日本鐵道消息及旅遊情報交流區(47)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
大家覺得星期幾開始封
呢2個星期
如果入左境咁點算 你會玩哂成個行程定拿拿聲轉機票走 (但我估都唔到你轉到機票)
坦白講香港都貢獻好多案例比日本
之前一單經CX轉機
而家郵輪直情有10單

所以封嘅次序應該係支那->香港->all
企業用email 出code 俾員工坐會係將來主流方案
如果真係咁,係咪可以飛其他地方,再翻黎香港架?
啱,但大前題第3地無封殺香港
如果日本封嘅話
日本合理時間去到嘅第三地好大機會都已經封咗
同埋都冇乜選擇,得韓國 俄羅斯
FF下好啦
柒婆又點會搵因航幫手派架包機接人返嚟
我覺得就應該唔會封鎖hk,咁多港人去日本爆買,日本會有錢唔賺咩
台灣夠多香港人去啦
而家咪又個變相封咗
唔係錢唔錢嘅問題
傳染性呢?
自己都自身難保lack of resource呢?
一個正常嘅政府都會保護自己嘅國民
唔會只要賺到錢就唔理3721用言語偽術中門大開囉
咁講支那影響力遠大過香港.... 佢地咁多人去日本

所以佢如果真係禁得中國, 無理由唔禁埋香港

不過呢家同韓國打緊貿易戰, 旅遊業係的確有影響
香港廢老一條友喺架船到傳左廿個人
封香港似乎遲早嘅事

https://headlines.yahoo.co.jp/hl?a=20200206-00050103-yom-soci
但係佢唔係係日本境內傳播,咁如果個廢佬係非洲人,就封非洲?
船還好,起碼隔離哂未登陸,
最怕係飛機直入境內
仲要搞奧運
返港都冇位隔離
依家全世界嘅人係咁諗
香港比支肺污染咗
有個香港人出咗境再傳播比外國人
咁咪封香港囉

如果個廢老有西非國籍
喺郵輪上面傳播嘅係伊波拉
咁咪封西非囉

封關係因嗰個地區keep住有爆發/新個案
而唔係睇條友個國籍原居地
你見美國/台灣封支那關嗰陣係話唔俾14日內去過支那嘅外國人入境
係唔會分你係邊度人
咁有個韓國人去完泰國返黎中左招, 韓國應唔應該封泰國?
應該+出旅遊警示
啱呀 所以如果要封香港就應該係因為香港有社區爆發(或爆發風險) 唔係因為個廢佬上咗艘日本郵輪
係囉....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞