《監獄•喪屍•反擊戰》

484 回覆
44 Like 2 Dislike
停更一天
and估計一個禮拜內會完故
竟然咁快完
都差唔多啦,監獄、喪屍部分都寫完,剩低反擊戰
wow原來係咁
都好既
太長又唔係日日出到文我驚睇完後面唔記得前面
一個禮拜內完故,vbad end嘅機會都唔細
好寫實
回錯post
喊過、哭過、傷心過,跟住落嚟要做嘅就係報仇。

四人知道單靠自己嘅力量係不足以對付班警察,所以要借助喪屍嘅力量,而為左應對班警察加強左嘅裝備同武力,佢地就研究如何令喪屍變種,從而提升喪屍嘅能力。

佢地搵過白鴿同喪屍共處一室,以為禽流感結合喪屍病毒就會出現變種病毒,會令喪屍進化變異。

可惜,結果係咩都無發生,病毒無變異,喪屍仍然係原本嘅喪屍

——力量大、鐘意咬人,但禦寒力低兼且手腳慢。

正當佢地意興闌珊嘅時候,竟然喺一次危急關頭中,「屎忽撞棍」搵到激發喪屍潛力嘅方法。

嗰一日,天氣晴朗,佢地四個一齊出去搵嘢食。

連日嚟班警察不斷清除喪屍同生還者,導致現在街上人跡罕至,喪屍嘅數目減少。

以前一條街最少有二十隻喪屍,依家每條街只得小貓三四隻,而且個個好似食唔飽咁,甚至乎有啲喪屍開始自相殘殺,連同伴都開始食。

仲有,近日港島開始有返電,多數都係朝頭早嘅時候,估計有電嘅原因應該係想方便返警察執行任務。

沿路上除左喪屍,四人亦見到之前喺警察手上拯救過嘅生還者嘅屍體,唔知佢地係俾人警察射死都係俾喪屍咬死,淨係見佢地全身腐爛,個個都死唔眼閉。

當經過一啲舊區時,就見到好多舊樓都被炸毀,除此之外,有啲首飾鋪、金鋪亦被搶劫一空。

慶幸係糧食仍然充足,周圍仍能夠搵到乾糧俾佢地充飢。

一搵齊足夠幾日食用嘅乾糧,四人就原路折返,無奈回程路上卻遇到班飢餓嘅喪屍。

班喪屍感應到人類嘅氣息,個個伸開血淋淋雙手,張開血盤大口,紛紛湧埋嚟。

施政傑等人每個手上都有斧頭、電鋸等武器,但身邊少左一個最好打嘅張火石,所以面對住十幾隻餓到發惡嘅喪屍,似乎有啲招架唔住。

「班喪屍咩事呀?今日好似特別『狼胎』咁嘅。」Simon拎住鎚仔左閃右避,完全幫唔到忙。

豹哥揮動斧頭攻擊,但面前嘅喪屍一手捉住佢個手腕,令佢發唔到力,身後又有喪屍扯住佢隻腳:「肥龍、瘦虎,過嚟幫…」

豹哥衝口而出,呼喚肥龍同瘦虎嘅名,當佢嗌出口嗰一下,先醒起佢嗰兩個兄弟早就唔喺佢身邊。

嗌左二十年嗌慣左,一時之間係比較難改到口。

「豹哥踎低!」施政傑舉高電鋸,鋸斷捉住豹哥嗰隻喪屍嘅手。

「唔該曬!」隨即,豹哥轉身用斧頭劈斷身後喪屍個頭。

另一邊廂,有三隻喪屍同時撲向柔柔,柔柔閃身躲避,揮動鎚仔反擊,不過三隻喪屍突然烏低身撞跌佢。

好彩施政傑及時過來幫手擋開喪屍,然後二人合力先勉強暫時打跌低三隻喪屍。

「班喪屍唔知係咪餓得太耐,今日特別兇狠,我地搵個地方避下好啲呀!」施政傑提議。

柔柔望一望身後嘅商廈:「樓上!我地上樓上呀。」

於是,四人跑上去商廈上面,但好唔好彩,一上到去就遇到警察。

趁班警察未發現,佢地立即調頭走,商廈入面有幾間音響店,周圍兜左幾個圈,最後決定匿喺其中一間音響店入面暫避。
有文
過左大約十分鐘。

聽見外面一啲聲都無,匿喺檯底嘅四人以為班警察走左,慢慢趷高個頭睇下。

殊不知,一趷高個頭,四個警察就行左入嚟,就咁撞到應一應,想避都無得避。

「咦,呢三條友咪就係喺希慎隊冧我地伙記嘅嗰班人?」一名警察認出施政傑佢地。

「哈哈!咁都俾我地『周』到,一齊搞掂佢地,立左功話唔定有得升添喎。」另一名警察話。

「你地幾個企起身,唔好亂郁!」第三個警察用槍指住四人。

「咁係企起身定係唔好亂郁呀?」多口嘅豹哥問。

「先企起身,跟住唔好亂郁!」

無處可逃嘅四人舉高雙手,慢慢企起身,佢地已經打定輸數,準備受死。

「條女身材幾好咁喎,不如我地砌完先隊冧佢囉?」第四個警察露出猥瑣姦淫嘅表情。

另外三個警察望一望柔柔,同樣露出猥瑣姦淫嘅表情。

跟住其中兩個人行過去想夾走柔柔,但與此同時,剛才嗰班喪屍追到上嚟商廈,仲湧埋入嚟音響店。

十幾隻喪屍撲埋去班警察同施政傑佢地度。

幾百呎嘅店內,三方人馬糾纏起上嚟。

喪屍見人就咬,警察開槍射喪屍,另外四人就對付警察同喪屍。

喺混亂期間,施政傑俾一個警察用槍柄攻擊,佢成個人撞埋到去木架上,個頭仲撞到一部放設嘅架上嘅CD機。

CD機就係咁開著左,播放出一首hip-hop歌。

係Eminem嘅 Rap God。

音樂一起,班喪屍唔知發生咩事,好似食左興奮劑咁,動作變得好快。

呢度講緊唔係正常人跑步嗰種快,而係快到好似一架跑車咁快。

快到係上一秒隻喪屍距離有你幾隻手臂咁遠,但下一秒佢就「should」一聲就出現喺你面前。

班警察未嚟切換上冰霧槍,只能用機關槍周圍射,班喪屍係快到未等對方「掹雞」,就出現喺面前,再伸個頭一啖咬斷對方條頸,啲血「巴巴聲」噴曬出嚟。

當然,喪屍係一視同仁嘅,無論你係警察還是平民,只要係人就會咬,所以施政傑等人都無法倖免,俾班喪屍纏上。

施政傑揮動電鋸,面前有兩隻喪屍用幾乎肉眼睇唔到嘅速度,先拍走佢把電鋸,跟手再撲倒佢。

情急之下佢擸起隔籬地下被咬斷嘅警察個頭,插隻手入去當係拳套,攻擊兩隻喪屍。

咁樣攻擊對於喪屍嚟講,完全係不痛不癢,只係佢地見到前面有個頭喺度舞嚟舞去,貪就手拎嚟食住先。

施政傑亦趁機起返身逃跑。

同場嘅四個警察已經被咬死曬,未死嘅四個人就成為喪屍嘅唯一目標。

Simon同豹哥想快步衝出去鋪頭,但俾幾隻喪屍一下截住左。

柔柔就用鎚仔還擊,只不過一下都打唔中喪屍,因為佢地嘅速度真係好快。

四人毫無還手之力,心入面都覺得自己必死無疑。

然而,喺生死一刻,CD機播放緊嘅Rap God播放完畢,切換成林憶蓮嘅破曉。

嗰班喪屍突然由50倍速轉換返原本嘅慢速。

雖然速度變返慢,但喪屍仍然係喪屍,施政傑拿拿聲執起地下冰霧槍,向住喪屍狂噴。

幾分鐘之後,十幾隻喪屍全都凍到僵硬,訓曬喺地下。

四人有驚無險,咁樣避過一劫。

施政傑放低槍,抹掉額頭上嘅汗:「太危險啦,啱先差啲就死啦。」

「頂,你啱先見唔見到?啱先班喪屍嘅動作幾鬼快呀!」豹哥氣來氣喘,坐喺地下休息。

「直頭嚇死人啦,啲動作快到睇唔到咁滯。」Simon驚魂未定。

「問題係點解佢地啲動作無端端會快左咁多?」柔柔問。

「肯定係變左種,有可能係狂犬病溝喪屍病毒。」豹哥猜測。

「變種?唔似喎,佢地一入嚟嗰陣,仲喺『妹下妹下』,係突然唔知咩事先變到超音鼠咁快,我估應該係受左一啲外來刺激先搞到咁。」Simon有唔同嘅諗法。

施政傑回想一陣,行去望一望播緊歌嘅CD機:「會唔會同呢部CD機有關?我記得部機一播歌,班喪屍嘅動作就即場唔同曬,可能係同呢部機發出嘅頻率有關。」

「咁就要帶部機返去研究下啦。」豹哥話。

「係呀,如果班喪屍有啱先嘅表現,我地再加以利用,肯定砌得低班死差佬。」Simon話。

四人休息左一陣,之後就帶住部CD機同乾糧返去天后商場地庫。

裁縫鋪內原本困住左隻喪屍同白鴿,佢地就隔住玻璃門,開住部CD機播歌,睇下喪屍有咩反應。

機入面嗰隻CD mix左好多唔同種類歌,應該係試機碟嚟。

例如有90年代香港流行曲,有rock嘢亦有日文歌,仲有啱先嗰首Rap God。

CD機播完五月天,就播One Ok Rock。

佢地已經將音量較到最大,裡面嘅喪屍聽到仍然一啲反應都無。

直到播完一個循環,返轉頭再播返嗰首Eminem嘅Rap God,隻喪屍先「上曬電」,用極快嘅速度追住頭上嘅白鴿跑。

如果隻白鴿唔係飛喺上空,隻喪屍一早就捉住隻白鴿。

「啱先播左咁多首歌隻嘢都無反應,但播到呢首就上曬身咁嘅?」豹哥問,「呢首係咩歌咁神奇?」

「Rap God。」當初施政傑學人聽Hip Hop嗰陣,就係聽Eminem先,所以一聽就知歌名。

「唔通隻喪屍唔係對CD機發出嘅頻率有反應,而係受呢首rap歌刺激?」Simon感到不可思議。

無錯,令到喪屍變到跑車咁快嘅原因正是呢首Rap God,再準確啲講,班喪屍一聽到Hip-Hop音樂,就激發出佢地嘅能力,令佢地動作加快。

而呢一點係四人研究同討論左成晚所得出嘅結論。

至於點解係Rap而唔係R&B或者Heavy Metal,咁就不得而知,正如佢地都唔知點解大麻、微波爐會令喪屍變得遲緩,又或者點解藍牙會控制到喪屍。

聽Hip-Hop無法讓施政傑挽回前女友Zoe嘅心,但依家好有可能會幫佢挽回返條命。
樓主係咪好鐘意聽Eminem
樓主加油
操控喪屍屌屎忽笑撚死我
Gangsta
其實我比較鍾意kendrick lamar
多謝支持我會加油的

只聽eminem
等屌林鄭
「來又如風,離又如風。」

呢一句歌詞或者可以用嚟形容受Hip-Hop音樂「熏陶」下嘅喪屍。

得知如何能激發嘅喪屍能力後,四人不容怠慢,第二日照早,就出去收集藍牙接收器、大麻、iPhone等物品,然後再用幾日時間收服左四十隻喪屍。

數量上係比之前嘅少,原因係方便運載。

佢地搵嚟一架貨車,用車上個貨櫃裝住四十隻喪屍,並喺車頭同車尾安裝左兩支外置喇叭。

既然係要報仇,咁就唔可以等仇人送上門,所以今次佢地唔打算坐以待斃,選擇主動出擊,引班警察出嚟。

佢地揸住貨車喺港島到處穿梭,並用喇叭大聲播放住N.W.A嘅名曲 Fuck the Police。

「Fuck the police
Fuck the police
…」

音樂響遍四周,就算班警察聽唔明歌詞內容,都一定會留意到節奏強勁嘅背景音樂。

大約只係過左兩分鐘,喺附近執行緊任務嘅警察聽到聲,即刻趕嚟睇下咩事。

見到警察出現,豹哥慢慢剎停貨車:「班死差佬蒲頭啦,郁手啦。」

坐喺隔籬嘅Simon拎起對講機話:「傑仔、柔柔,郁手啦。」

匿喺貨櫃嘅施政傑同柔柔打開貨櫃門,慢慢跳出車外。

十幾個警察見到貨車上有人,馬上開火掃射。

車頭嘅豹哥同Simon踎低身,再將喇叭嘅音樂調高,直到掩蓋「砰砰砰」嘅槍聲為止。

同一時候,車尾嘅施政傑同柔柔先用電話命令貨櫃嘅喪屍行出嚟,跟住施政傑對住電話講:「進攻模式啟動,目標係前面班著制服嘅警察,同我咬死佢地。」

「Fuck the police
…」

歌曲仍然在播。

四十隻喪屍收到指令,喺澎湃嘅Hip Hop音樂下,一秒間就變成「閃電俠」,唔係,應該係「閃電喪屍」。

佢地用幾乎肉眼睇唔到嘅速度向前攻擊班警察。

值得留意嘅係,呢班喪屍身上並無封上保鮮紙嚟阻隔冰霧,因為施政傑佢地知道班警察未噴得切冰霧,就會俾喪屍咬死。

而事實亦同佢地所預測嘅一樣,喪屍一出動,班警察未反應得切就被幾十隻喪屍撲倒。

一下子槍聲瞬間消失,變為痛苦嘅慘叫聲,無幾耐慘叫聲都無埋,周圍只得返喪屍噬咬時嘅咀嚼聲。

啱先嗰十幾個警察已變成一堆碎肉同斷肢。

搞掂完一批警察,施政傑佢地又帶班喪屍去搵另一批警察。

四人嘅目標係先解決曬班警察,再反攻過對面海,解決埋嗰班喺背後指揮警察行動嘅政府高官。

班警察殺左咁多生還者,雙手固然之染滿鮮血,但嗰班下令屠城嘅高官雙手同樣沾滿鮮血,佢地罪孽更加深重,更加唔可以饒恕。

只有用嗰班「殺人犯」嘅鮮血去祭奠死去嘅亡魂,咁樣先會令佢地真正咁安
息。

咁先係真正嘅血債血償。
加油
血債血償
打打下文電腦hang左機,聽日打過再出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞