[本地足球] 2019/20 港超聯、亞協及香港隊世盃外討論區 (60)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
佢ig
冇follow佢佢po左D咩?
求Ching share
擺脫「前輩之名」 畢頓:我係我

談起畢頓(Seb),很多球迷自然會聯想起退役港腳麥基,皆因不論其成長背景,抑或球場上擔當的位置,畢頓都猶如一位「麥基2.0」般相似。然而這名傑志小將希望,藉着穩定和出色的表現,擺脫「前輩之名」,誓言要做回「畢頓1.0」!■圖:文/黃雋謙

畢頓的父母早在1994年移居香港,1999年誕下畢頓並定居於梅窩。他細說其成長環境:「我屋企人嚟自倫敦,由細到大都係聽英文音樂、睇英文電視節目長大,以前會諗自己係一個英國人。」

食叉燒飯魚蛋做地道港人

在英國文化薰陶下成長,但居住在香港這座東方城市,Seb坦言其生活方式與一般港人無異:「平時出入都係搭地鐵,亦會喺油尖旺流連,食叉燒飯、魚蛋等港式食物。」對比起父母的家鄉城市,Seb自言對香港的歸屬感更大:「每次去倫敦都係返去度假,反而返香港嘅感覺係回家返學同工作,喺到我更有安全感,所以會覺得香港先係真正嘅家。」

畢頓中學就讀國際學校,校中不乏優秀的年輕足球員。然而這些同學很多都持有外國護照,大部分畢業後都會回到原居地延續足球事業,惟獨Seb比起很多土生土長的人更愛香港。畢業後並沒有離開,選擇真真正正成為一位香港人,希望以足球回饋這個家:「18歲時我決定捨棄英國國籍,申請特區護照,留喺香港踢波。一來我可以用本地球員身份為傑志踢亞洲賽,二來我想爭取入香港隊,因為呢到係我屋企,着起香港隊波衫係我嘅人生目標!」

最難忘首次港超聯上陣

擔任右翼鋒的畢頓,擅於利用速度過關斬將,無疑與同來自英國的前港腳麥基相似。他表示,時常有人將他與麥基相提並論,但Seb坦言不想活在前輩的陰影下,期望能打出自我風格:「我唔想做『Second Mckee』,只想做『First Seb Buddle』!」

Seb今季在「藍鳥」新帥施利斯高域麾下,獲得不少上陣機會證明自己,更在去年10月對理文的菁英盃賽事中,攻入職業生涯第一球。不過他始終認為至今最難忘的比賽,是3年前的一場賽事:「我最記得係2016至17年球季,首次喺港超聯上陣對理文流浪嗰場波。當時我尾段入替,球迷嗌我個名,完場後同佢哋握手,雖然只係踢咗15分鐘,但感受依家仲好深刻,嗰晚返家直頭瞓唔着!」

由廠粉移情史達寧

畢頓除了是一位足球員,其父母其實都是足球狂熱分子,更是英超勁旅阿仙奴的熱血球迷:「我爸爸媽媽以前有阿仙奴季票,細個嗰陣佢哋會買『兵工廠』波衫畀我。」他還透露以前的足球偶像,是「高貝利之王」亨利和禾確特。

不過自從去年7月,在對曼城的友賽中遇到一位英超球星後,畢頓便「移情別戀」:「上年對『藍月亮』嘅友賽後,同史達寧交談,佢好好人,而且我哋都係速度型球員,我依家好鍾意佢,仲會參考佢嘅踢法添!」

畢頓Profile
英文姓名:Sebastian Robert Buddle
年齡:20
出身城市:香港
位置:右翼鋒、右中場
高度:1米80 體重:65公斤
今季出場次數/入球:7場/1球
飛門唔洗出醜於人前都好嘅
黑警文吹緊亞冠

場租?垃垃恨左好耐
西亞佬勇武
死全家啦
有無人教你架 黑警文!
邊個教你做黑警架!?
講真就算再開返 呢幾隊入場人數得3,4百
乘返一場千收返一兩萬
扣埋場租 食q同啲足總helper 真係有賺
Ericsson: 如果餘下賽事都閉門作賽,下圖就是本季港超最終入場人數紀錄,並以創造幾項有史以來最低紀錄

1. 場均為388人,在6屆港超聯賽中最少,比冰河時期更低

2. 歷史性首屆錄到0入場人數,季內有46場乃錄到0入場人數

3. 所有上屆有參與港超球隊,今屆全部球隊都下跌
出哂事,吹漏哂啲波,主冇左2球12碼,佢幫客隊
死黑警唔識吹就唔好出去影衰香港人

閉門作賽係用FTC, 應該唔洗場租添

垃立季初已預視到,400萬班費真係夠用
點解一個咁耐冇吹過波既球證可以吹亞冠?
北韓球會於2017年成功申請到亞協盃參賽牌照後,班霸4.25是連續三年打入淘汰階段,今年更加躋身決賽,最終一球不敵黎巴嫩球會阿爾阿赫德屈居亞軍,不過,決賽原先踢兩回合,4.25堅拒將賽事直播,亞洲足協臨時將決賽安排在中立的馬來西亞上演,並由兩回合改為一場決勝。

雖然北韓4.25等球會今年有繼續申請亞協盃牌照,但亞洲足協指北韓球會未達參賽要求,拒向北韓發出參賽牌照,這意味北韓未來兩年無緣出戰亞洲球會賽。據悉,亞洲足協於2021年準備於亞冠盃分組賽擴展至40隊,分為東、西亞兩區後,兩區前10名屬會均可獲得至少一席分組賽席位,在北韓被「釘牌」後,原先排東亞區第11位的香港,將升一級至第10位。亞洲足協職員已向出席抽籤的港超聯球會代表透露,今季港超聯冠軍有望出戰2021年的亞冠盃分組賽。
蘋果第一段9up
亞協決賽不嬲一場過
何來兩回合變一回合
黑警連吹波都要7過人
啲球會分截咗數未?
柒出國際
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞