[1月新番] ID:INVADED イド・インヴェイデッド

769 回覆
35 Like 5 Dislike
愈睇愈覺得呢套神作
究竟呢個係唔係室長個井
點解睡房有殺意
個井咁荒蕪
本堂町喺秋人果邊個井又無人幫佢㩒排出
女主把聲原來係MAO又分唔到
陷阱嘅意思係咩呢?
個前提應該係要知道點解秋人同百貴個井入面有井入口?
屌你依套野真係好燒腦
一切都係陷阱

咁兩個神探入既未必係百貴既井,局長真係幾可疑
特登將男主女主兩個神探引入飛鳥井部機入面,究竟係咩動機呢,好好奇,想快d睇下一集
同埋就算俾秋人搵到本堂町又點,都排出唔到佢。。。
再者秋人入咗個飛鳥個井,藏班人都會見到佢所見嘅東西?定得佢一個做推理?

利申: 睇埋今埋今集覺得個開發者先係boss
係咪要睇井入口部機show咩名 先會知入咗邊個嗰井?
e.g.飛鳥嗰個
想睇下一集呀
咁講百貴應該係知道開發者係邊個殺死?
而佢又知沙漠呢個井係邊一個既?

真係好好睇 千萬唔好變卡多
井木記個井字會唔會佢同開發個井有關
例如百貴屋企死果個開發元老係佢親戚
而佢1次又1次自殺, 相信係有原因
如果唔係出於強烈愧咎自責or絕望(絕症之類)想了結生命
咁可能想透過自殺黎達到某種願望
3年前醫院果次逃脫咁醫護離奇昏迷
如果叫特工去逐個迷暈似乎太大陣仗
話晒醫院有晒cctv, 而據劇中講法係集體同時昏迷
感覺上似係稚產靈既逆向操作,
例如操作井達致可以定點釋放思想粒子以影響附近既人,
使清醒既人意識輕機, 即係井木記有「同伴」去救佢
or佢本身有製作稚產靈既技術並發動
而同伴, 局長、男主、百貴、jw呢d都係較為大路既可能性

如果講返條女自殺個原因,
有機會係被開發罔象女既果條死老野(親人?鄰居?)性侵
但冇人信佢, 求死不果, 親生父母亦唔接受佢踢佢出屋企
咁佢冇能力報復就求死, 而單挑搵佢隻揪,
男主趕去殺單挑救左佢,
然後井木記+男主+百貴合謀做1d唔想人知既野
井木記自殺咁多次滿足入井既條件,
而井端操作倉+井中井呢個技術係佢share俾男主同百貴
or涉及第4人, 例如井中沙漠死左條友

今集2個神探入井, 都說明左可以多人讀取同1種思想粒子
並係同1個井內共存, 如果有多幾部稚產靈or井端,
咁就可以多人連線做好多野, 例如係井入面傾秘密, 然後帶出井繼承記憶

仲有開洞應該唔會咁順攤幫男主投入or抽出,
因為佢未入井前就經已好理性判斷神探唔可以有2個
呢種理性係佢本身性格黎, 由於理性太強烈以致入井後都唔會變
睇埋今集就覺得井中井係人工後加入去
起秋人個井,唔怕班閒人走上山誤打誤撞坐左上去?
同埋講左D數字只係起有限範圍,班人都係起個範圍到走
而山上部機可能得神探先睇到
而部井中井三年前都仲未研發完成

今集最關鍵既畫面
開窿問一個井多過一個神探會點,而被班人覺得問中關鍵位
而井中井個主人係同一個人飛鳥
好似就係引導緊多個神探入同一個井大亂鬥會發生乜事
咁飛鳥要有殺意先做到個井,而飛鳥係JW 既監察名單內,殺左單挑之後救得到既倖存者

覺得可能係幕後都係搵緊白老鼠攻陷緊呢個井既原理同秘密
個井話唔定根本唔屬於室長本人嘅
所以一聽到自己間屋有井就話係陷阱
會唔會局長就係JW
呢個沙漠係局長個井
希望呢套野好似psycho pass咁有幾季
下, PP除左第一季都爛wo
唔好啦, psycho pass都係得第一季好
今集問題

1.穴井戶先醒,没有情報,酒井戶後醒,情報先到(真係同一個井?,井內時間有問題?)
2.. 酒井戶輕鬆就追上穴井戶(時間有問題?)
3.佳愛硫死先有全屍,偷錶既變腐屍(時間有問題?)
4.個井真係室長?
睇黎班人係睇唔到井中井入面既野,除左穴井戶幫男女神探抽出之外,似乎係無解決方法
另外神探被抽出之後,佢地真人好似有井入面既記憶?咁既話井中井之謎可能要神探出返黎先知?
而家女神探仲抽唔抽到出黎都成問題
個穴井戶幾廢,唔當d數字係一回事,又唔可以叫男主入自己既井救女神探
套野真心正
inception
夢中夢
第8集有D唔明
1. 點解部長咁肯定室長個井入面一定有井中井,就算有,點解一定係飛鳥?
2. 要救女主,只要不斷放穴井戶係男主個井就夠,而且要排出女主一定要係男主井部機先做

再睇返第6集,葬禮除左室長既staff傾計講內鬼,女副長灰色杉個跟班明顯冇參與討論,格格不入咁所以我覺得佢似鬼多過部長似鬼,部長太明顯想令人覺得佢有問題
佢真係好廢
又話佢iq 150
聽到佢話數字同雷聲冇關係 即刻笑咗
不過轉窿前個樣幾靚仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞