[1月新番] ID:INVADED イド・インヴェイデッド

769 回覆
35 Like 5 Dislike

利用殺意感知系統「ミヅハノメ」(彌都波能賣神、罔象女神) 搜查犯罪事件的組織,通稱「藏」。
以及,身為「ミヅハノメ」的駕駛員進入犯人的深層心理「殺意世界(ID)」,對事件進行推理的名偵探·酒井戶。
他不斷追尋着頻繁發生、謎團重重的兇惡事件,以及在其中若隱若現的連續殺人鬼製造者「ジョンウォーカー」(John Walker) 的影子。

-STAFF-
監督:青木英
系列構成、劇本:舞城王太郎
角色原案:小玉有起
角色設計、總作畫監督:碇谷敦
美術設計:曾野由大
美術監督:三宅昌和
色彩設計:千葉繪美
色彩設計輔佐:小宮光
圖形WORKS:大竹俊介(Smith)
主動畫師:又賀大介
動畫師:清水慶太、淺利步惟、豆塚明日香、井川典惠、河合桃子、松原豐
攝影監督:久野利和
攝影監督輔佐:高木翼
CG監督:川原祐介、福永誠二、三田邦彥
編輯:右山章太
線上編輯:柴田香澄
副監督:久保田雄大
音響監督:小泉紀介
音響效果:勝俁正敏
音樂:U/S
動畫製作:NAZ
原作:The Detectives United
製作·著作:ID:INVADED Society

-CAST-
酒井戸:津田健次郎
百貴:細谷佳正
富久田:竹内良太
本堂町:M・A・O
東郷:ブリドカットセーラ恵美
早瀬浦:村治学
白岳:近藤隆
羽二重:岩瀬周平
若鹿:榎木淳弥
国府:加藤渉
西村:落合福嗣
松岡:西凜太朗

-OP-
ミスターフィクサー
歌:Sou

-ED-
Other Side
歌:MIYAVI

-PV-
https://youtu.be/IeyJ7MPb7MQ
https://youtu.be/dnVZwj7ZBjs

-WEBSITE-
https://id-invaded-anime.com/
睇完個PV2 就知道必睇了
音樂幾好, 頭兩集都ok
觀感唔錯,值得留名
好特別既設定,可以潛入殺人犯既潛意識世界(井) ,第一集個世界好奇幻 第二集新人既井一黎就整死男主,估佢唔到

開頭覺得男主把聲唔襯後生仔,點知原來真身係阿叔黎

btw 男主真係幾型
唔洗見到高中生男主, 已經值得留名
一開波仲以為又係 高中生天才神探
海馬把聲黎
必睇
終於有D原創野玩下
成個19年乜都冇
已知:
次次入井都唔記得咗之前嘅事重新黎過
變咗個後生神探查案
個井一定有果個細路女同John Walker
男豬呀叔個女 同個細路女算似,而且可能死咗?
男豬可以係人地潛意識入面令到人自殺?暫時有5個人有呢個情況

個腦開窿比風吹過原來會好爽
另類inception
個題材諗起the top secret
諗起有套電影SOURCE CODE
MAO 警察新人 斬開幾件
其實幾好
呢個好顛,真係痴線佬
冇開洞正常人對佢來講就係唔正常
好似人多咗一隻手咁
你漏咗滿月之戰
滿月之戰好好睇,但銷量得234,原創番真係好難做
見到樓主係識貨之人
咁我都留意吓你推介嘅呢套先
設定好正
科幻得嚟又真係有推理
音樂都幾好聽
今季黑馬
呢套必追
採集到犯人嘅思想粒子 再傳送到罔象女到 先可以構建井
個井係犯人嘅潛意識世界 但係每次都有佳愛琉(已死)喺到
佳愛琉唔係主角自己幻覺 出面啲人都會見到佳愛琉
但係個井 明明係犯人嘅潛意識世界 點解每次佳愛琉都會出現 而且係以屍體形式出現
第二集話過 自己潛入自己個井嘅話 井會盡可能避開自己 令自己無法接觸個井 入唔到個井 冇咗GPS 就抽唔返出嚟 精神會一直係罔象女入面
咁即係有可能佳愛琉同JW都有試過用罔象女?? 所以佢地係其他人個井入面都會出現
因為出面班操作員都唔知罔象女咩原理 淨係識得用
採集到犯人嘅思想粒子 再傳送到罔象女到 先可以構建井
個井係犯人嘅潛意識世界 但係每次都有佳愛琉(已死)喺到
佳愛琉唔係主角自己幻覺 出面啲人都會見到佳愛琉
但係個井 明明係犯人嘅潛意識世界 點解每次佳愛琉都會出現 而且係以屍體形式出現
第三集話過 自己潛入自己個井嘅話 井會盡可能避開自己 令自己無法接觸個井 入唔到個井 冇咗GPS 就抽唔返出嚟 精神會一直係罔象女入面
咁即係有可能佳愛琉同JW都有試過用罔象女?? 所以佢地係其他人個井入面都會出現
因為出面班操作員都唔知罔象女咩原理 淨係識得用
Jw係一時有一時冇,但佳愛琉係每次都會出現
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞