[勿助長代購勿提L’Oréal Group 第一頁有懶人包]化妝護膚討論區#117

1001 回覆
16 Like 2 Dislike

好想同大家分享illamasqua hydra veil primer 真係好好用
我混油絲
一定要用開控油型base先會keep到底妝唔氧化
但啲控油base冬天真係用唔到
一用就超乾超脫妝
cdp短管長管 都無傳說中咁好用
之後百念俱灰嘅時候就試左illamasqua
佢係啫喱狀但一畢落皮膚到推開就好快變水
朝早上妝推開全面會濕濕地好hydrated但又好快吸收
之後極速上cushion就係我呢段時間嘅口罩底妝
so far用落完全唔焗皮膚唔會令底妝氧化
混油肌冬天真係可以一戰

唯一缺點係個盒design有小小麻煩
要扭開再掀蓋再畢啲primer出嚟
但個包裝又好grand
冇聞過永久花
我覺得佢係勁在嗰種臭味可以留係個鼻嗰度
明明已經洗乾淨哂
我直頭沖涼嗰陣時用水灌埋鼻
都仲係會突然間就聞到七子白味
早幾日lf有sale,碌過D唇膏睇咗幾秒之後默默碌走
Glamglow!乾淨過kiehls 白泥!
想問下有冇絲打開始轉用輕鬆美膚嘅產品後,冇點惡化期但係會有脫皮嘅情況?

洗面睇出油情況決定用溫和/胺基酸再加凍水洗,然後跟玻尿酸保濕凝膠,再用抗痘修護,其他「鬼東西」就冇再用。但係唔知幾時開始有時額頭脫皮,有時雙頰脫屑,有時就下巴,但係加返凡士林就冇事,前排去韓國因為乾所以又係脫皮又係加凡士林就冇嘢

前幾日開始,有時連搽咗凡士林都係脫皮。呢啲情況係咪應該要搵個皮膚科醫生睇下先?
我都係啱啱開始轉用輕鬆美膚架! 1月尾嗰陣用到宜家 買咗抗蔓同抗痘 雖然有用保濕打底 但一開始都係狂甩皮同泛紅加爆痘 用咗5日左右頂唔順停咗兩三日無用抗蔓 淨係保濕同抗痘再加凡士林 之後再用返抗蔓就無咁泛紅同甩皮啦 宜家第三周 已經無甩皮嘅情況
origins個活性炭我覺得唔錯
冇用過glamglow對比唔到
但用過kiehls白泥覺得origins好用啲
我都想要
下巴生瘡其實多數係牙膏問題
你睇下條link就知
https://shop.ezskin.com.tw/blogs/%E9%99%B3%E7%9A%AE%E9%9D%A0%E8%85%B021-30%E9%9B%86/15073
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞