[1月新番] ID:INVADED イド・インヴェイデッド

769 回覆
35 Like 5 Dislike
只係值一滴眼淚
無錯
睇頭兩集嗰陣好唔慣呢種畫風
好似纖細版嘅歐美卡通
講劇情搭救畫面第一時間諗起美好世界
想講漫畫都好好睇
點樣精準控制殺人魔:佢只係揾人殺意的人引導佢哋係夢入面殺人,直到佢哋現實中都殺人
開洞唔聽佢講已經係一個例外,説明局長唔係直接控制到

JW點解冇樣:如果有樣,第一次見到已經知真身個故事點講落去如果你只係夢中見過一個人而現實冇見過,你潛意識可能只記得衣着,唔記得外貌哩啲details。

井中井跳過個女:偵探入井中井的時間點會係產生殺意行動之前,但前幾多係不定的。局長係坐係部機上面(幾分鐘前),本堂町仲未比人捉走(幾個鐘前),所以鳴瓢的時間點可以早於佢個女被殺。故事中好似冇講過飛鳥井幾時被單挑捉,所以實際上可能捉椋之前已經捉咗飛鳥井,所以到鳴瓢上門單挑唔知佢up乜就比人打死咗。

單挑話夢入面冇感覺:痛醒嗰個應該係剝面,單挑可能講緊追求實在的決鬥,所以對「夢中的死亡」冇感覺。

博士點死:唔重要,主要應該係用嚟防止解釋向觀眾罔象女原理同埋嫁禍百貴,有緣續篇可能解下,但唔解唔太大影響目前故事。

百貴點解唔認得佳愛琉:其實冇直接講過唔認得,反而最頭開洞事件之後東鄉同局長對話有一幕講百貴望住堆佳愛琉的相,可能百貴一早認得,但唔知倉入面邊個有可疑,所以自己私下查,到佢比人捉咗之後亦都揾到百貴調查飛鳥井的記錄。
好難明咩套野......
inception 再溝 PSYCHO-PASS
再加D腦補就得啦MAO同綾音 BB好正
局長點樣咁準咁控制殺人魔
當引導而唔係控制, 類似水鳩人啦((點解咁準 唔準就成個故事收皮, 設定啦

john walker點解無樣
潛意識依D野 你發夢都好難清析夢境啦

單挑點解搵飛鳥井同個女打 兩個都唔抽得
唔係話左個痴線殺人犯目標係抽得同唔抽得都有性趣去單挑囉, 而點解係個女 就梗係因為無巧不成書啦

點解井中井單挑跳過左個女直接變左飛鳥井
話數唔夠 要快手啦

點解井中井單挑話夢入面無感覺 但係飛鳥井話會痛醒
人地唔鍾意FF, 要現實

博士點死
同局長一齊研發部機.....整完就梗係滅口啦.....

百貴點解唔認得青蛙 明明同飛鳥井餅印
咁觀眾角度夠第一集局長同JW成個餅印咁啦, 無意思
1 星期一到日各一個,殺到七個收皮,引導得好準wo,而家我就係質疑緊佢點樣做咁好,實際上套野係無解過,犯案手法全部問號

2 夢中見過所以無印象咩樣=完全係觀眾腦補

3 現實飛鳥井係最後一個 可能捉椋之前已經捉咗飛鳥井=又係觀眾腦補
咁用合理性黎睇飛鳥井捉先但係打死椋先,你覺得合唔合理

4 呢個我都同意可能真係每個人唔同

5 契訶夫的槍
博士係失踪,而局長第一次殺人係自殺,百貴係被老屈。成套野個核心系統同幕後黑手突然掛左都唔重要,咁應該無咩野重要

6 係無講過認得亦都無講過唔認得,一樣百貴懷疑有鬼所以自己查又係腦補

其實 26 睇起黎係幾合理,但係套野入面係無經過名偵探把口講出黎,推理劇(?)入面只有經名偵探推出黎先可以作準=呢套野九成要觀眾腦補

全部野要靠觀眾自己推理
變左hello world
3 個點我都諗左好耐
純粹腦補唔打死飛鳥原因係因為
a)飛鳥係夢中都可以揼佢,可以無限發泄所以唔捨得打死
b)jw 指使單挑捉左飛鳥,遲啲交番飛鳥比自己作私人用途

不過諗唔通到底單挑捉男主個女到底係巧合定係jw指使,如果jw 指使:
即係jw要拉男主入局,但明明佢只係個普通刑警,點解係佢?

如果係巧合:
即係jw咁啱透過單挑捉個女發現男主係可塑之材,有能力迫自己,所以拉佢落水,男主能力又真係符合jw預計咁勁迫佢到盡頭,咁jw嘅預算能力都真係太屈

5 個點博士真係無解

最完美腦補係jw指使或搵第二個人殺博士,所以自己的確冇殺過人,動機可能係想獨占飛鳥能力

但唔明點解要用埋條屍屈百貴,百貴連接殺人犯設備所以屈佢係jw呢點已經夠,"殺博士"同"係jw "其實冇咩關係,搞到宜家博士條屍好多餘,唔講仲好
希望有劇場版得漫畫 好快冇晒人氣
飛鳥井好GFtable
有無人解釋到開洞被七星槍殺後同小春既對話?
點解話係開洞引渡佢搵到七星係殺人犯?
開洞既三個願望係咩?
push
係其他post見人介紹
唔係卡多級ge,鐵血/az級囉
個post仲咁多人護航
前面又講到套野幾重視細節位(打雷)
後面博士點死就話唔影響劇情唔洗講觀眾腦補啦
Jw比人拎左頂帽就挑釁到又唔算智力下降
頭十集真心正,睇埋結局只係勉強合格
點解情侶個集 女個呀媽死左 個男就為佢殺人?
點解有井中井?
點解沙漠井會有男主嘅腐屍?
Jw係為左捉殺人犯而利用飛鳥嘅超能力?
但最後其實只係佢享受嘅借刀殺人?
套戲嘅細節位同伏筆係唔錯
但係啲明顯嘅謎題就好多都冇解到
最唔明係條腐屍
明明係男主個井 點解會有自己條屍
仲有張相
點解
男洞係井又會記得自己係邊個
做咩講到成個井都係佢精心佈局
仲有點解得女洞先知道自己全名

套野算幾好睇 但睇到一頭霧水
好耐冇追番
呢套幾正
自己個井有自己都唔係咩問題,數田同七星都係井中有自己存在
有張相先正常,之前查案都會係井入面搵現實嘅野再去特定個犯
落雷井就係當時秋人最憤怒嘅時期,沙漠井就係過左幾年 連憤怒都無得淨嘅殘渣
落雷井嘅屍體都淨返排骨
之前同百貴傾都話無特別原因,只係覺得殺得到個攝影師就去殺

以下都係無明確講過嘅野,可以當腦補
井中井無解過
但睇返小春啲用字,應該係對應名偵探身份嘅人
如果小春個井比多幕係見到部機嘅話會更好

小春自己有特殊能力,見到啲爛晒碎晒嘅野 個腦有能力自動砌返做完整
因為咁 將名偵探殘缺嘅名砌返完整
開窿就當佢開窿無左嘅腦對應到部機封記憶嘅位

JW果度同你講嘅差唔多,但唔係享受借刀殺人,而係“所有野都受佢掌控”果種全能感(上帝情意結)
漫畫更新咗有冇人有睇
聖井戶既推理真係好勁
臨尾……
準備睇秋人暴走
究竟漫畫時間線係接住動畫定點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞