日本鐵道消息及旅遊情報交流區(47)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
12個鐘係計唔計轉車等車食晏
如果齋計搭車12個鐘一定去到米原
https://youtu.be/dmI6z0ZW5iM
有冇人都有睇呢條片

佢係咪車内検札嗰時直接同車掌講
喺邊個站落(當然係自由席特急券嘅區間內)
咁就可以中途落車買嘢(但係冇出場)
之後再上車繼續
up主拍得即係應該都無問題
平均一日 pass 的價值
全日本 42xx
東日本 約四千內
東海 NA
西日本 2-3千
四國2千多D
九州 約四千內
渣住一張二千幾一日的青春18,緊係坐東海為首選,東日本果幾條pass 坐唔足全程亦可以考慮
首先而家新幹線應該無咗車內查飛呢樣嘢(因為基本上車掌部PDA睇到哂咩位有人坐,有唔妥先會逗你)
另外佢張乘車券(應該係東京-金澤)距離450KM,可以係指明路線內嘅站(佢張乘車券指明咗會經咩路線)3日定4日內無限次出入閘(只要唔係坐回頭車就得)
所以可以咁樣玩
乗車券嗰part我知

但係特急券嗰part呢
就係因為唔check所以冇事
自由席唔係一定check嘅咩
而家好似無人查自由席
同埋片主佢除咗係上越妙高出咗閘之外,其他都無出到閘
入到新幹線閘就應該有特急券啦
除非你夠疆用入場券玩大佢嘅姐,不過畀人捉到好大鑊
不正乘車係罰幾多錢
都有道理嘅
反正要出閘就要有特急券

佢好似買咗兩張特急券 喺上越妙高分割
用10yen換可以出閘一次
佢淨係響上越妙高出左閘
其他都係閘內買野食
乘車區間2倍定3倍嘅附加費,最嚴重警署見
係吖
但係就算唔出閘 都可以自己落車轉另一班?

而且查飛嘅話會吸印
咁佢轉咗另一班車 如果再查唔會有問題咩
https://trafficnews.jp/post/93256
JR西日本「ウエストエクスプレス銀河」車内公開 座席 簡易寝台 個室…1両ずつ全部違う
如果唔可以一早俾人炎上左啦
不過特急就唔可以
除左特定路線可以轉車之外,特急券只可以搭一班車
好似幾正
我係想知實際操作
https://www.youtube.com/watch?v=VYxHJBn_Jj8
個人覺得呢個正d,用こだま嘅待避時間嚟買便當
其實自由席特急券都無指定要坐邊班車...............
原來台灣高鐵各駅停車嘅"Kodama"都會開到上300
有道理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞