[1月新番] ID:INVADED イド・インヴェイデッド

769 回覆
35 Like 5 Dislike
唔知有咩好講

總之我淨係想睇下一集
JW 真身
但係點解百貴會知道依個井係個陷阱?
可能百貴講嘅'陷阱' 唔係你地所講嘅陷阱
只係想講依個井唔係佢自己個井 所以先只講係陷阱
會唔會有少少overlord 迪米烏哥斯化 過份解讀
我覺得係百貴比JW用入夢呢個方法引左去佳愛琉個夢景 並殺左佳愛琉
所以得寢室有殺意
但係佢現實就味殺人 而佢亦都察覺呢個係JW點樣打造殺人魔既方法
正如佳愛琉講單挑 點解單挑要現實殺人同綁架佳愛琉
因為夢同現實始終係兩回事

而JW個陷阱->宜家男主用同一方法入左夢
而百貴知道男主性格 佢一定會寧願殺定個d準備會變成殺人魔既人 久而久之令到自己變成連續殺人魔 姐係今集最尾
如果係咁講嘅 一開始就要解釋百貴點解想殺人
飛鳥講過只有'那類人'會進入佢嘅夢 同時係夢入面殺咗佢
即係要進入飛鳥夢嘅人嘅先決條件係要有對人嘅殺意 或者殺過人
飛鳥嘅夢就好似關唔到嘅wifi router 而'那類人'就係擁有手機嘅人 只要佢地開住wifi 接觸到wifi router傳送範圍 就會自動連接
但即使有殺意 都唔一定會係夢到殺飛鳥
只可能話 百貴有入過夢嘅經驗 亦有可能係夢到冇殺過飛鳥
但係既然冇殺過嘅話 點解唔去協助調查 反以閉口不談?
即係百貴有入過飛鳥嘅夢 亦都有殺過飛鳥 所以先封住自己把口

百貴所講嘅'陷阱' 就極大可能係 好似上面講嘅咁
JW想混淆男主 現實同虛擬嘅標準線
利用男主現實嘅過去 喺虛擬到影響佢對現實未來嘅選擇?

但係點樣可以令自己個井 加多一個飛鳥嘅井
只要接觸過飛鳥就有可能?
對上面既推斷既小意見
1. 平常 即1-8集 井入面見到已死既佳愛琉,並唔係個個場境被殺
醫院個幕佳愛琉「準備」被殺,係準殺人犯走入去佢個夢境
罔象女現象有所不同,有機會係利用飛鳥所製造用某法亦向製造
(可能監禁或利用條屍,因而解釋到局長避談罔象女既原理)

2. 沙漠井並非百貴
同沙漠一樣佳愛琉非他殺既井,只有穿洞女同嗚瓢,佢地對佳愛琉無落手既傾向
用小說文字方向感性地既推斷:穿洞女警既井係有鑽窿、嗚瓢係對母女死既既執念
咁百貴對嗚瓢及同伴咁有感情既人點會係沙漠?再者百貴同手錶無乜關係
反而第9集,揭開左沙漠井屬於開發者或「另一個嗚瓢(大膽假設)」可能性更高,因為無左手錶等如失去時間,太陽亦無移動,日本風格較鍾意玩既Lost Time概念。
最後一點係只有嗚飄既井暫時見到個Cockpit駕駛倉

3. JW佈局做嗚瓢
睇返單挑王既記錄,女.格鬥男.男.男.格鬥男.嗚女.飛鳥
一開頭試水溫唔講,點解打開男要搵返嗚女,明明佢鍾意俾人打
咁應該係JW令佢咁做
再大膽假設,嗚瓢妻有機會係嗚瓢自己嘴死佢
補充2.
可能係開發者係因為,佢55歲可能死得=空無一物,時間停頓既沙漠
現實百貴係秋人殺完單挑之後救出左飛鳥井
因為百貴同飛鳥井既接觸令佢知道左飛鳥井有傳心既能力
所以其實飛鳥井會唔會跟本無失蹤到
而係百貴收埋左佢
所以百貴亦都知道井中井會係陷阱?

btw JW有心做秋人應該八九不離十
突然諗起罔象女製作者D屍骨同套衫係百貴屋企好可疑
會唔會罔象女製作者其實就係JW
話哂罔象女同飛鳥井既能力都好大關係
佢已經研究飛鳥井既能力研究到本人死左都可以活係人既潛意識

可能FF太多
"如果夢到我死了,那就表明是一場夢"
"我的夢中總是會有殺人魔出現"
"你讓他感受到了疼痛,所以醒過來了"
有冇可能,原來的世界才是夢境,而這個世界才是現實世界?
點解可以咁好睇
呢套紅唔起真係好可惜
夢中夢中夢中夢中夢中夢中夢中夢中夢中夢中夢中夢中夢中夢中夢中夢中夢中夢中夢中夢中夢中夢中夢中夢中夢中夢中夢
佳愛琉/飛鳥井死係離開夢境/井嘅前提
咁男主/小春要離開井中井就必需要
如果井木記係入左去自己個井
造成意識會俾潛意識吞噬而出唔返黎, 1直有死亡loop
(↑咁可以解釋點解蒼既admin禁止自己入自己井)
即係, 唔同人既井內既井端係同1個井木記個井既入口
係jw放係度俾各式各樣佢挑選既連環殺人犯入去殺井木記
如果話jw係第1個因為思念粒子(想殺人)而入去井木記個井
咁jw個殺人手段=想借其他人之手殺死想殺既人, 即係借刀殺人
所以佢先將個井轉介俾其他人, 係其他人既井入面安裝井木記個井
(又或者jw想用呢個方式培訓1大堆潛在殺人犯引發社會現象)
男主好可能唔知自己俾人裝左個井入去,
又或者係因為井中既自己1早俾雷劈死左而冇得入去
所以成件事佢唔知情, 所以男主坐上去=中伏, 正合jw心意
至於點解jw可以係唔同人既井內安裝同1個井木記個井端
好大機會現實唔止得蒼有有稚產靈&罔象女, 數量唔係唯1

下集都應該係小春+男主裡應外合
現實世界佢仲未出現係死左
即係未代表係夢既...暫時
覺得男主會自殺

當佢成為最後一位仍健在既殺人犯
竟然無人研究點解穿洞過左十分鐘唔彈出男主
r撚曬頭
可能好似inception咁夢中夢入面時間流動會變慢
A.井中井既時間同沙漠井旣時間不一致
B.沙漠井時停中,時間不流逝
C.係陷阱,彈出唔到
D.個穴井戶係假,唔係開洞
無論邊一面係現實,夢入面個時間流動未必相同
再者穿洞未必咁配台
E. 穴井戶曬死咗
套野好有潛力上神枱 睇個尾點
驚爛尾
驚世神作
革命機
aldnoah zero
darling in the frantxx

套套個尾都
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞