其實YY Lam好伏

408 回覆
395 Like 34 Dislike
有上開andrew堂既學生都知佢成日寸丫丫本林場必備厚過黃頁

經濟來講Cliff Yeung 好少少

點止少少 得罪講句Andrew lo 都唔撚識econ
中文其實真係睇你有冇底,有料嘅唔洗補唔洗背都估得中篇文講乜,廢嘅你補完望住篇文都係呆撚左,咁補黎托咩,用黎補elective 好過
先利申:非體制中文教畜,純講今年我對DSE閱讀卷嘅預判。因此大家信就信,唔信就上一頁+熄機專心溫書。關於個人工作方面嘅野一概不答,以避R生意之嫌。

1. 由於下年會出番文言範文,為證明呢個改革係有必要,今年份中文份文言一定會難到仆街(仲諗住有《杜環小傳》、《吾廬記》比你玩?發下夢好了。)

2. 承上點,文言文我預判諸子會係大熱。隨時會出《列子》呢類冷門諸子。(史傳體出過兩鑊,今年翻閹機會不大,而且難度不高)。

3. 至於白話文,變動應該不大,但文章應該篇幅超長,兼且同「中華文化」無乜關係(今年唔會敢滲政治意識野,睇通識就知),隨時會係「親情」或「個人成長感悟」類,大家做主旨同段意睇時,睇路。

4. 總括而言,今年中文卷唔係話特登做死班補習佬,而係改制前一屆,例牌難到hihi 。都係嗰句:大家睇路。

原來全鏡文好撚難

都講明係預判,咁我係估錯囉。
我又唔係要靠tip題搵食,估錯有幾咁閒?

你話預判難到hihi,出黎我唔敢話易到hihi,但至少呢幾年既題目唔可以話難喎
如果你仲係話會好難我真係祝你同你班學生好運

梗係估難好過估易
凡事未雨綢繆
而家出易左你咪開心囉
屌乜撚

其實估錯冇問題, 寫到咁撚肯定個下好笑

又一例證非體制的人要靠中文搵食係好撚難
唔講得肯定d又會俾人話你無料
講到咁肯定但最後錯左又會俾人笑甚至俾人屌
記得我個年
d同學狂吹奏yy lam
講到A硬咁
點知最高個個得C

利申:高考

當年去考考內mock 有條友淨溫yy d notes
ig post相話今次一定高分 結果份卷得40幾分 之後dse 中文得3
利申:2013dse
又真係吹佢唔賬 的確仲有好多人上當
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞