[本地足球] 2019/20 港超聯、亞協及香港隊世盃外討論區 (60)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
Cv靚,關係好
River Saviola‎ 發帖到 香港本地足球專區
1 小時 ·
有無人知卓耀國去左邊?
47讚好

Chris Yuen 佢爭你錢?
83讚好

Hye Hye Sun 武漢,無人去追數
24讚好

River Saviola 我純粹八下佢有無班落姐....你地唔講, 都唔記得佢被人追債追左好多年.... 踢波呢行飯, 一返工一定搵到人, 又真係唔退役唔得
2020-02-02 -- : -- 和富大埔 vs 愉園
菁英盃分組賽(B組) 深水埗運動場 14:30 $80, $30

亞力斯祖
金玟基 18/1/2020 累積第5面黃牌須自動停賽一場
麥保美 18/1/2020 累積第5面黃牌須自動停賽一場
楊賜麟 18/1/2020 累積第5面黃牌須自動停賽一場

大埔刷到
希望有得踢
已經有人認錯啦

2020年我屌你老母
無lu
運動場 各類球場都唔開

根據學體會最新公布資料,A Grade及AB Grade學界賽事將暫停至5月2日才繼續舉行,相信此舉為了遷就需要參加應屆DSE的考生。

至於學生一直關心的精英賽將定於6月22日至7月19日期間舉行,惟其中條件是參賽隊伍必須截至5月31日決出男、女子各16支資格隊伍才能舉行,要是直到5月31日才進入四強階段,則將會進行抽籤決定參賽資格。

除了籃球以外,足球、排球同樣需要16支隊伍才會如常舉行精英賽、手球則需要男、女子組各11隊;劍擊及壁球個人賽確定取消,不過隊際賽則如常舉行,詳情將另行通知。

jctic_boysfootball 【#最新資訊】學體會日前公布學界比賽嘅最新安排,所有A grade/U19 未完成賽事會喺DSE嘅最後一日筆試後(5月2日)重新展開。我哋到時嘅對手分別係力爭17連霸嘅董之英同埋林大輝。

至於精英賽方面,如果能夠喺5月31日或以前決出三分二參賽隊伍(16隊),精英賽就會喺暑假前舉行。皆因除咗港九區D1及D2外,幾乎其餘大部分區域都喺分組賽階段,所以如果到死線日(5月31日)已經達到四強階段,學體會就會以抽籤決定精英賽資格誰屬。

另外,U15分組賽賽事已經進行抽籤,我哋被編入A組,同組對手分別係浸呂明才、邱金元以及林大輝。
最緊要有心!茹子楠熱情‧敢拚
01月27日(一) 21:17

熱情,緣於茹子楠對足球的熱愛,亦緣於「茹子」足球路上一位恩師。港超東方龍獅21歲中場茹子楠以拚搏見稱,每次比賽都會不惜氣力跑動,拚到最後一分鐘,除了因為年輕,另一原因或許正如他所言:「踢波係用個Heart去踢!」

茹子楠職業生涯第一季在「菁英盃」嶄露頭角,第二季於聯賽對夢想FC一戰成名,之後獲時任港隊主教練加利韋特垂青,韋特更明言喜歡「茹子」的熱情和踢法。「茹子」坦言小時候一位恩師對他影響深遠:「以前小南國嘅劉指導,細細個跟佢喺內地學踢波,佢係我最尊敬嘅教練,依家已經過咗身。嗰陣佢成日強調『踢波主要係用個Heart去踢!』,總之唔可以放棄,雖然佢呢番話聽落好簡單,但就令我印象好深刻!」「茹子」續說:「就算嗰場波踢得差,我都想畀人睇到我嘅努力,用體能彌補過失。」
外闖葡萄牙變得更硬淨

憑藉耀眼表現,去季「茹子」入選港隊出戰「省港盃」,更於次回合轟入一記世界波,協助港隊衞冕。他隨後獲葡萄牙甲組球會科瓦彼達迪開出一紙合約,早早展開外闖生涯。雖然「茹子」只外流了約半季時間,但就獲益匪淺:「去葡萄牙係一個好好嘅經驗,畀我知道當地嘅足球發展同香港有咩唔同,依家返到香港,希望可以將所見所聞同大家分享。我覺得自己同以前最唔同嘅一樣係體能,因為喺葡萄牙嘅練習、比賽都係好高速同體力化。」

除足球外,「茹子」認為自己在生活自理上都比前成熟:「無論踢波風格定個人心理都硬淨咗,之前自己喺葡萄牙,要處理好多日常瑣碎事,所以自理能力都好咗。」
談到在球會賽事仍未取得首個入球,「茹子」坦言:「我每場賽前都會同自己講:『好想入波、好想入波!』,不過可能正正因為咁,我埋門嗰腳都有啲心急,呢方面教練團都叫我再改善吓,所以平時練波都會加操,練習多啲射門。」

捧省港盃生命重要拼圖

訪問當日,賽馬會香港足球總會足球訓練中心接待處內的屏幕,播放着去年「省港盃」的精華片段,把茹子楠的眼球吸引過去。在次回合比賽射入「世界波」的「茹子」,表示該仗已成足球生涯中,其中一塊不可或缺的拼圖:「可以為港隊上陣係一件好值得自豪嘅事,仲要嗰場比賽咁多球迷入場支持,加上我哋全部都係後生仔,能夠反勝一支實力較強嘅球隊,係一件好開心嘅事。」
會唔會每場閉門然後on9cc 播?
點解Kobe射入咁多波都要打後衛
矇過蒙太奇
腳腫係咪等廣州一封城可以直接宣布提早完季,富力奪冠
專欄輪住嚟 鼠年新氣象祝更上一層樓
01月27日(一) 21:30

新年新氣象,足總全體仝人在此祝各球迷身體健康,香港足球愈趨進步!

不知不覺間,本季經已進行超過一半,本會亦想藉此專欄,向各位簡單總結上半季的本地球壇,與各球迷共同回顧一番!

港超過半程愈踢愈激

聯賽方面,今季爭標競爭依然激烈,積極增兵的富力R&F暫時以22分高踞榜首,緊隨其後的冠忠南區演出持續驚喜,只以4分落後。其後3隊則同得16分,傑志為目前聯賽唯一的不敗之師,惟季初演出慢熱,因和波失分稍多;理文今年演出大躍進,死球處理更是一大殺着;東方龍獅季初大變革,轉會窗重開後亦火速簽入新兵,務求下半季急起直追!下半版方面,和富大埔、香港飛馬、愉園、佳聯元朗及標準流浪分數亦相當接近,相信各隊定必會全力以赴,為球隊爭取更高的排名,早日護級成功!

香港隊方面,代表隊上半季參與了不少高強度的比賽。其中,主場守和伊朗的世盃外圍賽一役更獲得外界一致好評,當日氣氛亦熱鬧非常!12月,港隊大軍出席了南韓上演的「東亞盃」決賽周,3場戰果雖然並不如意,但球隊上下在賽事中肯定獲益良多。在此,足總再次感謝遠征釜山的一眾球迷,為當日各港隊成員送上了無限的支持和動力。

展望未來,足總即將會向民政事務處提交《展望2025策略計劃》,以交代未來15至20年的發展方向及展望。早前,足總亦完成了4場公眾諮詢會,廣納球迷意見。本會期待各球迷,鼠年繼續支持本地足球,球場見!

香港足球總會
市場推廣及傳訊部
From: on.cc
明年?
咁耐
持有巴基斯坦護照人士,需要年滿21歲才能自行轉換國籍

依家先知即係再要等多一季多d
守和伊朗香港joke球
無人 proof read
Joke總低層前線員工好多都好俾心機做好份工
康文署設施明日起暫停開放

康樂及文化事務署今日(一月二十八日)宣布,為配合政府「對公共衞生有重要性的新型傳染病預備及應變計劃」下提升應變級別至緊急及避免市民聚集,以下文康設施將由明日(一月二十九日)起暫停開放,並取消在有關場地舉行的康樂、體育及文化活動,直至另行通告。

暫停開放的陸上和水上運動設施包括所有體育館、運動場、草地球場、人造草地足球場、網球場、壁球場、草地滾球場、高爾夫球設施、公眾游泳池、泳灘、屯門康樂體育中心、水上活動中心和度假營。文化設施則包括所有博物館、表演場地、公共圖書館及附設之自修室、流動圖書館,以及音樂事務處的音樂中心。

有關退票/款安排署方將稍後公布。
佢爭你錢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞