其實YY Lam好伏

408 回覆
395 Like 34 Dislike
想當年對佢冇好感 但都想試下補

補咗video班 都冇乜點睇佢派果堆野
(不過佢比果d 寫作idea 有d都幾好)

反而用咗佢寫作、綜合嘅技巧

例如 點砌個結構 搞返好喲句子結構

就真係拎咗2個分卷5**

agger
當年作議論文用佢既框架 點樣諗point既技巧俾我附碌左個5**
利申:考試第一次作議論文 我都唔知自己係咪傻撚左
YY有無用 就見仁見智啦 我就覺得幫到我既

以前補左YY 大約年半 我覺得綜合同作文 說話認真唔差 中5暑假直到study leave 都係咁反覆溫佢綜合 同做佢既mock papers 都最後都拎左5** 但小弟本身中文係好差既人 校內中文試長期唔合格
佢教d野唔會冇用既 但我覺得一定要勤力溫
同埋唔好嚇人 話佢教既野一定比人ban 一定冇用啦 當年睇到類似既post 驚到痴線
利申:2014 考生
好多吹吹打手

好心徐永豪唔好成日派打手上黎連登
D回覆習慣一睇就知係打手
隔兩個Post就推一推自己個名

得罪講句 YY廢極都未到你上位啦

係咪打手你禁起底功能咪知 . 佢教得好講兩聲就等於打手?
我補video. 佢教得唔好唔會坐得爆3個班房.
你要證明可以影俾你 . 唔好下下都屈人派打手
好多吹吹打手

咁又係 佢堂堂瘋狂洗腦話自己幾叻幾叻 又扮哂可憐話自己成日俾人攻擊 根本唔使買打手 你地自動自覺免費做打手 俾人利用咗都唔知
祝你放榜嗰日都仲做到佢打手
人地billyNG咁遲派mock都俾人屌到上天
點解徐永豪遲過billyNg冇人鬧佢
都係嗰句 祝你好運
Yylam咁大本嘢 hi中少少又話貼中 唔撚使溫其他科咩
Yylam咁大本嘢 hi中少少又話貼中 唔撚使溫其他科咩

林埸打飛機必備
好多吹吹打手

咁又係 佢堂堂瘋狂洗腦話自己幾叻幾叻 又扮哂可憐話自己成日俾人攻擊 根本唔使買打手 你地自動自覺免費做打手 俾人利用咗都唔知
都係嗰句 祝你好運

你冇上堂唔好屈人啦 . 佢堂堂起碼overrun半個鐘 . 99%都係教書 . 你9吹都搵個好d借口啦

又關billy ng咩事 . 徐永豪考果日講到明幾時派mock . 作文綜合有獨立分紙3份卷有overall grade . Comment起碼認真改. 個mock 300幾蚊 . 仲想點?
人地billy ng係700蚊hea改 加話頭1000個送野結果走數冇送先俾人狂插

祝返你好運啦 邏輯簡直係反智
好多吹吹打手

都係嗰句 祝你好運

你冇上堂唔好屈人啦 . 佢堂堂起碼overrun半個鐘 . 99%都係教書 . 你9吹都搵個好d借口啦

又關billy ng咩事 . 徐永豪考果日講到明幾時派mock . 作文綜合有獨立分紙3份卷有overall grade . Comment起碼認真改. 個mock 300幾蚊 . 仲想點?
人地billy ng係700蚊hea改 加話頭1000個送野結果走數冇送先俾人狂插

真係唔撚知邊個先係打手

冇人話佢係打手 . 佢冇啦啦就咬定人地係打手 大家理性討論點解要標籤人地做打手?禁個超底功能制係咪咁難呢
好多吹吹打手

都係嗰句 祝你好運

難分真與假
我因為底好,冇補過中文
淨係自修下中化書都5**5**5**5*=5**啦
根本底最緊要
不服來辯

Agger
讚完吹吹再踩歪歪既一定係打手
本林場上堂教哂點用 無可能話太厚
擺到明無上過果堂啦屌
補緊徐 可能佢太忙 fb覆我有啲串 但ig覆我態度又唔同 嚇到我以為比佢針對 所以有好多問題都唔夠膽問 但佢啲嘢係冇yy咁多 都覺得溫得曬
當年補歪歪
連續幾堂見到有個四五十歲阿姑上堂
佢非常之勤力抄notes
有次我坐左去佢隔離撩佢
問佢借note
然後唔覺意話
「丫,你有冇聽過考評局有派人補歪歪?」

自此以後,我冇見過呢位超齡同學
當年補歪歪
連續幾堂見到有個四五十歲阿姑上堂
佢非常之勤力抄notes
有次我坐左去佢隔離撩佢
問佢借note
然後唔覺意話
「丫,你有冇聽過考評局有派人補歪歪?」

自此以後,我冇見過呢位超齡同學

On9

燈塔邊會比佢報名
當你見到中文補習界上 yy 有d 咩對手 你就知點解佢咁紅 同埋咁多人補
墳場必備
all in tsuitsui

TsuiTsui 真係教得好過YY

佢有上連登架

TsuiTsui真係冇得輸
林溢欣 為何又要害人
傻人重比錢上堂 考得兩分
喂林溢欣 為何又要扮神
為何你教書當我敵人滿淚痕
林溢欣 為何又要害人
傻人重比錢上堂 考得兩分
喂林溢欣 為何又要扮神
為何你教書當我敵人滿淚痕

個post唔係比人剷左?
以前有同學拎佢本野放係自修室枱頭
唔講重以為係乜野神明 可以保佑
傾向技巧性既卷三卷五 其實用心溫堆乜乜柒柒框架
勤勤力力 就算唔係補基爾獸先生都可以拎到唔錯成績
至於卷一閱讀係考識語感 要浸先有
比如一句 屌你 若果唔睇上文下理就係普通鬧人
但如果朋友間笑住講就係幾親切既問號
而語感係要靠睇多少少文先有 點補點睇notes都無用
好多吹吹打手

都係嗰句 祝你好運

真係唔撚知邊個先係打手

冇人話佢係打手 . 佢冇啦啦就咬定人地係打手 大家理性討論點解要標籤人地做打手?禁個超底功能制係咪咁難呢

條友成日遲到 調堂又麻煩 搞到其他補習都難調堂
當年考都補過yy同洪偉權,
兩個都無乜用,
真心中文講浸,得閒睇下書睇下啲參考答案,
練下俾下中文老師改咪得,
佢地真心幫唔到你任何野,
個年考個同學帶本厚一厚既林場,背完你咪又係用得一兩個例子。不如平時睇下新聞好過啦。
利申:5*中文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞