其實YY Lam好伏

408 回覆
395 Like 34 Dislike
補左兩個月結果mock pre 3,最後完全唔讀中文5*左
其實我覺得中文要浸返黎
一時三刻靠最後個幾個月衝返黎既都得考試技巧
基本中文sense都冇 有幾多技巧都冇用
唔好以為人地補完丫丫5** 你又比錢去補就5**到
利申 冇補 靠學校中文老師同自己由細到大鐘意睇中文書 最後中文5** 5* 5 5 5
林日欣 為何又要害人
先利申:非體制中文教畜,純講今年我對DSE閱讀卷嘅預判。因此大家信就信,唔信就上一頁+熄機專心溫書。關於個人工作方面嘅野一概不答,以避R生意之嫌。

1. 由於下年會出番文言範文,為證明呢個改革係有必要,今年份中文份文言一定會難到仆街(仲諗住有《杜環小傳》、《吾廬記》比你玩?發下夢好了。)

2. 承上點,文言文我預判諸子會係大熱。隨時會出《列子》呢類冷門諸子。(史傳體出過兩鑊,今年翻閹機會不大,而且難度不高)。

3. 至於白話文,變動應該不大,但文章應該篇幅超長,兼且同「中華文化」無乜關係(今年唔會敢滲政治意識野,睇通識就知),隨時會係「親情」或「個人成長感悟」類,大家做主旨同段意睇時,睇路。

4. 總括而言,今年中文卷唔係話特登做死班補習佬,而係改制前一屆,例牌難到hihi 。都係嗰句:大家睇路。

** 題外話,其實唔少學生對補中文有誤解,以為上補習班可以買到應試不花工夫嘅神技。對此,送你一句「bullshit」!

中文卷,有應付嘅方法,但絕無不勞而獲嘅技巧。
簡單講,文言文d字詞解釋,
背晒三千幾個字?白痴!
玩配字?大把生僻字、古人特有用法,配都無得你配。
要應付,就只有透過語感去理解、甚或估(無錯,做DSE難嗰d文言文,就算你隊個普通yr2中文系嘅去做,有d位佢都要估,只係佢語感好過你,易估得中過你而已)。

所謂補習老師,其實同健身教練一樣,就係你買佢嘅指導時間,佢逐步矯正你之前錯誤方法。但個前提係「逐步」!以為跟個健身教練,一野就可以變張家輝?算吧啦!學中文亦一樣。

各位學生巴絲,加油啦!
補親yylam嘅都當佢神咁拜
成日睇到ig啲人tag佢
又要同佢影相又送禮物 補習老師搞到成個明星咁樣
利申冇補過佢 只係睇唔過眼呢啲偶像化行為

通常都係補佢個啲同學考咩試都會拎住佢啲嘢睇,又要好張揚,但又要唔俾人睇

呢句真
有上開andrew堂既學生都知佢成日寸丫丫本林場必備厚過黃頁

經濟來講Cliff Yeung 好少少

勁好撚多
最叻就係俾海量讀物俾你,三千個文言文字叫你背,近千個古今中外例子。淨係背¼,你都唔使考試其他科。補習就係叫你唔使咁勤力都可以攞高分,YY Lam 完全本末倒置

咩叫海量?

小學畢業未

低質會然充斥連燈

海量同質量(唔係mass)、素質一樣以前冇見過人用
讀書嗰陣海通常都係形容度量,真係冇見過人形容數量
利申92年出世
從來都唔補大補習社
有上過1期yy 覺得好麻煩 走左2堂補唔翻 咁啱又唔得閒
我就好懶個啲黎 中文無背過任何野
叫靠有小小底子都保到4
覺得中文靠背野真係背成世(因為勁撚多) 重點係都唔知r得幾多分
上年f6跟左佢123 7期
最後覺得只係卷三叫做有少少用
其他
寧願擺多啲時間落maths 仲好

利申中文5*
見到個topic,乜都唔使睇正皮差先

利申補咗半年,yy lam我屌你老母哂鳩我錢
冇補同溫過中文,考之前幾日仲翻睇金庸同朱自清散文 利申5**
先利申:非體制中文教畜,純講今年我對DSE閱讀卷嘅預判。因此大家信就信,唔信就上一頁+熄機專心溫書。關於個人工作方面嘅野一概不答,以避R生意之嫌。

1. 由於下年會出番文言範文,為證明呢個改革係有必要,今年份中文份文言一定會難到仆街(仲諗住有《杜環小傳》、《吾廬記》比你玩?發下夢好了。)

2. 承上點,文言文我預判諸子會係大熱。隨時會出《列子》呢類冷門諸子。(史傳體出過兩鑊,今年翻閹機會不大,而且難度不高)。

3. 至於白話文,變動應該不大,但文章應該篇幅超長,兼且同「中華文化」無乜關係(今年唔會敢滲政治意識野,睇通識就知),隨時會係「親情」或「個人成長感悟」類,大家做主旨同段意睇時,睇路。

4. 總括而言,今年中文卷唔係話特登做死班補習佬,而係改制前一屆,例牌難到hihi 。都係嗰句:大家睇路。

** 題外話,其實唔少學生對補中文有誤解,以為上補習班可以買到應試不花工夫嘅神技。對此,送你一句「bullshit」!

背晒三千幾個字?白痴!
要應付,就只有透過語感去理解、甚或估(無錯,做DSE難嗰d文言文,就算你隊個普通yr2中文系嘅去做,有d位佢都要估,只係佢語感好過你,易估得中過你而已)。

所謂補習老師,其實同健身教練一樣,就係你買佢嘅指導時間,佢逐步矯正你之前錯誤方法。但個前提係「逐步」!以為跟個健身教練,一野就可以變張家輝?算吧啦!學中文亦一樣。

各位學生巴絲,加油啦!

紅字極同意
同埋我覺得唔只文言,白話都會比上兩年難,15,16明顯因爲之前比人鬧而出易左。

另外大家睇清楚題目,今屆寫野班人有d 1999,連說話卷都有幾條係我望到個陣打左個突。

背晒三千幾個字?白痴!

各位學生巴絲,加油啦!

紅字極同意
同埋我覺得唔只文言,白話都會比上兩年難,15,16明顯因爲之前比人鬧而出易左。

另外大家睇清楚題目,今屆寫野班人有d 1999,連說話卷都有幾條係我望到個陣打左個突。

白話內容上唔會太難,但篇幅會超長,最少會長過2012篇《橋》,旨在耗你處理篇章嘅時間,間接提高難度
補親yylam嘅都當佢神咁拜
成日睇到ig啲人tag佢
又要同佢影相又送禮物 補習老師搞到成個明星咁樣
利申冇補過佢 只係睇唔過眼呢啲偶像化行為

通常都係補佢個啲同學考咩試都會拎住佢啲嘢睇,又要好張揚,但又要唔俾人睇

呢句真

大家身邊總有咁嘅人 心諗
次次見到屌YY Lam都忍唔住講,
其實明佢講既野真係會掂,
樓上真係好撚多弱智
我認同佢份人好撚狗好撚閪,
但至少我覺得佢教中文係掂

利申:2013 中文 5* 綜合用左佢skill 5**
實有5**勁人串我,問題就係我本身唔勁都可以用佢skill上5*
順便推介埋calvin sun
開我profile睇就知我係咪打手
我有個女仔frd好鍾意yy lam 同好鍾意聽佢講啲道理
覺得佢教啲野好有用 話靠曬佢
最終好似5*定5**
而個frd係讀law嘅
有時會諗究竟係佢本身勁定yy lam勁
入左u都繼續補緊YY
中文真係要多年積累返嚟,靠補習根本係揠苗助長。
我冇特別鐘意佢
但中學果陣中文係學校得level3或者岩岩合格
學校呀sir都睇死我
後尾補左yy一年多 有背下佢教既生字同埋oral skills
Dse最後overall 5
Reading 5** 不過呢個應該係好彩
但oral 5* 聆聽5
果陣係學校既作文都突然好左 學校呀sir仲讚我以爲係佢功勞
不過補yy純粹都係為考試 因為我依加既中文知識其實好差
有上開andrew堂既學生都知佢成日寸丫丫本林場必備厚過黃頁

經濟來講Cliff Yeung 好少少

想補中文有無好介紹
利申中五
徐永豪

Same
補習根本就on9
上面啲人係咪有問題,話自己底差所以低分唔關佢事 鬼唔知底差咩,咁如果係佢到補習,冇辦法由底差變底好,咁有乜用姐
某程度上係人問題 底好嘅就俾YY Lam打通任督二脈 底唔好嘅就晒鳩氣

利申: 第一屆dse無補過中文 lv4
點睇黃海星

我有補過 貪佢notes少方便溫
yylam本本都成呎厚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞