[PC/PS4] 三國志14 (4)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
睇情況 冇得一本通書睇到老
我玩中級炸...上級電腦應該行唔通

今集計策成功率好奇怪,提案好用好多
開波一隊1000兵去攞襄平放置,內政全錢
之後長期用長蛇/錐行1000兵去偷府放人
開頭守到靠運氣(黃巾南皮被獨立)
黃巾打南皮膠著時執雞,拖拖下張角死埋食平原

關張都係靠錐行長蛇斷糧
劉焉得一城唔會夠你3,4城資源磨
點樣可以玩到咁
拎LS大法嚟講冇得講
戰鬥系統直頭低能
成日大軍出征打城雁行喺前面頂住衝車魚鱗
大概係一開波12個月同盟打唔到出去,同盟完左我同盟丁何想打左公孫瓚先,點知黃巾死唔斷氣係咁搞9我
最尾何進收黃巾皮我先打到北平,之後到我打襄平何進已經打完孫堅
啲傻鳩成日唔聽指示,set完都唔跟我意思嘅,走位又廢
所以戰鬥嗰陣要預鬆啲,太複雜嘅操作唔使諗
所以一早預判
雁行一定要企後幾格同唔可以打城個陣做前鋒開路
薊北平襄平呢啲垃圾地方冇人冇錢,搶嚟嘥氣
一開波就應該集中火力搶南皮同鄴,劉關張三個根本野戰屈機王
lag到仆街點搞。。
開獨顯
same柒咗買之前唔記得睇spec以為同以前嗰啲差唔多 早知買PS4
點樣可以容易啲郁位
出征既時候佢random排位
如果行到一半拉停比其他隊行先
雁行咁慢實追唔返
要每隊禁一格格中轉推進
我習慣係每座城前2格排好曬d兵
佢地企好我先一嘢向前攻城
雁行就永遠企後一格射
未試過即時操作 (12開始冇玩) 但好鍾意10果種RPG

咁我等佢7/8折買黎試試,
攻城前排陣...你屋企幾多糧...
今日爆左黃巾
發現樣幾搞笑嘅嘢
打何進最後長安成兩萬幾人
我之前打潼關時佢派左萬幾人企關後面on99想出關打我啲人,俾我塞住企到冇晒士氣
到我再攻長安已經得返一半士氣都冇
跟住再攻長安,班黃巾賊開技鬧到座城士氣變0,成2萬幾人屈喺座城入面出唔到嚟
黃巾如果上級點玩?
兵力優勢又無又少人材張角又快死
黃巾初級用孫堅
登庸同勸降都好撚易
士x同江洲益州都唔駛打
11呢? 好唔好玩?
11冇得輸 經典嚟
今集地圖係抄11
張角有好大兵力優勢喎,真正嘅敵人只有何進一個,其他人只係得啲小城,只會掛住霸地盤唔會打你
南皮平原搶鄴,其餘人搶陳留,小沛同南皮留少少人防俾人偷就ok
唔駛留人喺屋企,成班賊叫佢地耕田經商係浪費時間,仲可能俾人煽動獨立,我第一次玩就係咁輸左
而且講人材,今集班黃巾賊幾勁,張曼成管亥程遠志只係輸俾真正一線武將,何進唯一有威脅嘅可能只有張郃單挑(冇試過),其餘人單挑過都有贏
俘虜一日未滅何進都登庸唔到,唔駛問全部斬,好快兩邊嘅武將數量就差唔多

打完陳留張寶入城換井欄,同兩個有連弩齊射嘅攻虎牢關,留3萬人打孫堅,佢掛住搶城會分薄兵力,3萬人夠做
冇乜傷嘅部隊企門口等衝關,其餘人運物資入陳留再出發
鄴嗰班留1萬防丁原,3幾萬防劉關張同公孫瓚,其餘人去埋打洛陽
我打陳留嗰陣洛陽已經出盡兵力,所以洛陽得幾千人好快打完,推翻靈帝係第184年八月,何進得返長安
本身長安得返兩萬幾人,有武力嘅死剩曹操張郃袁紹朱儁,但係咁爆兵,每個月爆到差唔多三千,不過袁紹曹操兩個on99帶左成萬人去打6000人嘅武關,雖然一個有帶井欄,但加埋宛城6千人用卞喜放連弩俾我輕易擋住
同時周倉喺雍奴大發神威,4000人俘虜關羽擊退張飛殺敵12000
下邳又俾張燕攻陷,雖然佢一個人都捉唔到但孫堅得返兩座廢城共8000兵
冇後顧之憂下,我搵齊張角三兄弟四萬人去長安終極決戰
本身諗住係惡戰一場,留定晒技太平要術同混亂,點知何進俾班黃巾老粗鬧到冇晒士氣,出唔到城
最後一年唔駛就破城搞掂何進,登到曹操袁紹荀攸,其間有蔡瑁嚴白虎同唔知乜人舉兵,不過全部都係蝦兵蟹將

我本身驚黃巾太難打揀左長壽,但一年內打完何進之後,張角三兄弟都冇再上過戰場,應該用史實壽命都ok
用黃巾幾好玩,冇內政單純調兵遣將,開場26萬,打完何進死剩14萬
屌拿聲,孫權AI個種廢真係唔講得笑
玩三顧劉備條友放3萬幾兵係荊南,但係個陣同盟緊打唔到,之後俾曹破左廬江,搞到我俾人隊屎忽
下?
糧係兵x1.5我先出喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞