《監獄•喪屍•反擊戰》

484 回覆
44 Like 2 Dislike
血漿、炮火、慘叫同時迸發,昔日滿載歡樂嘅主題樂園頃刻變成慘烈嘅戰場。

無論人數上還是速度上,喪屍都完全壓制住警察。

就算警察有槍有炮,但好多都未嚟切瞄準就已經被咬死,有啲警察就索性唔瞄準,亂射亂開炮,好多樂園設施就咁被炸爛曬。

指揮中心內嘅警務處處長見到自己嘅手下逐個訓低,立即叫其他警員去支援:「各單位聽住,依家喺海洋公園,有三百個伙記正被接近一千隻喪屍圍攻,形勢十分不妙,你地同我全部過去支援,快!」

港島其他執勤嘅警察收到指令,紛紛前往樂園。

南區執勤嘅警察有三千人,佢地最先去增援,但同一時間,原本就喺樂園內嘅喪屍被槍火炮聲吸引,聯群結隊咁出現,加入左戰團。

喪屍瘋狂噬咬,警察竭力奮戰:「仆街喪屍,受死啦,BOOM!」「啊!!!救命!唔好咬我!」「我隻手呀!仆街,要死就一齊死!BOOM!...」

處長派埋直升機過去幫手,機上嘅警察向住下面嘅喪屍發射子彈大炮。

原本佔上風嘅喪屍又反過嚟被警察圍攻。

成個港島大約萬幾,接近兩萬個警察,陸陸續續開住裝甲車同警車趕去支援。

儘管人數上已經完全佔優,但警察都花左唔少彈藥同時間,先徹底解決曬嗰千幾二千隻發狂嘅喪屍。

園內喇叭仍然播放住hip hop樂曲。

正當嗰班警察殺死曬全部喪屍,以為可以鬆一口氣嘅時候,大門外又有一批新嘅喪屍湧現。數量比之前嘅仲要多,至少比啱先嘅多二三十倍。

即係有差唔多三萬隻湧緊入嚟,估計呢個數字比以往海洋公園每日嘅入場人數仲要多。

呢一刻,喇叭大聲播放緊 Fuck the Police:

「For police, I'm sayin, "Fuck you, punk!"
Readin' my rights and shit, it's all junk
Pullin' out a silly club, so you stand
With a fake-ass badge and a gun in your hand
But take off the gun so you can see what's up...」

上萬隻喪屍一聽到高昂嘅hip hop音樂,就用閃電般嘅速度排山倒海咁衝入園內。

面對住咁嘅場面,唔單止係現場嘅警察,就連指揮中心內嘅處長你同一眾操作員都嚇到呆左。

然後就係一場血腥嘅廝殺。

一開始班警察都勉強抵擋得住,但當彈藥用盡之後,佢地再無力反擊,最終淪為喪屍嘅早餐。

畫面殘忍血腥,來自警察嘅慘叫聲絡繹不絕。當中有被幾隻喪屍一齊咬爆頭,血漿飛曬出嚟而死嘅,有被咬完變成喪屍後俾火箭炮射死嘅,亦有逃走時不慎俾自己友拋出嘅手榴彈所炸死嘅。

廝殺何其壯烈,哀嚎聲何其悲壯,配襯節奏強勁嘅hip hop音樂,外加海洋公園作背景,形成一道血腥得嚟又帶點「chill」嘅景致。

「Sir,依家點呀?我地洗唔洗再派人去增援呀?」一名警隊高層問處長。

處長望住一幕幕警員慘死嘅畫面,突然恍然大悟,發現呢一切仿佛係一個陷阱,係有人故意設局引警察去海洋公園,再吸引一大班喪屍入嚟殺死警察。

可惜嘅係,佢依家先諗到呢一點,已經為時已晚。

二萬警察已成為砧板上嘅肥豬肉,仍由喪屍魚肉。

「Sir,點呀?洗唔洗派人增援呀?」另一名警察高層亦好心急咁問處長。

呢刻處長左右為難,一方面佢想派人去拯救,但一方面佢知道呢個係一個陷阱,擔心如果派人過去,跟住會再多一大批喪屍出現,咁恐怕到時會損失更多伙記。

佢苦苦思考左十幾分鐘,最後決定唔派出增援,壯士斷臂,眼白白睇住手下逐一俾喪屍分屍。

一個上晝過去。海洋公園滿目瘡痍,血流成河。

二萬個警察全部喪生,無一生還。

然而,處長仲未嚟得切為死去嘅伙記哀悼,喺下晝時分,又收到一個令人震驚嘅消息——

有班人突破左封鎖線,經地鐵路軌嚟到左九龍。
今晚係咪冇喇
仲有一篇
殺唔哂popo要繼續寫
※ ※ ※

時間係下午兩點半。

北角地鐵站內聚集左一班人。

一班準備反擊過對面海嘅人。

施政傑、豹哥、柔柔、Simon同另外二百五十名生還者,即將帶住三百幾隻喪屍從地鐵軌道殺過去對面海。

之前四人連日嚟殺左三千個警察,呢班生還者就係喺過程中所結識嘅。

而今朝早嗰場引狼入室,引警察去入海洋公園嘅戲碼,亦都係得到呢班生還者嘅幫手,先得以順利完成。

還記得當時喺熊貓館,嗰班警察射左兩粒火箭炮,第一粒射唔中,原因係俾兩隻原本以為死左嘅喪屍突然撲去警察度,導致瞄準失敗,而嗰兩隻喪屍當然係佢地所控制,之後第二粒炮彈射中去喪屍堆,但四人早就偷偷地逃離左出去。

佢地走到去廣播室,施政傑就將預備好嘅歌單放入電腦播放,而其他生還者就負責用吹氣公仔引啲喪屍去海洋公園。

跟住施政傑等人趁喪屍同警察互相廝殺時,就從其他路徑離開海洋公園,與其他生還者匯合。

全靠佢地分工合作,先能夠令成個計劃成功。

不過,對於佢地嚟講,海洋公園呢一part只係前菜,主菜係反攻對面海,搵出喺背後策劃整個屠城計劃嘅嗰班高官算賬。

由於三條隧道都封鎖曬,喺無飛機無船嘅情況下,從地鐵路軌通過對面海似乎係唯一方法。

依家地鐵站內呢度三百幾隻喪屍亦都係大家一齊努力所收服嘅,將分別由十人控制,包括施政傑、豹哥、柔柔同Simon。

其他人就配給各樣槍械同武器,大部分都係取自警察。

時間,下午兩點四十五分。

施政傑同眾人講:「大家留意,踏正三點我地就會出發,過到海我地就按啱先分組,一批人去對付警察,另一批就去搵班仆街高官出嚟,我地捉佢地出嚟問下,點解要屠殺我地呢批無辜嘅生還者!」

「好!捉嗰班見死不救嘅狗官出嚟問個清楚!」

「屌,其實唔洗問都知啦,班狗官根本就同當年禽流感一樣,以為殺曬啲人就當解決左問題。」

「如果係咁,咁一定唔可以放過嗰班狗官!」

「無錯!一定唔可以放過佢地!」

「嗰班賤人一早就應該落地獄啦…」

各個生還者戰意高昂。

不過施政傑點解揀下午三點後先出發,原因係佢知道三點後,對面海會實施宵禁令,除左警察或者解放軍之外,普通市民完全禁止出街。

咁樣嘅話,佢地過到海之後,所控制嘅喪屍或者就唔會傷害到無辜市民。

「傑仔,仆街啦今次,我突然間眼皮跳,係咪預示將會…有唔好嘅嘢…發生…?」豹哥掩住右邊眼行過嚟同施政傑佢地講,內心感到不安。

「下?我諗唔會掛?」施政傑話。

「係囉,唔好自己嚇自己。」柔柔同豹哥講。

「咪係囉,眼皮跳咪眼皮跳,有乜大驚小怪?」Simon話。

「哇,頂你,你唔記得左啦?上次我眼皮跳,結果就我地俾陳sir送入去水飯房,之後仲出現埋喪屍,今次我睇怕都…」

「右邊跳代表會有好嘢發生,左眼跳先係不祥之兆,你左眼跳定右眼跳呀?」Simon問。

「右邊,但係我記得你上次明明話左吉右兇,今次點解倒轉左嚟講?」

「邊係呀,明明右邊先係吉祥之兆,咁即係我地會順利過到海,仲搵到班狗官算賬。」Simon斷言。

「係唔係架?」

「係啦,信我啦…」

下午三點正。

眾人擸起曬「架撐」,行出路軌,正式出發。

三百幾隻喪屍帶頭,生還者則殿後。

柔柔望見深不見底嘅隧道,不禁回想起之前佢嗰八個師弟師妹入左呢條隧道之後,完全失去聯絡、失去蹤影。

到依家佢都唔知八人入到嚟隧道之後發生左咩事。

「哇我頂,做咩有條『鹹魚』喺度!」Simon行行下,踢到一具屍體,嚇左佢一跳。

屍體全身腐爛,面目模糊,手上拎住一個對講機。

柔柔認得出個對講機,正正就係當時佢八個師弟妹所用嘅對講機,佢再繼續行前,見到地下仲有另外嘅屍體。

幾秒之後,前面突然亮起白光燈。

只見前面五百米處,有一大班警察揸住長槍一字排開。

呢一刻,柔柔終於知道,原來佢八個師弟妹唔係被喪屍咬死,而係被警察射死。

「砰砰砰砰砰——」嗰班警察瘋狂開火。

好彩有喪屍擋喺前面,否則施政傑佢地恐怕已經被射死。

而呢種情況佢地早就預計到,並決定以其人之道還治其人之身。

佢地用不死嘅喪屍做擋箭牌,之後拎槍械嘅生還者就喺後面同對方駁火。

警察逐個倒下,其他嘅見勢色不對,打算撤退並且炸冧條路軌。

施政傑佢地當然無俾機會對方咁做。

Simon、豹哥同身邊一個踩住滑板嘅生還者啟動喪屍攻擊模式,施政傑就用手提式CD播放器播歌。

Eminem嘅歌聲喺路軌中大聲迴響。幾十隻喪屍一支箭咁衝上前,一次過咬死曬嗰班警察。

就係咁,佢地輕鬆突破左警察嘅封鎖線。

行左好一段路,終於嚟到油塘站,但又有另一班警察擋路。

今次佢地無殺曬全部警察,留左一個活口。

係特登留嚟帶路去搵出班政府高官嘅藏身處。
雙方互射,中間有堆屍,點解得黑警死
生還者有槍槍
好想比張火石強姦
有喪屍做盾,加上佢哋mark哥上身
今晚仲有無
加速please
幾時有文
sorry,部腦hang左,開到機但連唔到network,今日出唔到文
影相貼上嚟
我仲等緊架
※ ※ ※

尖沙咀酒店會議廳。

警務處處長一收到有人從港島帶喪屍過海嘅消息,立即開會通報俾其他高官。

「做咩call得我地咁急,我追緊Walking Dead第十三季架嘛。」保安局局長問。

「大獲嘢呀!」。

「咩事咁大獲?」特首問處長。

「乜中聯辦大佬仲未到?算啦,我講住先。」警務處處長同一眾官員交代,「半個鐘之前,我收到前線消息,有一批人突破左封鎖線,帶住一班喪屍過左九龍。」

「下!咁大獲!」各個官員聽到,個個都O曬嘴。

「係咩人嚟?有幾多喪屍?仲有佢地依家喺九龍邊度?」特首一輪嘴咁問。

「呢方面嘅資料我仲未掌握到,但我已經派左人去現場了解。」

「點會咁架?你唔係已經加強左人手封鎖曬海陸空三路啦咩?點解會俾對面海班人有機會過到海?」特首質問。

「呢層我都唔知...」

「怎麼了?你們在聊什麼聊得這麼興致勃勃?」中聯辦領導擔住雪茄,傍住兩個保鏢,施施然行入嚟會議廳。

「領導你終於來了,我們有重要事跟你報道。」處長話。

「什麼重要事呀?」領導坐上大班椅,吐出煙圈。

「這個…我收到前線消息…有一班人帶著喪屍突破了我們封鎖線…目前來到了九龍…」

「操!他媽的你說什麼?」領導一聽到消息,激動到即刻企返起身,「有人帶著喪屍過了海?」

處長點點頭:「是的。」

「媽的!這到底是什麼回事?他媽的你還不派人去把那些生還者和喪屍捉起來?」

「領導,我已經派了人去了...」

「報告Sir!」一名警員無敲門就衝左入嚟會議廳。

「點?依家咩情況呀?」處長問。

「Sir,你睇下,呢度喺前線影到嘅現場情況。」個警員拎部iPad俾其他人睇,「生還者人數超過二百人,個個身上都有槍有炮,而喪屍數目超過三百。」

處長望一望啲相,認出當中施政傑佢地四個:「仆街,呢四條友點解出現喺呢度架?佢地唔係應該同班喪屍喺熊貓館一齊炸死左啦架咩!」

「Sir,聽講佢地要帶住喪屍向住呢間酒店過緊嚟呀,好似話要搵班官員算賬咁話呀。」個警員話。

「咩話?佢地點知道我地喺度架?」特首一臉驚慌。

「據說佢地威脅一個警員嚟幫佢地帶路。」

「屌,你即刻同我命令所有警員,唔理用咩方法都要全力制止佢地。」

「Sir,九龍同新界大部分前線警員都已經出動左架啦。」

「嗰班人死唔去家下搵我地嚟算賬啦!」運輸及房屋局局長驚到騰騰震。

「領導,我們現在該怎麼辦?」特首問領導。

「我操你媽的!那些人帶著喪屍過來,他媽的你還叫我過來開會?媽的!我不管,我現在要離開這裡,你們自己看著辦!」

領導一講完就即刻帶兩個保鏢離開會議室,仲打電話call解放軍過嚟護送佢離開。

特首、處長同其他官員嘗試諗辦法處理呢壇嘢,但左諗右諗,度左幾分鐘,最後都係決定三十六計走為上計。

「別走領導,帶上我!」「領導等一等,帶我一起走。」「對,別丟下我…」

眾人好似跟尾夠咁跟上去。
聽日埋尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞