[本地足球] 2019/20 港超聯、亞協及香港隊世盃外討論區 (60)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
支那應該攬炒左好多聯賽 都踢唔到
奧運
港超聯 楊正光:目前未有計畫返廣州

訓練基地及主場位於廣州的港超球會富力R&F受「武漢肺炎」影響,部分職、球員周二(28日)迅速回港防疫。該批球員周五(31日)假賽馬會香港足球總會足球訓練中心繼續訓練,除謝家榮受傷未能到場外,該課僅得13名球員出席,教練亦只得主教練楊正光一人。「楊Sir」更要一人分飾多角,參與分隊賽之餘,也要兼顧管理裝備等其他工作。

「楊Sir」在收操後接受訪問時表示:「現時最緊要係安全,所有嘢都因應現時情況而定,但係都希望平衡到健康、安全、訓練量三方面,暫時呢段時間都係咁運作住先,未來都要等足總同球會開會定咗方案先,目前未有打算返上廣州。」他續說:「球隊都擔心上面嘅情況,仲喺上面嘅球員要再睇吓點樣安排,暫時佢哋都會喺上面繼續訓練,之後點安排都未知。另外,謝家強、林柱機、體能教練米爾高、迪布利、古拿都仲喺佢哋歐洲嘅自己屋企,我哋都有畀Program(訓練計畫)佢哋自己去保持訓練量。」

目前球隊多名主力如:基奧雲尼、羅拔圖、白鶴、利安高、林志堅、周煜辰仍身在廣州,「楊Sir」稱:「前一日我哋傾就話上面嘅球員開始有啲擔心,特別係佢哋住嗰區好似有3個患者,所以謝家強嗰啲堅持唔返廣州。佢哋落唔落嚟香港最主要嘅因素係住宿,球會擔心酒店疫情爆發,但係我認為球員喺廣州嘅危險性仲高,所以我建議就係一齊落嚟,因為依家好似無了期咁等,當一個集訓咁去做兩三個星期,之後再定。」他補充說:「外援、入籍兵都願意返香港,只不過係要解決住宿問題,但係一切都要等足總同球會開完會再決定。」

此外,據了解早前外媒報導的即將加盟的厄瓜多爾前鋒Daniel Angulo已抵港進行體測,意味著此子若然正式加盟,將隨「楊Sir」在香港訓練。
光哥保重呀
唔好操勞過度
冇聯賽齋亞冠點break up 比賽狀態
【武漢肺炎】港超隊拒北上作客廣州 富力勢失餘下主場

武漢肺炎繼續擴散,港超聯被波及,復賽無期。而有港超聯球會教練表明,在疫情未必可以在短期內受控下,就算港超聯賽稍後復賽,亦不應冒險北上廣州作客富力。

疫情失控,中國確診已近萬宗,以廣州為主場的港超聯「特權球會」富力,在廣州確診不斷增加下,球隊周初為球員安全,而安排球員在港操練以保持狀態應付可能稍後重開的賽事。而有港超聯球會教練認為,疫情仍在擴散,稍後港超聯如可復賽,是不可能不顧球員健康及安全,按足總賽程到廣州作客富力。

該名港超聯教練指:「足總下周初與港超聯球會開會商討餘下賽季的賽事安排,暫未知何時重開,而球會需要考慮球員健康及安全等問題,如在疫情下仍堅持北上作客廣州對富力是極不智及不負責任行為,故會向足總提出,如復賽將要求足總將富力餘下四場主場賽事改到香港進行。」足總下周一召開港超聯會議,研究如何應對疫情下,康文署封場,港超聯菁英盃分組賽延期,賽事被阻延,與何時復賽等等的問題,而有教練記為聯賽不可能無限期延期,故建議先完成重要性較低的菁英盃,以騰空賽期給港超聯、銀牌決賽及足總盃等。

富力季內已進行五場主場賽事,尚餘四場主場賽事,根據足總已公佈賽程,下一場主場是下月29日對和富大埔,之後是3月21日對冠忠南區,餘下兩場是4月9日對飛馬,與5月16日鬥香港飛馬。

富力主教練楊正光今晨操練後接受查詢時回應有港超聯球會不願作客廣州對富力時表示,始終球員安全及健康是重要,現階段仍堅持主場賽事在廣州擧行未必合適,個人不反對賽事改回香港進行,至於港超聯餘下賽事如何安排,希望經過下周一的會議可以明朗。
天滅富力 返黎香港踢我地南區有機會
算撚數啦 主場都畀人臨尾入2球
多謝你地肯update fm既巴打
牙frank唔想搞/冇時間不如放比第二個人update啦,最重要果d數值同位置係好多年都一樣淨係得轉會有update
屈 dee
光sir心繫我港
4月19係對傑志
各位年青球員
趁停課好俾心機練波啦
昏迷咗成個星期,新年後幾時開始有得睇垃圾本地波?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞