[1月新番] ID:INVADED イド・インヴェイデッド

769 回覆
35 Like 5 Dislike
如果唔係咁就駁唔返點解井中井佢地會相遇
好撚灰J
前半D回憶 尤其果句 "係你地離我而去"
版迫接受現實真係好慘
男主果種痛真係....
男主每次都有記憶,不過一直扮失憶
井中井會遇到係因為本堂町同男主都係「投入」飛鳥井的井,只不過佢哋身處的「時間」唔同,所以一開始冇遇到。

依家問題係倉班人一開始因為係百貴屋企揾到,就獨斷認為係百貴的井,觀眾視覺中係男主同百貴兩個井都有「飛鳥井」,但其實兩個井都係男主的井。
癲到
本堂町比男主更早進入飛鳥井,但係男主到達既時間線(2016)卻比本堂更早(2018)
會唔會係因為收集到既男主粒子唔同
不過本身男主井個setting都有唔同
似係同佢哋生成井的時間有關
男主去咗殺單挑的時間
本堂町去咗捉開洞的4月20日
(之前第四集寫開洞個檔案係4月21日開)
我都咁諗過,但係咁代表一個人可以有n個井
而家咁睇沙漠同落雷都係同男主個井
倉班人比人fake左?
如果唔係咁就駁唔返點解井中井佢地會相遇
井中井會遇到係因為本堂町同男主都係「投入」飛鳥井的井,只不過佢哋身處的「時間」唔同,所以一開始冇遇到。

依家問題係倉班人一開始因為係百貴屋企揾到,就獨斷認為係百貴的井,觀眾視覺中係男主同百貴兩個井都有「飛鳥井」,但其實兩個井都係男主的井

百貴屋企搵到既係殺人思想粒子, 屬於邊個既唔清楚, 而且唔1定真係係百貴屋企搵到, 要知道係局長搵返黎, 即係稚產靈俾佢拎左去用, 冇裝gps既原因就連係咪拎去百貴屋企到錄都唔知

兩個井都係男主個井呢點.. 嗚瓢同佳愛琉既屍體唔係同1個死因呢點說明原本2個係唔同既井, 但沙漠井因嗚瓢既自我意識被激活(被開活劇透左真身)而將井漸變, 並與落雷井重疊
百貴屋企揾到嘅殺人粒子係本堂町上司松岡係寢室用部機揾到,唔係局長就咁帶返嚟。屬於邊個的確係唔清楚,只係局長同倉啲人自己覺得係百貴。

dogma條件係咪一定要自己井,佢哋之前一直話「防止入錯自己井」所以要失憶,所以如果話沙漠井唔係男主,而dogma條件只需要記起自己身份,咁就未必符合「井要逃離自身意識認知而引起風暴」哩個設定。不過其實任佢吹,dogma本身都唔係解釋得好清楚。
要重睇先得
悶咩
好耐冇試過超展開到起雞皮
呢套野叫緊糊做神作
埋到個靚尾都真係可以叫做近呢兩年嘅原創最高點
隨時又有伏筆
我都係
所以聖井戶有名其實係伏筆 暗示個腦開窿入井同普通人入井唔同 咁睇法聖井戶可能都記得
標準卡多番
老實講我唔覺得佢會爛尾
之前睇過製作人特輯
佢地人設 劇情 用咗5,6年設計
點睇都唔會爛尾 同用咗咁多時間去做依套野
我地觀眾睇到個種緊密程度真係有用幾年時間去整嘅水準
仲有三集 我覺得起碼仲有多一次劇情轉折
聽多幾次都聽唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞