[本地足球] 2019/20 港超聯、亞協及香港隊世盃外討論區 (60)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
晉峰咁認真
唔怪得cow boy 走人
有咁啱得咁蹺 兩位都有恩師提攜喎!
01月29日(三) 21:32

上季勇奪「菁英盃」的理文,今季在衞冕路遇上阻滯,不過隨着「菁英盃」分組賽改為以雙循環進行,陣中U22球員上陣機會倍增,周家樂與鄧匡延兩位適齡球員均認為「菁英盃」給予學習機會,決心爭取表現並力求進步,以答謝恩師提攜!

正於港大修讀會計及金融學理的鄧匡延,加入校隊後獲得兼任港大足球隊教練及理文助教的曾昭達賞識,最終獲薦加盟理文。「匡延」除了感激「達Sir」提攜外,亦慶幸球會給予很大自由度,助他分配時間應付學業,儘管他年幼時曾以港隊青年軍身份踏足旺角大球場,但相隔數年重返這個港足勝地的體驗,令他迅速成長︰「一場『菁英盃』比賽學到嘅嘢,其實比學界比賽,又或者練幾個禮拜波更加多,因為職業賽嘅關係,大家都會投入好多,又有觀眾嘅壓力令自己更專注,比賽做錯特別深刻,因此改進得更快。」

首次踏上港超舞台的鄧匡延認為,心態及體能固然是足球員成功之道,但了解自身不足,並找到對的學習對象,就可以事半功倍︰「最初嚟到理文,見到隊友經驗豐富同好勁,我會好驚去用波、會好怯,依家先開始敢用波,進步都快咗。我鍾意踢進攻中場,奈何自己身體質素唔夠好,要日後再鍛煉,所以暫時要喺邊路發展。隊友亞哥斯達係我嘅學習對象,佢係一個好典型、好叻嘅進攻中場,令我睇通好多嘢,學習佢嘅進攻方式令我進步好大!」

今年在理文迎來職業生涯第3個球季的周家樂,坦言實戰經驗讓自己吸收得最快,亦感謝主教練陳曉明讓他在賽事中處理死球,提升戰力︰「我第一年踢職業以學習為主,第二年跟『陳Sir』學到好多細節上嘅嘢同幫波嘅意識,佢好專業,令我喺思維上學到好多。希望喺今季『菁英盃』8場都有出場機會,唔理正選定後備,最緊要有得踢。球隊今季聯賽成績好,應付多邊戰線需要唔同人手,我哋一班年輕球員,喺『菁英盃』就有機會表現自己!以前踢青年隊時,罰球、角球都由我處理,好開心『陳Sir』見到我有呢方面嘅能力,可以將自己嘅長處發揮出嚟!」

談及對自己足球路上影響最大的人,「家樂」坦言非青訓球會自由人創辦人之一的蘇來強莫屬,而代表港隊U20五人隊的經驗亦令他有得着︰「細個踢『自由人』嗰陣,『蘇Sir』(蘇來強)睇好我可以踢超聯,所以佢將我推薦畀理文,依家喺『菁英盃』有穩定嘅上陣機會,自己都會好好把握,證明自己能力!『蘇Sir』影響我最大,佢教嘅技術好全面,好適合將來有意投身職業足球嘅球員,佢係一個良師益友,練波時練波,玩還玩,分得好開,對我幫助好大。另外就係香港五人足球代表隊,踢5人對踢11人好有幫助,因為如果5人踢得好,踢11人自然會好。」
晉峰足球隊⚽️開工大吉!
次循環繼續努力、順順利利!
祝大家身體健康、平安大吉!
周家樂練射術呀唔該
腳頭勁但係唔中龍都無用ga
https://www.sendspace.com/file/pv2xyp
呢個係之前講過會upload上嚟嘅港超patch
Update咗轉會 聯賽規則 菁英盃個規則
升咗港超球會 港超嘅聲望少少 依家應該同中甲差唔多或者差中甲少少
如果大家想玩得真實d 建議大家每季完個陣 用修改器改下球會嘅財政
當係真實嘅每年班費
如果有嘢要改嘅話 歡迎咁多位巴打提出
感謝
原來你講呢個?

疫情無損雄心 港甲晉峰買西丙外援打江山
01月30日(四) 11:04

正當港超聯球隊受疫情影響,操練受到阻礙之際,港甲豪門晉峰卻不敢怠慢,周四(30日)早上假京士柏運動場進行操練。晉峰半季暫以30分高踞榜首,總教練何信賢揚言下半季目標明確:「升班!」為此,他們更剛羅致2名曾效力西丙球隊的外援補強。

晉峰季初曾公布其班費超過600萬,更請來西班牙教練艾斯達維貫徹巴塞式傳控踢法,揚言爭取甲組聯賽冠軍,堂堂正正取得港超聯入場券。港甲聯賽一半過去,晉峰並無令球迷失望,暫以13戰9勝3和1負,得30分成績位列榜首。總教練何信賢認為球隊半季達標,球員的鬥心和控球能力在艾斯達維麾下提升不少,但在體能和速度上仍然有進步空間。

季初晉峰對升班未抱很大決心,如今成為季中冠軍,「何Sir」終為晉峰定下明確目標:「我哋衝超決心好強,係成隊波嘅願望。」雖然雄心壯志,但他並不希望球員過份自信,組軍策略仍在初步階段,假如升超陣容仍可能有很大變動。為增強實力,球隊剛引入2名外援——卡爾特納和費利浦薩,前者為西班牙籍防守中場,擅於攔截和控制節奏;後者為巴西翼鋒,擅於入楔和突破,兩者均曾效力西丙多支球隊。「何Sir」指新兵將能刺激華人球員的思維:「畀佢哋睇下就算只係西丙,佢哋嘅能力同對自己要求都好高。」

受武漢肺炎疫情所致,康文署轄下球場關閉,何信賢坦言球隊操練受到影響,恆常操練唯有靠租用如京士柏等私人場地,但無論如何晉峰都不會因而停步:「雖然聯賽停咗,但我哋一定要行落去。球員要靠恆常訓練維持信心,而且我哋係職業球隊,冇停嘅空間。」他透露會積極約港超聯球隊進行友賽,或作球場外的體能練習維持狀態。而面對聯賽停擺,「何Sir」建議足總在復賽後可縮減場數,盡量在7月前完成賽季。

13戰中,「1哥」晉峰攻入29球,雖然僅計入球數字,並不及積分榜排得2的景峰(44球)、第3的港會(38球),以及第4的南華(30球),但在防守力方面晉峰卻非常突出,開季至今只失掉11球。

晉峰29個聯賽入球中,其中6球來自隊中首席射手、現年26歲的何思哲,他先後在對深水埗、永義地產和公民的賽事「梅開二度」;次席射手為同樣射入了5球的Brown, Jordon Graham John和黃偉國。對於自己在上半季的演出,何思哲作出這樣的自我評價:「我自己係多利用走位入楔射門嘅前鋒,所以球隊善用短傳入滲嘅打法,有助我容易啲入波。」他認為晉峰假如升超,自己有信心繼續留隊:「餘下半季盡量裝備自己,有信心可以跟球隊升班。」

至於13場聯賽均出任正選的香港U23門將林駿杰,對於晉峰乃目前港甲中失球最少的球隊,感到高興卻未有邀功:「我本身踢開5人,所以11人足球上有啲位冇咁純熟。呢年跟何國泉教練,慢慢學咗好多唔只喺技術上,甚至幫波、戰術上嘅知識,咁樣可以幫到隊友。」

卡爾特納Profile

英文姓名:Carles Tena Parra
年齡:27
國籍:西班牙
身高:1米81
位置:防守中場、中堅
曾效力球隊:Santfeliuenc FC、CE Europa、UE Figueres(西丙)

費利浦薩Profile

英文姓名:Felipe Sa
年齡:24
國籍:巴西
身高:1米69
位置:翼鋒、前鋒
曾效力球隊:Sant Andreu、EC Granollers、AD Alcorcon B(西丙)
【港甲】晉峰求衝超增兵訓練拒停步 總監:縮短賽程屬可行方案 (15:52)

武漢新型冠狀病毒疫情籠罩香港,足總暫停所有賽事,康文署的球場等設施亦封場。港甲榜首的晉峰在農曆新年後,今早繼續操練,最近更簽入兩名外援,為「衝超」做好準備。不過,球季能否完成是未知數,晉峰足總總聯何信賢表示,尋找訓練場有難度,但會維持體能訓練,並稱縮短港甲賽程是可行方案。

經過半季,晉峰現時13仗30分暫列港甲榜首,領先緊隨的景峰及港會5分。球隊今季由曾在西乙B聯賽執教的西班牙籍教練艾斯達維領軍,班底以大專生為骨幹,亦有42歲前港腳何國泉任門將教練兼球員,協助港足U23門將林駿杰成長,而球隊半季僅負一仗兼只失11球,屬港甲最少,最近更簽入兩名曾在西乙B聯賽落班、27歲西班牙籍防中卡爾特納,以及24歲巴西籍翼鋒費利浦薩。

晉峰足球總監何信賢表示,晉峰「衝超」決心很強,但在港甲奪冠是關鍵,否則未能達標,勉強升班也沒意思。目前港甲雖然因疫情暫緩,何承認球會非常被動,但稱:「晉峰是職業球會,沒有停的空間。」康文署近日開始封場,他承認尋找訓練場地確令人傷腦筋,今早只能暫在香港欖球總會轄下的京士柏運動場練習,何說之後會在健身房、跑沙灘或行山等練習,維持球員體能訓練,並認同縮短港甲賽程,是確保完成球季的可行方案。

何補充,球隊在半年專業足球培訓後,球員意識及心態俱佳,但體能及行軍速度上仍未達港超水平,埋門能力亦有很大進步空間,並強調現簽入兩外援,用意希望帶來新思維,刺激本地小將進步,在訓練及比賽中學習及成長。
球會足球總監何信賢對排名達到季前目標感到高興,他稱球員在意識及心態上都有增強,惟速度及體能仍未達港超水平,「球員身高沒有優勢,輸掉了很多死球,下半季要改善防守;進攻則維持傳控踢法,但目前有些華將面對空門也沒信心起腳,未來思維要轉得更快、更敢於下決定。

因應武漢肺炎蔓延,康文署停止對外開放轄下場地,足總也宣布暫停旗下賽事。不過何信賢指出晉峰屬職業球隊,沒有暫停操練的空間,除繼續向香港欖球總會借用京士柏運動場、或於自家健身室練習外,也考慮以跑沙灘及行山等另類體力活動,保持球員體能。

他也希望足總能盡快為餘下比賽想辦法,「現階段要6月完季也很困難,縮短球季是方法,但球隊便需處理長達數個月的空檔期,無論球員狀態及薪酬也是考慮因素。」
港超聯 東方龍獅青訓網絡擴至法國!

東方體育會周四(30日)舉行新春傳媒茶聚,並公布足球部及籃球部的發展方向,副主席游永強則透露於去年5月已成功收購法乙球隊索察:「呢支法乙球隊之前由另一支上市公司擁有,我哋喺機緣巧合下入主咗呢支球隊,而我亦都係呢支球隊嘅President(主席),會全權主理。」「游生」亦指,球會今季由戴文康出任會務發展總監一職,除負責推廣球會對外的發展及合作外,亦已安排4位10歲球員在父母陪同下前往法國學法,並在當地接受教育及與父母同住,讓球員可在符合國際足協規例下代表當地球隊上陣︰「我哋希望唔同嘅人才可以加入我哋呢個大家庭,所以我哋邀請咗『戴Sir』幫手,其實佢舊年已經喺東方幫手睇住我哋嘅業務發展,包括『Project E』。依家我哋多埋法國呢邊嘅機會,未來『戴Sir』會利用法國嘅資源,去帶動香港嘅青訓計畫。大家睇到『Project E』已經係一個好嘅開始,有『一仔』(梁𧙗維)成功轉做職業球員。」

「游生」亦指,去季季尾在入主索察後球隊最終成功護級,並認為該法乙球會的發展亦具不少發展空間︰「索察呢支球隊嘅青訓喺全法國係排第三,每年出產好多踢得好好嘅年輕球員,我哋入主嘅時候,有個好好嘅球員19歲就去咗國際米蘭,證明索察好多球員都係大球會嘅羅致對象,我希望『戴Sir』可以將香港、法國、葡萄牙串連一齊,以一個跨越亞洲嘅資源去培訓香港嘅年輕球員。」
東方
好事
只能說
如果真係掟堆仔去學法就搞得起青訓
支那就唔會到而家都係柒

不過都係值得試/期待
tsun dai老豆親自複製tsun dai
都係搞好自家青訓吧啦
18歲以下球員外流要父母陪去
要好大犧牲

新嘗試好事
追夢理應如此
他日成功 一切黎得難得
都有用嘅 起碼見識多啲
索察青訓系統都叫係法國top既,可以期待下啩……

未來FM有得用多D香港幼齒啦hehe
好事 希望鍾奶共唔好搞搞下唔搞
法乙都俾你買埋,玩晒啦
買英國球隊啦 想睇第一個香港人踢英超
洗唔洗複製埋奶共嘅性格?
晉峰老細係邊個 仲有錢過莫生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞