[1月新番] ID:INVADED イド・インヴェイデッド

769 回覆
35 Like 5 Dislike
re:creators 都有打手?
垃圾到勁快棄左
飛鳥井先係John Walker
re:creators有集個藍毛講撚左成集野 即刻棄左
re:9upper 最好睇係總篇集
駁唔到
由罔象女嘅秘密 到飛鳥嘅出現 之間嘅解謎過程都係推動劇情嘅主要因素
由劇情推動角色 雖然係比角色推動劇情較為遜色 不過唔代表前者係垃圾 只係一個選擇
"劇情就係劇情 謎題就係謎題" 其實兩者都係由劇本到分離出嚟 可以獨立嚟睇 又可以合埋嚟睇 係套劇入面 佢地兩個始終都係同一樣野 不可分離

你可以講一開始罔象女嘅出現 套野已經變晒質 唔可以正常推理 因為係現實世界唔存在依部機 可能將所有不合理嘅東西 塞落依部機到 令不合理嘅事情合理化
但利用劇入面比嘅提示 細節 一個正常人嘅邏輯 完全可以正常咁推斷到結果出嚟 或者其餘嘅可能性 唔會出現超能力合理化 自圓其說
虎頭蛇尾表表作點可以唔提迷家
網上睇佢個故事籌備咗幾年,應該唔會掛
卡多真係睇到黑人問號
點解洞女遇到男主時頭上有窿
但男主被抽離果時個窿又唔見咗?
井入面既人係冇窿(井中井唔知)
藍髮人就冇
不過更可能係作畫失誤?
有咩可能係失誤啊
腳步聲呢啲細節都做到
下一集究竟係洞女救場定係男主個女呢
唔好理上面件9upper了 同套re:9upper一樣 咁鬼鍾意9up 只係係度示範咩叫眾人皆醉我獨醒
依家套野既謎題一個接一個 最後目的都係為左搵出JW呢個害到男主家破人亡既幕後黑手 發展緊湊到咁 然後一句唔咸唔淡去批評呢套野 真係人唔笑狗都吠
摩擦力
我估入井中井(飛鳥)會做返原本嘅自己加有所有記憶,男主做返警官,女主做返啱啱加入倉嘅時候(冇窿),相遇時有窿係因為男主改變過呢個世界,佢一走可能啲改變會冇晒(妻女死返,井中井男主坐監),但留低到筆記同埋世界崩塌緊
話說男主監房啲家庭照好多都唔知點影出來好似隱形幽靈入男主回憶先影到堆相
睇到第10集開始回憶嘅時候,都突然諗到呢問題
唔通係百貴影瞓覺相都有
你講嗰啲要比都搵個劇本黎比啦
井中井 亦即係飛鳥井 其實就係飛鳥嘅夢
而呢個夢境會帶番男主去過往真實嘅時間線
(PS:因為係夢 所以有好多回溯直至飛鳥走咗果part)
而男主就係飛鳥夢中開展咗同過往現實平行嘅時間線
(由2016年10月29日開始)

而洞女入井20分鐘之後撞到男主
佢講咗句 2019年4月20日 之後男主意識到呢個唔係夢
之後時間線由男主開展嘅新時間線(夢)(2018年11月8日)秋
崩塌到女主加入時真實嘅時間線(2019年4月20日)春
點解洞女遇到男主時頭上有窿
但男主被抽離果時個窿又唔見咗?
摩擦力
我估入井中井(飛鳥)會做返原本嘅自己加有所有記憶,男主做返警官,女主做返啱啱加入倉嘅時候(冇窿),相遇時有窿係因為男主改變過呢個世界,佢一走可能啲改變會冇晒(妻女死返,井中井男主坐監),但留低到筆記同埋世界崩塌緊
井中井 亦即係飛鳥井 其實就係飛鳥嘅夢
而呢個夢境會帶番男主去過往真實嘅時間線
(PS:因為係夢 所以有好多回溯直至飛鳥走咗果part)
而男主就係飛鳥夢中開展咗同過往現實平行嘅時間線
(由2016年10月29日開始)

而洞女入井20分鐘之後撞到男主
佢講咗句 2019年4月20日 之後男主意識到呢個唔係夢
之後時間線由男主開展嘅新時間線(夢)(2018年11月8日)秋
崩塌到女主加入時真實嘅時間線(2019年4月20日)春
re:creators最大印像就係水瀨祈鳩UP成集
我有啲懷疑飛鳥井係咪現實世界線
本來係男主個女死咗,男主去殺單挑嗰時,室長先係地下室救返飛鳥。
但飛鳥井入面,飛鳥早好多就俾單挑捉咗去地下室虐殺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞