日本鐵道消息及旅遊情報交流區(47)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
要check係可以嘅,不過無人咁得閒check
即係好似輕鐵咁
大都市近郊區間check飛
暫時只係見過八高線非電化段有人check
其實都唔算check,只係車內改札,同埋乘客要主動向改札員提出
同埋用ic card係好難check,除非車掌見到同一個人搭回頭車
下,坐過龍坐對頭車係犯法?
其實香港都係 因為你重複咁享用咗佢嘅服務 但係就畀一程嘅價錢
因為你自己做錯事(坐過龍)
你要用你買咗嘅車飛以外嘅服務(冇畀錢嘅車程+搭返轉頭嘅車程)
又想唔畀錢
唔係犯法係乜?
我成日去交收都係咁做~~~
香港基本上冇人捉 亦都冇人得閒去捉
但係唔代表咁樣符合by law#:
有時d嘢唔出聲就算喇
唔係輕鐵先唔可以重覆車站咩
MTR車票發出條件只係講市區線限時150內出閘
「單程票只限在發出當日乘搭單程港鐵之用。單程票可使用於港鐵的任何一段車程,只要該車票所記錄的票值相等於由入閘車站至出閘車站所應繳付的車費。」
雖然無話重覆唔得......但都無話得
其實暗示咗唔得,佢咁寫只係因為冇限定乘客嘅經路
因為佢話「可使用於港鐵的任何一段車程
講到明係一段,咁你(經過出閘車站而唔出閘再)搭倒頭車/經過重複車站就唔係一段車程,而係兩段
冇話唔得姐係得
總之150分鐘之內出到閘就得
3月185系離開伊豆有冇話去邊,同E251即退?
185系未全退;而251系應該同E351系一樣即時全滅
睇河津櫻順便送別先,希望平日有車頭展望席
8600系張櫈(普通同green都係)根本就係直接用E5系嘅product
所以覺得似係正常
「本班列車以羅湖為終點站,往落馬洲嘅乘客,請返回上水站轉車。」
黨鐵都話可以坐回頭車
キハ185不知幾正
不過同意2600 2700真係新幹線咁
坐麵包超人KIHA185係幾舒服,特別係麵包超人主題嗰卡

https://www.hokkaido-np.co.jp/article/387610
札幌市電とバスが衝突 先頭が脱線、1人軽傷
新車黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞