其實YY Lam好伏

408 回覆
395 Like 34 Dislike
先利申:非體制中文教畜,純講今年我對DSE閱讀卷嘅預判。因此大家信就信,唔信就上一頁+熄機專心溫書。關於個人工作方面嘅野一概不答,以避R生意之嫌。

1. 由於下年會出番文言範文,為證明呢個改革係有必要,今年份中文份文言一定會難到仆街(仲諗住有《杜環小傳》、《吾廬記》比你玩?發下夢好了。)

2. 承上點,文言文我預判諸子會係大熱。隨時會出《列子》呢類冷門諸子。(史傳體出過兩鑊,今年翻閹機會不大,而且難度不高)。

3. 至於白話文,變動應該不大,但文章應該篇幅超長,兼且同「中華文化」無乜關係(今年唔會敢滲政治意識野,睇通識就知),隨時會係「親情」或「個人成長感悟」類,大家做主旨同段意睇時,睇路。

4. 總括而言,今年中文卷唔係話特登做死班補習佬,而係改制前一屆,例牌難到hihi 。都係嗰句:大家睇路。

原來全鏡文好撚難

都講明係預判,咁我係估錯囉。
我又唔係要靠tip題搵食,估錯有幾咁閒?
認真講句
YY幾差都好過晒出面嗰班中文補習老師
不服來辯

呢句岩
先利申:非體制中文教畜,純講今年我對DSE閱讀卷嘅預判。因此大家信就信,唔信就上一頁+熄機專心溫書。關於個人工作方面嘅野一概不答,以避R生意之嫌。

1. 由於下年會出番文言範文,為證明呢個改革係有必要,今年份中文份文言一定會難到仆街(仲諗住有《杜環小傳》、《吾廬記》比你玩?發下夢好了。)

2. 承上點,文言文我預判諸子會係大熱。隨時會出《列子》呢類冷門諸子。(史傳體出過兩鑊,今年翻閹機會不大,而且難度不高)。

3. 至於白話文,變動應該不大,但文章應該篇幅超長,兼且同「中華文化」無乜關係(今年唔會敢滲政治意識野,睇通識就知),隨時會係「親情」或「個人成長感悟」類,大家做主旨同段意睇時,睇路。

4. 總括而言,今年中文卷唔係話特登做死班補習佬,而係改制前一屆,例牌難到hihi 。都係嗰句:大家睇路。

原來全鏡文好撚難

你話預判難到hihi,出黎我唔敢話易到hihi,但至少呢幾年既題目唔可以話難喎
如果你仲係話會好難我真係祝你同你班學生好運

原來全鏡文好撚難

你話預判難到hihi,出黎我唔敢話易到hihi,但至少呢幾年既題目唔可以話難喎

第一,我尋晚預判文言文會難到HIHI,而今日出份文言文比我想像中易咗好多,我無話過《全鏡文》好難。我亦承認我對文言文今次出法嘅預判有誤。

第二,我之所以事前有「文言文難到HIHI」嘅預判,係基於我對近十年考評局出題模式嘅觀察同預測:

A.) 中文卷臨改制前一兩年,好興喺選材上玩到好難。
如:2007年取消「26篇篇章」,考評局就喺2006年就走嚟翻閹《庖丁解牛》、2005就整篇《弔古戰場文》;
2012年DSE,考評局喺2010年就整篇《列子‧說符》、2011年就《孔子家語》(你可以話孔子家語唔係太難,但一定唔係清代文言文咁易)。

B.) 2015出《杜環小傳》、2016出《吾廬記》,難度上實在太易 (講真,似中三、四程度嘅文言文),事前我認為考評局唔會喺出卷改制前連續三年放生D學生。

點都好,我估唔到考評局竟然會喺文言文設題上對學生咁好,連續兩年出清代散文送分。我預判有錯,我認!
至於我D學生,托賴佢地勤力,都攞到佢地要攞嘅野,有心。
一句講哂 卷二卷四卷五有用 其餘垃圾
第3屆dse
考完個閱理 一邊考一邊屌佢老母
乜鬼野技巧掂題完全唔岩用
之前溫過既野凍過水 浪費哂啲時間
真係好後悔比左咁多錢去補習

不過佢教作文又真係得既
唔係想幫佢講說話
一嚟佢上堂有講到有咩重要
二嚟比啲想要咁多啲學生用
三嚟唔係間間學校嘅老師比口多source

原來全鏡文好撚難

梗係估難好過估易
凡事未雨綢繆
而家出易左你咪開心囉
屌乜撚
YY貼中咗今年出演講辭
YY貼中咗今年出演講辭

好難貼啊大佬
YY貼中咗今年出演講辭

好難貼啊大佬

有pattern架
YY貼中咗今年出演講辭

好難貼啊大佬

有pattern架

洪偉權mock出演講辭
Jason So預測文體係演講辭

個鳩個都貼演講辭
YY貼中咗今年出演講辭

好難貼啊大佬

有pattern架

洪偉權mock出演講辭

個鳩個都貼演講辭

屌你 徐永豪成個mock中撚曬

放榜5**幫你含
考綜合都見到有on9仔拎住本林場黎溫
真係好廢 厄錢
推 放左榜再推多次
YY貼中咗今年出演講辭

好難貼啊大佬

有pattern架

洪偉權mock出演講辭

個鳩個都貼演講辭

屌呢啲野都可以話貼中
數學老師都可以貼M2 會考integration disk method
認真講句
YY幾差都好過晒出面嗰班中文補習老師
不服來辯

呢句岩

好過曬其他就代表唔伏既?
唔好玩啦 補咗一定掂㗎咩
我記得之前直頭有人上佢facebook屌柒佢
話補完佢之後攞咗2
大佬 補習咋 唔係拎住你隻手教你作文點作
講真 補習呢啲 合則來不合則去啦
覺得啱咪繼續補囉
補習有時都係求個心安 你又唔係全部靠佢
都要肯落力肯比心機先得㗎
利申:非打手
補過幾個 最後覺得佢卷三啲技巧幾幫到我
冇補過yy lam但係有同學果陣補緊
成組人借左佢本說話 齊齊練
點知我練果題同dse 考果題 意思幾乎一樣
都算好開心 多謝yy
補左yylam 3 年
冇溫過佢d notes
見説話誌最薄就溫下
點知2左説話
冇補過yy lam但係有同學果陣補緊
成組人借左佢本說話 齊齊練
點知我練果題同dse 考果題 意思幾乎一樣
都算好開心 多謝yy

其實都叫係多左練習姐
咁學校同自己做都可以啦
如果你有好似信任yy嘅心去信學校嘅老師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞