[勿助長代購勿提L’Oréal Group 第一頁有懶人包]化妝護膚討論區#117

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
上個月換左支5ml primer
我長到腰又有keep住漂
真係好用
好快梳順哂
用左5-6年有多
唔洗特別敷其他mask
就係用佢就得
加平日用開既skincare
同埋唔使跟足佢嗰個instruction

塊面半濕然後推薄全面都有一層(個量點都少過佢話要既量)
夠時間佢就應該會乾左
你再加水好似平時洗走面膜咁洗+打圈係額頭/鼻按摩(敷同按摩既時間跟佢就得)
覺得乾就繼續加少少水再按
咁樣一枝夠你用半年有多
最近轉咗隻cream 再加揸咗防曬先戴口罩 唔知係邊樣搞到生咗幾粒瘡 所以依家停用哂啲skincare 淨係用toner 啲瘡清得7788 如果用埋佢塊面會唔會乾
利伸:油肌

好靚利事錢呀
唔會
佢反而用完皮膚幾保濕下
唔係mud mask會乾嗰種
Lm
感謝
戴口罩唔想又上粉底液
大家有冇有色base推介
有冇絲打用過Paul and joe
thx絲打
用緊caudalie sos serum+avene skin recovery cream都成日覺得乾
但明明已經係偏油暗瘡肌
仲可以轉啲咩真保濕既product
平平地everyday minierals
你支sos serum 轉做B5 啦

好多B5 呀市面,依排好多絲介紹factiv,但我自己無試過,但係一定唔好買the ordinary , 好垃圾好無用

你角質層會唔會有啲堆積? 如果係會阻礙吸收,皮膚會愈嚟愈乾架,暗瘡又容易發炎
所以除左保濕,記得要去角質呀
好似無邊隻b5好用咁
我有定期去角質 用幸福肌隻角質淨化面膜
依家食a酸無得用bha
咁你直情用幸福肌個精華露啦!我都係用緊不再孔慌/不老容顏(laser後用)!同b5差唔多呀感覺!你食A酸一定乾到傻架,口唇同身體皮膚都會好乾,幸福肌個精華露我自己覺得好okay

我以前都係食a酸,食左整整兩年,我個時未識幸福肌,就用肌研個透明質酸同bicelle個B5,其實普普通通但係至少唔乾。我用過loreal 旗下嘅兩隻好出名嘅b5 (hocc之前麻), 但係真係唔值,太貴但係同bicelle無分別。b5 真係保濕囉,無特別,所以唔洗太貴。

而依家用幸福肌精華露,我覺得好過b5個位係,長期用皮膚除左保濕仲會幼細左,光澤左。同就算有時捱夜唔夠瞓,皮膚仲唔會話突然殘左。真係好神奇。不過你食緊A酸,齋精華露一定唔夠,至於cream 點揀我就唔知啦,依家係用緊美好時光,唔知對你夠唔夠力,可以召喚workbitch絲問下。我食A酸個排就用過estee lauder同bobbi brown. 用哂用乾淨都無爆瘡同夠潤嘅, 最後轉左caudalie sos+sorbet 就無再轉一直回購啦。所以個時係bicelle b5+ caudalie sos + caudalie sorbet,但係我覺得美好時光成份一定好過佢地 不過可能對你唔夠潤咁你就要揀個油份高啲?

avenue recovery cream 我用過一次,嫌太厚身,好似無嘢吸收到咁,不過濕疹朋友就個個都話好。

真係純分享
有冇人想團購幸福肌?
自己買得架喇
SF寄香港
用過不再孔慌 無乜感覺 其他精華露都係
我食左個幾星期咋未覺得乾
我未食a酸之前已經係油得黎又乾 用咩都唔夠咁
我唔明點解明明係咁出油都仲乾
會唔會係你嘅用量唔夠?

我以前都係咁
係要食A酸令到個塊面少油
唔再生蟲
之後用乜都明顯有效左
因為本身塊面油 養左一堆蟲喺度
角質層穿晒窿用乜都冇乜感覺
真係想快啲就驗蟲+用殺蟲藥
不過香港應該冇診所做到驗蟲
咁應該點
有冇邊間皮膚科醫生介紹同埋睇一次呢啲專科大概幾錢?
比暗粒煩死啦
咪話去睇皮膚科睇下有冇得開殺蟲藥
冇就繼續食A酸
冇油做食物自然會死
不過會耐啲冇雙管齊下咁快
同埋唔好自己搽厚既cream繼續餵肥啲蟲,戒有氟牙膏
google蠕形蟎蟲都好多文有講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞