日本鐵道消息及旅遊情報交流區(47)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
2. 東海道·山陽·九州新幹線之頭頂行李架並不能放30吋或以上的行李喼

25吋其實擺頭頂is ok
大城市唔會有
こだま擺隔離位都得啦
29寸放上頭頂都無問題
竟然? 我目測個深度成日以為只係對得入一半都唔夠, 會跌落黎

放到咁樣
日本買口罩攻略:
1,星期日供應會少啲,因為運輸工人放假
2,去啲少遊客、鄉下地方有露天大型停車場嘅購物中心買會容易啲
3,索性喺舖頭開門頭一個鐘內睇下有冇口罩上架
4,睇下街上有冇人用膠袋抽住口罩,睇佢膠袋屬於邊一間舖頭,行過去搵
5,通常人流多地方十點鐘開舖或者五點鐘會補返貨,多啲留意街上嘅人拎住啲乜嘢,如果見到有好多人抽住個膠袋入面裝住口罩,就知道有口罩。
*大阪心齋橋通常十點鐘五點鐘返貨
*其他地方通常十點鐘
6,有口罩就照買啦 唔好拘泥於盒裝 袋裝都照買啦 我之前見到有一大箱口罩冇買 第二日就冇曬
7,去松本清、donki、國民藥妝、… 買會好啲,唔使買滿5000yen退稅先可以買一盒口罩。
8,好多舖頭改咗policy,一個家族只可以買三盒,所以一入舖頭要扮唔識。
9,依家通常門口會放一啲口罩,製造冇口罩嘅假象,但係入面會放咗啲口罩畀你哋買。
應對方法:有一大班人圍住某一個貨架就會有口罩買
10,鄉下地方口罩會平啲 例如快舒適:鄉下地方買兩蚊一個,市區可以買五蚊一個。
11,除咗睇bfe pfe vfe 之外面,睇尺寸啦
通常就120,150,175mm *90 mm
睇清楚先好大量入手
daiso 嗰啲口罩淨係得bfe
唔係,乜款都有
應該好快玩埋二為碼
你見唔見到7片裝 5片裝,有一盒已經收獲唔差
東北新潟都冇貨
日揆稱或擴大拒絕外國人入境措施對象範圍

日本首相安倍晉三表示,因應新型冠狀病毒疫情,可能擴大拒絕外國人入境措施對象範圍,會將維護國民的生命和健康放在首位,如果有必要,將毫不猶豫地決定。
Nooooooooo世界末日啦
一定係封晒全支那
香港都極大可能
喺香港買嘅即用版係一張硬卡紙
如果你用機出嘅話就一定係磁飛
去窗口出嘅話有啲會有硬卡套
有啲都係出返磁飛(關西同關西廣域就係咁,其他唔知)
唔會啦依家先啱啱up做用ic card
qr code嚟緊淨係試半年在來線咋嘛
我就唔睇好qr code啦
其實最主要睇係同磁力車飛比較之下會用多幾多時間
如果差唔多嘅話會變嘅機會都幾大
因為轉嘅話可以cut cost
小田急の新型通勤電車5000形 3月26日に営業運転開始 2種類の試乗イベント開催
https://trafficnews.jp/post/93558
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞