[PC/PS4] 三國志14 (4)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
開定先 就爆post

https://youtu.be/Wx-GNi9gPfI
https://youtu.be/rSlD9G5KA8o

常見PS4 & PC分別Q&A

Q: 今集PS4操作上方唔方便?
A: 睇個人,so far操作上無太大不便,我玩開PC轉做PS4都習慣到

Q: PS4版定PC版好?
A: 如果你PC個spec唔夠官方建議好的話,建議買PS4版
由於每回合/每次save都會做一次auto save,如果你部PS4無裝SSD的話,會有save/load過長既問題
不過除此以外,有SSD與否都唔會對遊戲體驗/流暢度有其他太大影響

Q: 點樣大地圖Zoom大細?
A: L1+R上下,其他操作問題可以參照官方說明:
https://www.gamecity.com.tw/manual/sangokushi14/2100.html
繼續
古武將係咪得教學個九個?
100智火計座城機率得2X% 硬打座城又死得多兵 即係局住要用攻城車?
今集攻城武器 真係必需品黎
真實黎講,攻城緊係要用兵器,唔通成隊步兵/騎兵去就得咩
全部人開技,降士氣去到零
全部人開技 = 圍城斷水斷糧
古代攻城真係要五倍兵力先掂
周瑜
稱霸一個劇本會再解一個。
例如稱霸群雄割據會解鎖項羽。
100智係咪唔會講大話?

寶物有冇得買?定一定要搜尋?
Lm
同呂布打一定要控佢 如果唔係佢一隊殺你3隊
9千衝車 9千魚鱗 再加隊機動 埋去個城摸3個回合就搞掂
我打嚴白虎用三個鋒矢鳩撞都係三回合
不過係三個有連攜嘅趙雲 馬雲祿 陳到
教學+每個劇本過關都會解鎖一個

仲有其他隱藏嘅古武將, 不過要等官方講點入手
片尾bgm同動畫有誠意
放計謀其實智力定策士重要啲?
依排玩番11
玩緊190曹操 許昌起咩好 太耐無玩唔記得
(掛住刷呂布
想問ps4實體板。依家要食炒價?
係灣仔188唔見有得賣
有20 個 會爆一個劇本有一個 仲有其他果D未公開點囉 不過已破有晒數據
I know that feel
100 智係必中 一定要揾
兩個都唔重要 無100智軍師 90%都是錯 已report等改
我軍師set咗短命種 有100
派出去放計謀嗰個都要100?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞