其實YY Lam好伏

408 回覆
395 Like 34 Dislike
咪擾敵啦 考試先黎講呢啲
個人覺得yy都幾好 寫作啲句子好靚 說話技巧都係係佢到學返黎 最後5左 係批評之前不如問下自己有冇盡力先 考緊DSE既你去溫書啦仲上連登

今時唔同咁玩法啦,好似嗰日23號咁無啦啦出左條之前未出嗰個題目。基本上佢可能會玩新野,佢今年考試特別針對啲補習老師

因為咁嗰啲補習老師所謂嘅秘笈技巧已經冇撚用
咪擾敵啦 考試先黎講呢啲
個人覺得yy都幾好 寫作啲句子好靚 說話技巧都係係佢到學返黎 最後5左 係批評之前不如問下自己有冇盡力先 考緊DSE既你去溫書啦仲上連登

今時唔同咁玩法啦,好似嗰日23號咁無啦啦出左條之前未出嗰個題目。基本上佢可能會玩新野,佢今年考試特別針對啲補習老師

因為咁嗰啲補習老師所謂嘅秘笈技巧已經冇撚用

好過啲補習老師嘅秘笈技巧可能會存在一啲嘅限制大家要小心啲溫書,好似作文綜合嗰啲發揮得比較自由嗰啲就可以用就用啦。相反閱讀卷就睇情況啦
大家加油
補左兩年 自問中文真係好差
見班中同拜佢為神咁就去左
但結果都係得3

補左兩年 自問中文真係好差
見班中同拜佢為神咁就去左
但結果都係得3

自問差咁最後3都好正常姐
成個中六補足yy lam
最後中文3
吓,咁考試想高分一定要溫書㗎啦
成本睇唔唒咪盡睇+背,起碼等你中文有啲嘢溫吓咁

利申考嗰日直頭冇帶林場,最後5*
其實真係睇你好唔好彩
本身無補習 中文底差
閱讀竟然有5 自己都嚇親
語言科其實講自身底子好唔好 ,你豬咁蠢唔通去補一補就上神枱咩,臨急抱佛腳唔掂就姓賴。當然啦考試一定要有返咁上下運仔。
其實真係睇你好唔好彩
本身無補習 中文底差

閱讀卷究竟係考運氣定考理解
其實真係睇你好唔好彩
本身無補習 中文底差

我覺得係運氣
反YY全部都話補左拎U 呀1呀
屌包生仔咩戇鳩
其實日校老師都好關事 佢教得好唔好係會好影響你鐘唔鐘意中文 我自己都係因為學校老師教得用心先讀中國文化同中文會比心機 當然一啲考試既skills真係要靠補習 但自己有冇努力都係一樣野啦 唔係補左就變神仙既

其實真係睇你好唔好彩
本身無補習 中文底差

我覺得係運氣

真係靠運 本身band 3
平時又冇做past paper 平常心做
考試根本就係靠自己無話報咗邊個邊個就一定會好

YY教書好唔好因人而異
但佢教書嘅態度令我尊重
雖然補得一年但認真覺得比起自己學校啲教畜真係肯努力為同學,肯負責。
佢d配套係多,但係多得太緊要,能力差d學生根本應付唔黎

利申,中文廢渣
身邊好多個補yy 差唔多每個都3咗 最高得4

利申 佢地幾勤力 某幾個成日吹奏中文會坐5望星
其實真係睇你好唔好彩
本身無補習 中文底差

本身學校卷一成績點先
「補習就係叫你唔使咁勤力都可以攞高分」
樓主呢個前設做乜鳩
個人認為補習既作用係學一啲exam oriented嘅野 因為呢啲野通常日校比較少教 補習就係彌足呢方面不足
語文科話就話係靠底子 但係on9先會話DSE中文科完全唔需要技巧同框架
YY勝在團隊大 resources多,唔可以話完全伏(當然你都可以上網買既

利申 高中三年一堂YY都無上過,已上岸 當年見到身邊啲同學補佢 成日都有mock卷做 自己就要去書局搵啲低質mock
唔準你咁話我欣師
其實真係睇你好唔好彩
本身無補習 中文底差

我覺得係運氣

閱讀同聆聽係天生
考你邏輯推理同分析資料嘅能力
補習幫唔到咩
我都係語文能力極差但中英reading同listening都有5/5* 其他卷就3/4
補習最多都係教你寫作同說話技巧
同埋幫你識多啲vocab同phrase
補過一排
覺得YY只係一個口才好叻既吹水佬
根本10個有9個所謂既Skill都係靠佢把口包裝出黎既垃圾
無補丫丫 中文考試在於一理通百理明 點唔通 用記憶面包食曬佢啲臨場必備 記到你都唔識用 實踐好過空談
睇到呢度既dse 放低本臨場必備啦
林日欣~為何又要害人
考試根本就係靠自己無話報咗邊個邊個就一定會好

YY教書好唔好因人而異
但佢教書嘅態度令我尊重
雖然補得一年但認真覺得比起自己學校啲教畜真係肯努力為同學,肯負責。

平心而論 咁佢做得補習老師緊係為左彌補日校老師既不足 唔通同佢地一樣咁hea 仲點做補習
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞