[1月新番] ID:INVADED イド・インヴェイデッド

769 回覆
35 Like 5 Dislike
你試過用刀殺人就知同用槍殺人係兩個世界嚟
當然徒手殺又係另一種感覺
話說每集都有啲細節位,唔知係製作組突登定點
有機會細節位係伏筆
上集小春同井波既對話睇得出小春明顯係一開始鎖定左佢既套話
傷口突然間流血實在有啲巧合
有機會係小春故意整傷試佢反應
結果佢整住張有血紙巾實一實
今集係坐車3個人坐後排,中間男仔收埋手機批踭,隔黎即刻有面色
巴打講到好似好有經驗咁
稚產0(讀思想粒子部機)係ep2被問到點解唔裝得gps
然後局長出黎話「裝左gps會影響精密性」否定左
呢個理由近乎冇可能, 似乎係掩飾緊局長唔想人知部機係where
局長同john walker有關係都89不離10
或者john walker可能係來自男主, 佢每次入井就會帶埋入去
造成john walker搞緊/搞過人地個井個錯覺,
甚至男主本身就係john walker(例如係佢既殺人衝動)
因為個井同埋部稚產0未必只會讀1個指定人物既思想粒子
唔排除可以有外來介入

例如, 女主撞電鑽前1刻, 開洞個井入面啊女主突然有自主意識
就係因為部機身處女主同開洞隔離, 部機可無視地形隨時連接罔象女
功能係讀思想粒子生成井, 但呢度說明左可以同時讀到不止1人
例如女主自殺既思想粒子入左部機, 影響埋開洞既思想粒子(井世界)

關於女主(本田町), 佢本身有正常人會有得佢冇既反應
例如對死既恐懼, 呢點說明佢平時都可能只係扮緊正常/普通人
冇輕率尋死係因為有強大理性,
而女主之前個井中世界觀係1片荒蕪,
佳愛硫上吊自殺但對腳綁住係因為唔想掙扎
說明女主(本田町)唔在意自己會死, or對死亡冇概念
但在意儀表or人地對自己評價, 撞鑽既前後冇任何恐懼,
雖然流血冇死反而覺得新鮮
巴打個頭係咪開左個洞

D風吹出嚟涼唔涼
小春插完把刀仲要擰一下,謊佢唔死
一直都係兵同女神
但最尾女神墮落沉船

套野堅好睇。好過個堆龍傲天異世賣肉低能番
原始嘅暴力同槍械呢啲科技產物係有分別
槍你都仲要經個腦load一load先識驚,但鈍器同刀具果啲唔係
再講槍就係用黎減輕殺人罪疚感嘅工具,簡單拉一下個trigger就殺左
但鈍器同刀具都係會feel到骨同肉果啲感覺,仲有近距離濺血,對一般人黎講精神壓力會大好多
我估JW係detect到殺意粒子果陣拎住部機果個人嘅潛意識
我都覺似係個部咩稚產同JW 有關係
咁小蛙點解釋
既然部機可以即讀即(遠距離)生成井,
如果有第個地方同蒼1樣可以接收部機既思想粒子再生成井
咁咪可以多人同時進入1個井, 咁又多左個可能性
部機可能有上1代, 可能有另1部同款, 可能僅1部但俾人偷用,
亦可能僅1部冇人偷用但思想粒子會傳左去蒼基地及另1個地方
美術幾好
今集
如果話局長係想知男主個私家井入面有咩
咁佢就唔可以俾室長阻止女主入去調查

有種咁既感覺
覺得個局長有啲問題
既然出左呢幕...

加埋之前提及既..
「唔可以進入自己個井, 因為本體意識會淹沒係潛意識中」
「所以1定要失憶or唔可以帶記憶入井」
「1定要有連續殺人犯既特質先入到井」
都暗示左唔少野
仲有「即使肉身死亡, 呢個人都可以活係人地思念粒子當中, 即係活係潛意識中」
唔明 張圖即係點
今集完全唔知up乜
我淨係知局長好撚鬼 感覺好似死都放條女入井中井咁
講下幾個推論, arm唔arm冇所謂,
都說明左呢套野幾有心思, 會俾觀察係睇完之後諗1下

1/ 鳴瓢秋人既井鳴瓢秋人經已死左,
 同之前見過既井好唔同,
 井既主人唔會冇啦啦死, 只會存活or唔出現
 係鳴瓢秋人想表達「以前既自己死左」?
 以前既自己係想救人既自己, 例如佢知落雷個規則,
 所以想救左小春先, 先綁佢同佳愛琉1齊,
 但佢自己冇必要自殺? 留係同1格咪得

2/ 從第1點, 我相信佢自殺係有原因, 而個井運作左3年
 又多左部本身應該冇既「罔象女(入井)」機
 相信秋人係自己個井入面呢3年內做左1連串既事
 最後自殺, 死係佳愛琉身邊, 所有野都係佢潛意識發生
 說明自從佢個女死左+殺完「單挑」佢用3年時間策劃左d野

3/ 從第2點, 咁會係d咩? 咁就要睇秋人最想要d咩
 答案係佢個女返生, 可以既話會係女+老婆都返生
 所以透過某個人得知有「罔象女」呢樣萬能許願機

4/ 就1+2+3, 結果而言, 佢係差d成功左,
 佢每次入井都當佳愛琉係女唔係冇原因,
 因為佳愛琉本來應該=佢個女, 佳愛琉係井中井既產物

5/ 井中每個現象幾乎都有原因or起因,
 咁每次開場都會出現既「佳愛琉」同「名偵探」都會有原因
 井係由殺人衝動既思想粒子而產生,
 實際上未殺人or殺人不遂都可以產生粒子, 產生井
 咁即係事實上唔1定會有死者, 同唔1定發生兇殺案
 咁要佳愛琉同偵探做咩? or點解佳愛琉每次都要死?

6/ 由第2點既井中井黎睇, 首次進入既井(暫稱首井),
 入面既佳愛琉好可愛就係進入首井內部罔象女機既人
 但唔知點解佢死左, 而1直留係罔象女入面
 可以理解為「意識(操作員)」入去「潛意識(井)」
 而成為潛意識既1部分並永遠困係井內冇出口

7/ 由第4點, 可能秋人本身想用呢個方法將1家人永續係井內
 但失敗左, 而且好可能係由1個叫「飛鳥井木記」既女人
 進入秋人個井, 再坐上部機做測試, 而個女人由於唔係活人
 個女人本身只係個意識, 所以直接傳左去井中井入面
 變左佳愛琉

8/ 秋人推測自己個井俾人調查緊, 即刻撞牆引d管理層現身
 即係佢唔想俾人調查自己個井, 唔想人知有井中罔象女,
 唔想人知有井中井, 唔想人知佢想復活個女, 所以第1點到
 佢根本唔係想救小春, 而係想鎖佢係原位唔俾佢調查,
 而點解佢自殺亦係有可能驚自己未死會俾人套話

9/ 從第3點, 透過某個人得知有罔象女, 咁呢條友好可能就係局長
 第8點中引d管理層黎其實亦即係搵局長去阻止人調查
 因為秋人同局長識得, 係合作關係, 局長提供技術+負責監視
10/ 由第3+9點, 如果罔象女係有人提供及整件事係合作計劃
 咁john walker就好大可能負責每1個井既監察人員
 john walker本身個面貌有刻意塗抹既做法, 同用電腦開ps改圖相似
 推測佢面容真係經過電腦操作過, 即係佢係罔象女開發人員
 而且係百貴屋企搵到咁完整既jw套裝, 相信亦係jw本人刻意安排
 咁即係jw好可能係局長, 1黎佢否定稚產靈裝gps,
 唔想俾人知部機係邊, 有人偷用都冇人知,
 2黎佢係百貴抽走小春出井之前阻止左,
 說明佢必須係呢d關鍵位咁樣做
 可能想睇小春入去井中井會變成點, or秋人有野對佢隱瞞左

11/ 假如局長真係jw, 相信佢搞咁多野1定唔方係好野
 由第10點, 如果秋人有野想隱瞞, 相信除左係復活個女之外
 仲有就係揭露局長既真正目的, 佢要做到呢點, 就必須搵人入井調查
 而呢個調查人員必須係個人才, 最好係名偵探,
 呢個想法俾首井部罔象女吸收左, 所以任何人見到首井佳愛琉
 就會自動獲得自己係名偵探, 呢個身份, 但生唔生存到就要睇自己

12/ 每個井都有佳愛琉, 估計所有井都可以經井中井聯繫
 呢d係技術層面上既野, 陰謀背後既手段, 因此發明條友亦俾人做瓜

↑唔使咁認真, 其實播到最後相信都會知晒個真相, 冇野做咪估下先
點解井內既人, 見到jw會咁驚, 甚至出現叫佢做怪物既情況+同佢戰鬥

或者可以用恐懼鬥室做例子, jw就係jigsaw, "i want to play a game"果個, 每個井都係刻意安排好既game, d player緊係驚, 唔驚果d咪想殺左佢, 故此jw係井入面都有佢既任務, 即係策劃+監察
冇一定殺意出唔到井
飛鳥井木記雖然死咗,但有可能係加害者

Btw,根據第三集ED,+今集情報
如無意外,飛鳥井=佳愛硫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞