣嗰樣,又叫我好好照顧自己等等,好似將平時無機會講嘅嘢一次講曬出嚟咁。可能佢個人唔善於表達,但我知其實佢係好關心我……」

一諗起同張火石嘅往事,柔柔又忍唔住垂頭低聲啜泣。

施政傑無出聲,任佢盡情咁喊。
Live咗
如果身邊有人喪親",就係應該咁樣處理
自推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞