《監獄•喪屍•反擊戰》

484 回覆
44 Like 2 Dislike
得閒推多d幫你整旺個post
Thx
快啲出文
Live
多謝支持盡量每日update
係office好悶呀
以為唔會咁快live點知無文啦
要返工+1多數夜晚出文
有劇情推進啦
今晚可唔可以出多啲
我盡力而為
加油
唔好勉強出
嗰個猛咁嗌肚痛嘅人就係Simon。

由於佢實在唔想再喺水飯房踎落去,所以就詐肚痛,睇下可唔可以「博大霧」去醫療室。

不過陳sir一眼就睇穿Simon喺度扮嘢:「點撚樣呀你?我依家心情好撚差,你唔好同我玩嘢!」

「唔係呀,我個肚真係好痛,我估有可能係食物中毒。」Simon雙手掩肚,扮到好辛苦咁樣。

「屌!唔好同我嚟套,你最好合埋把口,乖乖地喺入面踎,如果再詐肚痛,我就打柒你!」陳sir「砰」一聲用棍敲落Simon面前嘅鐵欄。

Simon見對方唔落搭,所以費事都再扮落去:「Um...突然間好似又無咁痛...我諗我應該唔洗去醫療室。」

「無問題就啱啦,咁其他人呢,有無人仲有問題,如果無就同我安分守己,唔好喺度搞埋曬啲小動作,understand?」

「喂,咁你個死光頭佬諗住幾時放我同我地大佬出去呀?」肥龍用不禮貌嘅語氣問陳sir,瘦虎跟住講:「仆街,困左我地成日,快撚啲放返我地出去!」

「屌你老母,幾時輪到你兩條蛋散教我做野?」

「你話邊個蛋散呀?依家無名俾你叫呀?平時喺監獄就『也文也武』,出到去你咪又係一條俾人睇唔起嘅死蛋散,你估你真係《監獄風雲》張耀揚呀?」瘦虎反擊。

「咪就係,你有乜資格話我地呀,死蛋散!」肥龍和應。

本來陳sir心情已經好差,再俾人激一激,成個人當堂嬲到出煙。

「仆你老母臭街!話撚左我今日心情好撚差,你兩條蛋散仲夠膽惹我?屌你老母!」

陳sir怒火中燒,命令手下:「你地幾個即刻同我捉呢兩條友出嚟!」

「Yes,sir!」在場四個懲教署職員聽從指示,捉左肥龍同瘦虎出嚟,並合力將二人壓埋去走廊嘅墻邊上。

肥龍同瘦虎手手腳腳都俾人鉗制住,動彈不得。

「屌你老母,你敢郁佢地,我實唔會放過你!」豹哥動怒。

「你收嗲!陣間就到你!」

「屌你老母,快啲放開佢地兩個!」

陳sir無理豹哥,行到肥龍面前:「死肥仔,啱先咁撚串下話,我就睇下你個頭硬定係我碌棍硬!」

肥龍瞪大眼,怒睥對方。

陳sir 舉高手上嘅碌棍,準備一下扑落肥龍個頭度,而就係呢個時候,在場一名職員好興奮咁話: 「喂,陳sir,快啲睇下,Wilson佢地返左嚟呀!」

陳sir擰轉頭睇一睇,見到Wilson慢慢行緊過嚟,喺佢隔離仲有五個嚟接更嘅同事。

見到Wilson終於出現,陳sir呢刻嘅心情豁然開朗,臉上難掩喜悅之色:「哇,Wilson你個死仔,終於捨得返黎啦咩!等左咁耐,我終於有得收工啦,哈哈!」

跟住佢收返支伸縮棍,同肥龍、瘦虎講:「算你地好彩,阿sir依家要返屋企訓教,我今日暫時放過你兩個仆街仔。」

「下?」肥龍、瘦虎無諗到陳sir竟然咁輕易就放過佢地。

陳sir主動行去迎接Wilson:「頂你,你條友死左去邊呀?點解依家先蒲頭?知唔知我等左好耐呀?」

Wilson無出聲,只係一邊向前行,一邊發出奇怪而低沉嘅喉音。

陳sir行近見到Wilson等人心口掛住張員工證,但仲未換上制服:「搞咩呀?原來你地仲未換衫?快啲去換衫啦,仲等咩呀?」

而當陳sir再行近嘅時候,佢留意到Wilson同佢另外五個同事個樣同平時好唔同。

佢地雙眼反白,皮膚潰爛帶血,且呈深灰色,而且雙手仲沾滿血跡。

但陳sir卻不以為然,一心淨係諗住收工:「你地幾個做咩化妝化到鬼五馬六?Halloween都未到,就喺度扮喪屍?快啲去換衫啦!」

Wilson仍然係問極唔應,陳sir喺Wilson個面前揚一揚手:「無反應嘅?啞左呀你?」

殊不知,Wilson低聲嚎叫一聲,猛然撲向陳sir。

「Wilson,你做咩呀?」陳sir喺毫無防備之下,被推跌落地。

Wilson好大力咁捉住陳sir隻手,並張開血盆大口,一啖咬左落去。

佢鋒利嘅牙就好似鋸齒一樣刺破陳sir手上嘅皮肉。

深紅色嘅鮮血從傷口中噴發出嚟,場景猶如屋企水龍頭爆左一樣,不過眼前湧出嚟嘅唔係水,而係鮮血。

「啊!!!!!」

陳sir發出痛不欲生嘅慘叫。

在場四個職員、肥龍、瘦虎以及仲困喺水飯房入面嘅四個囚犯見到咁嘅場面,全都嚇到呆左。
施政傑?
lm
喪屍全面進場
入正題
留名
「救命呀!」陳sir竭力反抗。

在場四個職員放開肥龍同瘦虎,立刻衝上去救陳sir。

同Wilson同行嘅五個同事亦都發曬狂咁,撲向嗰四個職員同陳sir。

佢地張牙舞爪,見人就咬,完全失去常性。

混亂之際,一條水飯房鎖匙唔知從邊個職員身上跌左出嚟。

肥龍同瘦虎立刻執起條鎖匙,跟住行去打開另外四間水飯房嘅大門,逐一釋放其餘四人出嚟。

同一時間,Wilson等人如野獸一般向著陳sir佢地亂擒亂咬。

一開始陳sir佢地拼命反抗,雙方肢體碰撞產生劇烈嘅打鬥聲。

但好快打鬥聲慢慢變成悲鳴聲,再過多一分鐘,悲鳴聲都消失埋,剩返 「Jap Jap Jap」嘅咀嚼聲。

施政傑、Simon、張火石同豹哥一出到嚟,就聞到一陣濃烈嘅血腥味,跟住再望清楚眼前血淋淋嘅畫面,佢地差啲以為自己去左屠房。

呢刻嘅陳sir同四個職員全身血肉模糊,郁都唔郁攤左喺地下,佢地嘅髪膚、血漿同內臟四散一地。

呢五個人就咁活生生俾「人」咬死左,

Wilson拎起地下一塊新鮮熱辣嘅人肝,然後好似食菠蘿包咁一啖咬落去。

施政傑同Simon見到咁嘅場景,忍唔住反胃作嘔。

「我有無眼花?班人係咪咬死左陳sir,仲食緊佢個肝?」施政傑邊嘔邊講。

「你無眼花,班友真係生食緊陳sir佢地嘅內臟,我估班人可能係high嘢high大左。」瘦虎同施政傑講。

「唔係下嘛,人都咬死埋喎,點會淨係high大左咁簡單,我睇落覺得佢地似怪物多啲,大佬,你點睇?」肥龍問豹哥。

「會唔會係殭屍呀?」豹哥反問。

「但係殭屍唔係應該舉直雙手,彈下彈下架咩?」肥龍一邊講,一邊模仿殭屍行路嘅動作。

「又係喎,殭屍應該係彈下彈下架喎。」

「點會係殭屍,一睇就知係喪屍啦!」Simon嘔到無嘢好嘔,佢將琴晚嘅水飯全部都嘔曬出嚟咁滯。

「喪屍?!」豹哥、肥龍同瘦虎異口同聲。

就喺呢個時候,啱先斷左氣嘅陳sir同嗰四個職員竟然「原地復活」。

佢地嘅手腳被咬到爛曬,而且心肝脾肺腎差唔多都被挖曬出嚟,但居然咁都仲企得返起身。

「嚟料啦嚟料啦,個死人光頭佬俾喪屍咬完,依家都變埋喪屍啦!」Simon一臉驚慌。

其他人都睇到呆左一呆,施政傑直頭懷疑自己喺度發緊夢,唔敢相信眼前所見到嘅嘢。

「唔係掛?咁都死唔去?」豹哥話。

「豹哥,我諗Simon講得啱,呢班可能真係喪屍。」施政傑捽一捽眼,確認自己真係無眼花。

陳sir、Wilson同佢地嘅「喪屍」伙記伸出血淋淋嘅手,一步一步向住施政傑等人逼近。

「仆街,佢地行緊過嚟,我地快啲走啦!」Simon十分驚青。

「走去邊?後面係掘頭路嚟。」施政傑往身後一望,發現後面無路可走。

水飯房嘅唯一出口就喺佢地正前方,問題只係前面有十幾喪屍擋住條路。

「咁點算呀?班喪屍就殺到嚟啦,呢度仲有無其他出口?我仲咁後生,我唔想咁快死住呀。」Simon驚到騰騰震。

「呢度好似得一個出口。」施政傑環顧四周。

「有乜點算,打低曬佢地咁咪出到去囉。」豹哥同Simon講。

「係喪屍喎,唔係壽司喎,你點夠佢地打呀?」Simon問。

「夠唔夠打,呢層要打過先知。」平時比較沉默嘅張火石呢個時候出聲。

佢從身上嘅囚衣撕出兩塊布,將布條當作係繃帶,用嚟包實拳頭。

「哈哈,火石就講得啱啦。夠唔夠打,真係要打過先知。」豹哥讚同。

張火石身先士卒,大步踏上前。

陳sir同Wilson見到有獵物主動送上門,第一時間就撲埋去。

張火石迅速躲開,然後一個轉身飛踢,凌空踢開Wilson,跟住再跳起飛膝撞低陳sir。

只係幾下動作,張火石就打到兩隻喪屍趴街。

「哇~犀利啊~」其餘五人一齊發出讚歎。
係喪屍唔係壽司哈哈
生化壽司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞