[勿助長代購勿提L’Oréal Group 第一頁有懶人包]化妝護膚討論區#117

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
有呀 我洗完面用手抹幾抹就上
咁佢教要一次過pump到底 多咗出黎嘅會搽去邊咖
冇咩控油嘅話咁我會用番之前用開隻防曬
呢排用得多酒精搓手液隻手乾到裂 用完Ritual d hand cream/hand balm 覺得潤返好多 d味又香
我混油 ad+已經夠控油又冇生粒粒
絲打們有冇去油脂粒產品推介?
去缺做facial 佢話我啲油脂粒比較深層 要用機先整得走
想問Differin有冇用
絕對係lush 成份簡單已經好好
batiste果啲噴罐唔覺意吸到都覺得好辛苦
我入落個舊既碎粉盒度用粉撲拍上頭咁用好方便
搓手液我自制 酒精+少少無印jojoba oil再加少少香水
chok勻先用 啲酒精揮發咗之後隻手會有微香
jojoba oil 潤得嚟唔會油膩篤手機都唔會有指模
Ritual用家too!! Hand cream冬天唔夠力,但Hand balm好用!好鍾意陣味!
Ritual一入香港我就由sabon轉會ritual..平好多!!
等我買到酒精之後試下先 多謝分享再咁搓落去加速變呀婆手
其實唔洗到底
佢叫你到底係因為真空pump到底 會易啲彈上黎
但你將個樽係枱面敲幾下都已經得
慳返啲防曬
我自己眼生過幾次油脂粒
都係用synergie枝luciderm搞掂
differin真係唔知
唔好加任何oil
本身酒精要60-80%先work
但酒精會分解油脂
除咗你加嘅比例上要計之外
你仲要計埋反應之後酒精更加會少咗

所以只可以加甘油(唔係真係油,alcohol family黎,英文glycerol/glycerin)
或者其他保濕glycol/水性保濕
一定唔可以加油性,因為好難計個反應少左幾多酒精

香水可以加因為佢本身係酒精做載體
精油都可以(一樣唔係真。油,滴落咖啡濾紙揮發後唔會有痕跡)
Thx
咁又可以一試
受教了好在唔係整咗好多
Hallo
想問下香港版既fancl tense up 同日本版有冇分別
另外一仲有隻hyaluro premium
因為見日本版平成一倍價錢
化妝EL Group入 發洩鞭打區
https://lih.kg/1866382
我眼都生咗粒油脂粒 就咁搽luciderm就會謝?
El group 有幾個我最中意嘅brand
Agger 我都有用hand blam 又香又好用

L Oreal仲係好低賤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞