[PC/PS4] 三國志14 (4)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
一開始未上手覺得好無聊
上左手之後覺得又幾好玩
衣家玩緊孫策啱啱打完嚴白虎
要打埋王朗先有得娶二喬
無錯
所以可以體驗到君主同主力軍要長時間stay 係主城
而主城一定要多兵多糧又易補給既地方
Download 咗等過年放假玩…

好多巴打話攻城難,一定要用攻城兵器…

咁如果用重兵圍城(但唔強攻,減少傷亡),會唔會可以令城內斷水斷糧(例如糧食生產急跌),迫城內士兵士氣下降、投降?
終於爆機
用194上級曹操後期打成個荊州西蜀都係由許昌出發攻陷一座城所有部隊唔入城再下一城
一連新野江夏襄陽江陵再入永安江州梓潼無停過
咁樣先唔洗煩補給全部同我補許昌
加上曹操有詩想打爆人之後加士氣
10隊人成場長征無降過士氣
唔得
因為守城會扣你兵
呢集仲要扣得好痛
斷水斷糧玩法係佔晒人地個城附近既府
冇府就冇兵冇糧冇錢 一路消耗落去會慢慢餓死
今集真係好難打 用馬騰玩反董根本攻唔到出去
反董蜀地邊個既?落去種田有冇得諗
玩緊張繡自虐緊
上級張繡真係有得玩?
嚴白虎都有人玩贏 點會唔得 不過好難咁解囉 要用好多方法以少勝多 玩到做常勝將戰咁就差唔多
一出城就係董卓勢力仲點攻入蜀地
就算以少勝多,曹操D兵都係源源不絕
反董天水唔係馬騰㗎咩?
我撐董輕鬆一統

我打到205年 都仲係郁唔到 想打張魯 曹操就成批兵攻入黎
而家同緊袁紹同劉表同盟緊
得武威。。。 原本有21000兵 比我打到得番13000幾 仲要得番17000幾糧 D 地仲要好爛 糧草少到呢根本唔夠食 而家儲錢買糧草
有張合龐德李嚴仲點會守唔住?
原來你唔夠兵 咁差唔多turn turn過拍烏蠅
守係守得住,但攻唔到出去
仲要得宛同上庸呢塊爛地
加上太少武將 搞到升城都差人地好遠
想玩張繡既人
200年 宛有李嚴同韓暨
新野有魏延
201年 多左個仔 張泉 廢到仆街
宛 有牛金
新野有鄧芝
不過呢ROUND我成個新野送左比劉表 鄧芝同魏延都搶唔到
唔得 新野注定比劉表 我都試過搶到一陣都唔夠兵守 攻張魯 有無得諗?
3個城 我試過守到一年
見到鄧芝 但下round就比劉表搶左
但覺得玩唔到 重新黎過 守宛算

攻張魯 未入到去已經缺糧
同埋唔搶武關 宛又無硬
得塊上庸爛地 1個人才都無 我覺得更加唔洗玩
出金手指 用古武將
我淨係知最煩係曹休會成車人來搶個關口 攻關口又比佢弩兵屈
慣咗唔用
胡車兒好廢 得方圓
賈詡又無100智
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞