[勿助長代購勿提L’Oréal Group 第一頁有懶人包]化妝護膚討論區#117

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
我明福袋呢啲野都係睇運,有人regular都開到nd大盒眼影… 我都無諗過會中,但塞咁多skincare真係好失望
我諗係架一睇啲留言,啲人信到佢十足
我t字少少油同面頰偏乾,黎緊去泰國想買個可以long lasting d primer,想問下各位絲打有冇咩推介
暫時有search 過lm original個款同cdp短管個款好似都幾好
另外想問下平時個d primer 可唔可以當埋eye primer? 因為用過kissme, loveliner 既眼線液都係會溶
cls
而家識google就係專家了yputuyoutyou
有冇絲打用過skinneed嘅護膚品 好用??我係乾肌
regular應該唔會中大盒 nd眼影個喎... xl就會
咁可能有人中大獎掛

今年真係特別抵 一堆skincare
眉同粉餅算

我嘅2020空空計劃邊有藉口買新唇膏同胭脂
食飯前搽嘛
我今年目標係鐵皮腮紅,但我化妝+口罩=大機會出痘,搞到我唔敢化
今年唔知鐵唔鐵到化妝品呢
都唔會搽啦,太麻煩,長時間戴住焗好多,粉餅都唔敢太厚粉 ...
我諗一般眉筆都仲有機會嘅…其他就太難了
成日想買KANEBO同SUQQU胭脂依家冇藉口了
絲打指嘅KANEBO係咪腮紅打亮一齊個系列? 我睇ptt個個都讚爆,話粉細色靚

我諗住今年用鐵一塊用咗兩,三年嘅canmake腮紅就買KANEBO,但睇黎今年冇望不過唔知忍唔忍到手
就係果款 好想入03 個個吹到又零粉感又盛
就連SUQQU都會見到有人話有粉感(個別色號) 好想知到底有幾把豹

我都係用凹左先想入…不過呢啲時勢真係命仔要緊
望清好多自私撚 猛咳都唔戴口罩 嫌焗 真係癡尻線 真係除食飯都要戴住
腮紅
胭脂
我剛剛去完日本,兩樣都有買,
但只係開左SUQQU黎用
SUQQU正呀KEEP到全日都唔使點補
而家係有色粉餅上薄啲,口罩位上多啲啲碎粉,感覺上唔算甩到好勁
雖然返到屋企除罩都係自動落咗妝
好可怕,有咩香港人會叫胭脂做腮紅
話說琴日難得化得唔錯,黑眼圈又遮得好好,但要帶口罩出街覺得好嘥 不過冇計!
大家要帶口罩出街啊!
可能睇得ptt多啫,台灣都係用腮紅
sorry囉, 我睇開ptt,dcard同歐美嘅youtuber
身邊又冇咩人同我傾化妝品,咁我就用台灣個邊嘅字眼姐
冇嘢嘅,雖然成日都見到有人話腮紅同包包台灣人都會講
但如果我哋唔繼續去講胭脂或者手袋,好快我哋新一代都唔會再識講香港本土化嘅語言
話說一講起胭脂就諗起,以前啲人成日都話咩胭脂唔夠紅去打bing bom
想搭單問係邊隻胭脂
我話比老師知你搽胭脂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞