[本地足球] 2019/20 港超聯、亞協及香港隊世盃外討論區 (60)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
我會維持進攻足球理念,但同時會改善防守意識及集中力,將在Pro License課程中的知識學以致用,相信會帶給大家很新穎的風格。
正常,冇牌考又冇野做自然想出黎

不過究竟有咩其他地方球隊想簽郭蛇
陳柒:不踢了掛靴了
寧教721不教真波埔
可想而知郭嘉諾恥與真波為伍
元朗正式開操,會長王威信未有現身✅,主席王德信及贊助人郭時興則向球員大派利是。
搵埋卓耀國啦
陳文俊都唔見?
呢個人仲存唔存在
元朗原主教練陳文俊正隨香港五人足球代表隊離港,今日未有出席元朗操練。
【武漢肺炎】郭嘉諾倡康文署釋出場地 疫情成港超轉制最佳時機?

01即時體育

撰文:袁志浩
最後更新日期:2020-02-01 14:31

武漢肺炎疫情令港超延期,康文署「封場」措施讓港超球會無一不受影響。剛上任元朗主教練的郭嘉諾提議,與其將港超無限期押後,不如考慮提早實行港超轉制。

元朗足球隊往日多於天水圍天業路公園足球場,或主場元朗大球場進行操練,惟近日改至將軍澳足球訓練中心練習,令居於新界北的球員需花逾一個半小時車程才抵達場地。元朗新任主帥郭嘉諾指出,香港足球生態較特別,雖屬職業層面,但球會卻甚少擁有自己的球場。

近日有報導指香港單車隊及體操隊也獲准使用康文署轄下場地練習,郭嘉諾認為政府應配合港足發展,「康文署球場應優先讓我們去用,令每間球會無須集中於傑志(中心)或將軍澳練習。希望足總能跟對方相討,釋出場地讓球會恆常地使用。」

郭嘉諾:閉門令球隊喪失主場優勢

元朗大球場過往一直被稱為港超「地獄主場」之一,以區內球迷入場打氣、推動球員場上發揮而見稱。惟在目前港超大有可能閉門作賽下,球隊定必喪失主場優勢,「Football without fans is nothing(足球沒有球迷的話,甚麼也不是)。我的踢法也很需要『第十二人』支持,有觀眾的話相信球隊會『踢高幾班波』。」他又笑言自己一向跟球員保持良好互動,希望疫情盡快受控,繼續向球迷展示招牌「風車手」動作。

足總下周一(3日)將會跟港超球會就延期或閉門比賽相討對策,郭嘉諾認為港超沒有延期的空間,受合約所限,比賽務必要在5月底前完結。他又指出若最終決定閉門比賽,將軍澳訓練中心非理想場地,「最基本也要在康文署旗下球場比賽。早前足總建議港超於2023年轉制(從跨年制轉成年度制),若疫情延續,不如提早於明年實行。雖然此舉要跟亞洲足協及球會再詳細討論,但或許現在是最佳時機。」
Oncc

外號「風車sir」的郭嘉諾,目前正修讀亞洲足協專業教練牌照課程(AFC Pro Licence),於今季加盟和富大埔與馮凱文合力執教球隊,後來卻因有導師被解職而導致「Pro Licence」課程延期至今年初,結果因未能兼顧亞洲賽於去年11月決定請辭。無奈課程在復課後,最近因為武漢肺炎疫情而再度延期,亦是他重投元朗的原因只一︰「好開心番到嚟元朗,其實喺大陸番嚟都自我隔離咗,我個『Pro Licence』課程無限期延遲咗,之後『Fabio』(法比奥)打過畀我好多次,『王生』(王威信)都有搵過我,其實我唔知要幾時番上去上堂,但亦都冇可能無限期咁去等,個課程一開始已經令我失去好多預算,由本來諗住2月4號可以番去考完埋個試同交論文等等,去到依家就無了期咁去延遲。我覺得自己冇可能離開呢個圈咁耐,因為如果我想繼續做我嘅嘢嘅時候,一定要繼續喺呢一個球圈用最近距離去睇球員,同埋去感受香港足球嘅變化,所以好開心可以以一個短期嘅形式番返嚟元朗。」

相隔半季再次披上元朗訓練球衣,「郭Sir」坦言雖然今次執教只有4個月的時間,但仍希望把教練課程所得到的新知識注入球隊︰「我哋開會都有講呢個係一個4個月嘅project,要4個月內有一啲嘢達成到,最終唔係淨係為球隊,而係球員佢哋自己。大家都知道元朗呢隊波係好耐歷史,所以亦都唔想佢哋降班,呢一個係我返嚟嘅其中一個原因,希望可以保存番呢個歷史。我自己希望可以將喺『Pro Licence』學到嘅嘢,可以好fresh(新穎)咁即刻用到出嚟,呢個係我自己想做嘅嘢。最後我都好掛住一班元朗嘅球迷,佢哋喺上年同我經歷咗好多高高低低,一齊贏咗好多波,我有一個遺憾,就係唔可以將一個冠軍送畀佢哋。今年我哋喺菁英盃仲有機會,甚至我哋足總盃都未開始踢,希望可以喺呢啲比賽攞啲好成績。」
對於港超球隊目前面對着康文署場地暫停運作,「郭Sir」強調球隊已正在備戰下場對富力R&F的港超賽事︰「我依家首要嘅任務就係2月16號對富力嗰場波,已經做咗兩個禮拜嘅plan去準備呢一場比賽。無論場波踢唔踢,或者有冇觀眾都好,我覺得工作係要繼續,因為踢波係足球員嘅工作,亦都係我作為教練嘅工作,我哋係冇得『home office』,佢哋依家每日都係番緊工,但係我自己希望場地方面可以配合到。」

問及球隊短期內的目標,「郭Sir」希望能夠盡早贏波,令球員重拾士氣︰「我唔係一個魔術師,唔係話一嚟到就將所有唔好嘅嘢改番正,其實我見到隊波有好多好嘅嘢,只不過可能因為成績而將呢啲嘢埋沒咗,我只係將大家嘅潛能發放出嚟。聯賽暫時未有勝仗,呢個係首要目標,其次係將隊波嘅士氣帶起番。」港超聯及其他本地賽事的安排,仍有待足總下周一(3日)開會商討,而「郭Sir」則希望賽事能夠容許球迷入場︰「始終『Football is nothing without fans』(沒有球迷,足球甚麼都不是),尤其是我嘅踢法係好需要一班觀眾做『第12人』支持,當然希望觀眾可以入番場,我諗大家都知元朗個『地獄主場』嘅威力,所以我好肯定元朗有球迷入場的話,會踢高幾班波!」
另一邊廂,早「郭Sir」一步重返元朗的中場姚浩明認為:「放新年假之前已經知道『郭Sir』會返嚟,我踢咗一場比賽之後都知道球隊需要一個有紀律性嘅人去帶領球隊,依家佢返嚟,我相信佢可以令到球員自律。」
近日有報導指香港單車隊及體操隊也獲准使用康文署轄下場地練習,郭嘉諾認為政府應配合港足發展,「康文署球場應優先讓我們去用,令每間球會無須集中於傑志(中心)或將軍澳練習。希望足總能跟對方相討,釋出場地讓球會恆常地使用。」
謝家榮都無份踢
單車隊及體操人流少
更重要單車隊/體操(跳馬)亞運拎過金牌,有得威政府咪優先始終今年東京奧運
要靠足總爭取下
【港超】教練課程因疫情暫停 郭嘉諾返元朗掌帥印 感恩亂世中獲機會 (15:36)

港超球隊佳聯元朗今早復操,並宣布上季執教的郭嘉諾重返球隊,擔任主教練至5月底。港超復賽仍屬未知數,但郭嘉諾稱球隊會如常準備隨時比賽,但重申:「我不是魔術師,不能在4個月內立即將很多事推倒重來,但我希望學以致用,應用課程學到的防守及進攻等新穎理念。」

佳聯元朗今季於港超暫列尾二,聯賽仍未打開勝利之門,在康文署因疫情暫「封場」下,元朗今早赴將軍澳足球訓練中心復操。一眾高層到場向球員派利是,並宣布郭嘉諾重返球隊出任主教練,原主帥陳文俊則續留任教練團。

郭嘉諾上月底回港,今主持重返元朗後的首操,即跟球員逐一握手及派利是。他原本正報讀亞洲足協專業教練課程,亦將接近尾聲,但隨着內地疫情嚴重,課程再度無限期延遲。他說,不能無限期等復課,期間收到元朗會長王威信及隊長法比奧多次致電邀回巢,並透露同時收到其他球會聘約,但最終決定回來簽約4個月至5月31日,並感謝會方「在亂世下給予機會」。

郭嘉諾今季初加盟另一港超隊和富大埔,但僅3個月便離開,他承認之後上課時已感「略有生疏」:「我不可能離開球圈太耐,一定要繼續在最近距離接觸球員,親自感受香港足球變化。近日在家準備球隊訓練計劃時,我是很開心的。」

元朗今季在場內外不斷有負面新聞,郭嘉諾認為足球是獨立個體,這對元朗街坊及球迷很不公平,而自己是樂觀和熱血的人,希望帶給球隊正能量,但重申:「我不是魔術師,不可在4個月內立即將球隊推倒重來。球隊人腳其實是較上季佳,我希望將在專業教練課程學到的,如防守及進攻的新穎理念學以致用。經歷一年課程,導師叫我比賽時要壓制情緒,不要太投入影響場上決斷,但我可能會繼續這樣,要靠助教抑制我了。」他認為,元朗上半季成績欠佳是差「一啖氣」:「很多時是未能一鼓作氣,而在最後階段落敗,我希望回來後,能改善球員集中力,防守意識要咬到最後一分鐘。」

港超復賽暫無期,但郭嘉諾已準備好未來兩周計劃,包括原定本月16日對富力R&F的比賽:「足球比賽是球員和教練的工作,我們現在仍要上班,希望康文署場地可配合球會優先使用。」他期望能在5月31日前完季,在康文署的球場閉門作賽是「最基本選擇」,並稱他主張的踢法,往往需要球迷打氣支持,若閉門作賽,笑言「便要靠教練的功力了。」
垃隊今季無咩錯,
算好有心,唔好la
成隊都係二流入籍兵 仲有業餘搞波法
https://m.mingpao.com/ins/%E9%AB%94%E8%82%B2/article/20200201/s00006/1580541367192/%E3%80%90%E6%B8%AF%E8%B6%85%E3%80%91%E6%95%99%E7%B7%B4%E8%AA%B2%E7%A8%8B%E5%9B%A0%E7%96%AB%E6%83%85%E6%9A%AB%E5%81%9C-%E9%83%AD%E5%98%89%E8%AB%BE%E8%BF%94%E5%85%83%E6%9C%97%E6%8E%8C%E5%B8%A5%E5%8D%B0-%E6%84%9F%E6%81%A9%E4%BA%82%E4%B8%96%E4%B8%AD%E7%8D%B2%E6%A9%9F%E6%9C%83

港超復賽暫無期,但郭嘉諾已準備好未來兩周計劃,包括原定本月16日對富力R&F的比賽:「足球比賽是球員和教練的工作,我們現在仍要上班,希望康文署場地可配合球會優先使用。」他期望能在5月31日前完季,在康文署的球場閉門作賽是「最基本選擇」,並稱他主張的踢法,往往需要球迷打氣支持,若閉門作賽,笑言「便要靠教練的功力了。」
用哂幼幼果季降班wo
以流浪budget一線土炮又簽唔到
用入籍都係無其他人選姐

林林歐冲平日流浪通常後備上陣,但都比機會佢地日本試腳,佢地把握唔到機會都唔關垃垃事架比哂機會

垃垃有咩錯
當然石地訓練同比外援放假有d業餘,但又唔係好大問題,一時條件所限姐
元朗今季在場內外不斷有負面新聞,郭嘉諾認為足球是獨立個體,這對元朗街坊及球迷很不公平,而自己是樂觀和熱血的人,希望帶給球隊正能量,但重申:「我不是魔術師,不可在4個月內立即將球隊推倒重來。球隊人腳其實是較上季佳,我希望將在專業教練課程學到的,如防守及進攻的新穎理念學以致用。經歷一年課程,導師叫我比賽時要壓制情緒,不要太投入影響場上決斷,但我可能會繼續這樣,要靠助教抑制我了。」他認為,元朗上半季成績欠佳是差「一啖氣」:「很多時是未能一鼓作氣,而在最後階段落敗,我希望回來後,能改善球員集中力,防守意識要咬到最後一分鐘。」
Daddy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞