[1月新番] ID:INVADED イド・インヴェイデッド

769 回覆
35 Like 5 Dislike
今集真係好有inception feel,會唔會有機會搵到初號機再潛多次?
今集好燒腦,係咁提及夢,所謂既井其實係飛鳥井既夢?
男主係呢個「現實世界」同佢係原本既世界都係連續殺人魔黎

今集算唔算解釋左佳愛琉每次出場都係死左既原因?
但又爆左更多既謎出黎,真係有d亂
秋人現實都幾慘
自己個女又比單挑虐死
老婆又自殺
等睇高手解釋下今集發生乜事,我都混亂緊
一係學SG咁跳世界線,男主有觀測者技技

一係學inception係咁入夢中夢
好撚癲
百貴所講嘅陷阱 會唔會係導咗秋人入井中井 再好似咁真真正正成為一個連環殺人犯

今集有一下影住Jw 白鬚 會唔會真係局長
同小春會去咗邊?

依下好撚好笑 好似俾人劇透咁
即係部入ID嘅機好大機會係用飛鳥井木記整出黎
睇落就似係開發者知曉佢個異能

而知嘅原因 大概係因為佢都有殺意掛

JW就係不停放啲有殺意嘅人入去飛鳥個夢入面殺佢,然後單挑,煙火師個啲就覺得係夢入面太on9,直接出到現實殺人。
啱啱睇到啲人話OP啲歌詞估到後續劇情
我就估唔到,但同秋人經歷嘅一樣
今集真係好用腦,嘗試下將佢當現實世界既平行世界
上一集現實世界既資料話
飛鳥飛鳥曾經係18歲前入左福利院度,第一次自殺未遂,然後出左福利院再有三次自殺入院
最後2016年10月~12月從單挑屋入面被百貴救出
然後2017年3月21日失蹤

全集係飛鳥個井入面,但因為冇左「罔象女」操作,所以個世界冇任何設定同記憶限制,同現實世界一模一樣,當係現實世界既IF世界

IF世界入面主角用左唔同既方式殺單挑,所以受傷入院就發覺飛鳥有超能力,會拉人入夢,會傳記憶俾其他人,但入飛鳥個夢有個條件就係 一定要係連續殺人狂

最初由JW發現佢有呢個超能力,然後就叫左其他殺人狂入佢夢度享受殺人快感,但主角冇接觸過JW都會傳左入飛鳥個夢,即係佢好似最初JW發現一樣,偶遇入夢

即係飛鳥天生就有呢個超能力, 只係第一個滿足條件入夢既殺人魔就係JW, 所以之後JW就叫其他殺人魔入去玩

鳩估JW:現實世界度係福利院既人,係福利院期間發現飛鳥既超能力,然後不停入佢夢度殺佢-> 導致飛鳥第一次自殺入院
然後係飛鳥18~21歲期間,不停用某種方法「邀請」其他殺人魔入佢夢境度不停殺飛鳥->導致之後飛鳥3次自殺入院,但因為現實世界度主角無傷殺左單挑,所以冇入到佢夢就直接坐監,而飛鳥就失左蹤
仲有提過飛鳥失蹤前住既單位係幾高級同交通方便
可能就係JW利用飛鳥既超能力黎賺殺人魔既錢
其中一部份用左黎養飛鳥,保住呢隻金蛋
呢套野算唔算多人睇?
覺得男主係比人培養緊成為真正既連環殺人犯

男主係現實淨係殺罪犯 但而家已經殺左一個未犯罪既人
所以先話係陷阱
俾個機會男主可以探討下自己作為連續殺人魔既根源?
每到星期一都唔夠精神返工
就係因為要追invaded
連環殺人犯係靠不斷殺飛鳥木而變真正殺人犯
秋人就不斷殺殺人犯 應該有啲分別嘅
陷阱又係邊個set出嚟㗎呢
但注意返
煙火師個井入面冇jw出現
所以我覺得唔關佢事
又好似係喎 定煙火師係俾秋人show off嘴遁能力
決定放棄思考 等下一集
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞