[PC/PS4] 三國志14 (4)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
我OK喎
呂布狂單挑 啲將收哂皮
有咩對策 登又登唔到庸
陷阱?
13如果你鍾意角色扮演,即時戰鬥操作係ok嘅
但一定要連埋加強版,不過幾貴,唔值原價買
要幫手聯防
江夏以東要收復+比孫權守,否則曹操全力搞9你
如果得呂布一個
搵兩隊人,一個起火陷阱,一個起弓櫓
如果起埋牆仲好,自制石兵八陣
我試過周倉5000人用地形前後屈死關羽張飛萬幾人
但要預時間預得好準喎 係佢單挑前要整好
睇地形
如果佢係主動出擊就起個陷阱喺大路陰佢,你可以睇佢一turn行幾遠
但如果呂布做防守,用鋒矢出城而出面係平地,你未必起得切
小勢力要玩 其實真係要不斷sl
真係玩得好攰
玩完張繡都係玩返啲易小小嘅算

我當時就咁起
土牆係劉焉起,石牆同弓櫓係我起
我試過差唔多4萬打2萬劉焉,張角張寶御駕親征都唔掂,關羽張飛一出城就係咁單挑斬人,連張角都死埋
之後load返前面大軍咁樣起,諗住幾萬人守南皮牽制佢同公孫瓚
大軍撤退留低周倉執手尾,關羽5千幾人衝出黎打我周倉4000
佢就跟住紅色路咁行,我就用周倉喺黃色點起陷阱,行到藍圈關羽就中陷阱混亂,周倉揀接近攻擊衝埋去打
雖然話中混亂都會行得,但周圍著火一行就扣血,半turn時間關羽就死剩千幾人,周倉0傷
下turn佢想撤退,但又on99行返紅線,俾弓櫓同周倉夾擊,周倉智計生擒關雲長
之後張飛黎左兩次,又俾我用同一招打走左,2萬人嘅薊咁就俾周倉磨淨8000,全程死唔夠100人
之後我再派3萬人圍攻劉焉,人數差太遠死守不出,咁就俾我輕易破城,劉關長三個基佬咁就俾我斬左
三國演義一集完
曹操d人都廢廢地
顏良勁過文醜

今集點樣解散多出嚟嘅士兵?
勁大食成日都唔夠糧

Btw, 戰鬥系統好撚on9
完全唔覺得控緊兵
今朝好順利用錢掉死劉焉+丁原
收晒劉關張+顏文+呂布高順張遼
河北統一差鄴(何進)
巴打其實點做到?我岩岩開左局上級公孫贊,比劉關張趙打到門口都出唔到,離間親都失敗,守到捉到啲人又降唔到黎用,有無教學
徵到咁上下就要stop
今集兵收得快,糧加得慢
我見過AI丁原係咁儲兵,一年儲到萬幾
俾我懷柔左周圍地區後冇糧打出去,半年內死剩三千,入面應該人食人
最後呂布一場仗都冇打過就俾我斬左
上級AI
三顧上級,暫時企穩左
捱到劉表死左跟住用江夏做補給再慢慢向下推
但係孫權個樣似守唔住建業同廬江
玩漢中爭奪戰上級,攻陷漢中阿瞞瘋狂不停派兵打我,好彩有五虎加孔明頂住
我都係,不過一個趙雲5000兵頂住個陽平關已經夠晒,好易守
你就好,我個邊陽平關唔係我,所以受好大壓力
我打反董卓 統一河北 有劉關張趙雲馬超顏良文醜甘寧 準備輪呂布
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞