[半毒遊] 2019.5 名古屋大阪遊記

531 回覆
40 Like 5 Dislike
名古屋味噌豬排 矢場
日本〒460-8430 Aichi, Nagoya, Naka Ward, Sakae, 3 Chome−16−1 松坂屋名古屋店南館10階
+81 52-262-8830
https://maps.app.goo.gl/vWURMPsZAaxUSvnr8

我係去呢間,應該唔係大丸
矢場とん真係食過一次就夠
樓主好明顯係鐵膠,應該俾我更加厲害

我之前都寫過遊記,都係呢個月去名古屋,不過就係 18 日 - 19 日,而且只係留左係名古屋兩日一夜
https://lihkg.com/thread/1174064/page/1

那次去直接由東京去新幹線來回名古屋,還要係 Green Class

初級鐵膠咋
咁有錢坐Gran Class
我唔係有錢坐 Green Class ,只係用 smart-ex app 提早幾日買票,可以用 Suica 直接過閘,而且坐光號會比正價買平好多 - 當時賣 11830 日元,大既比 reserved seat 貴 1000 日元,如果唔趕時間去坐回聲號, Green Class 只需要 9000 日元,平過 non-reserved seat

名古屋鐵路博物館我都有去

還要去 0 系打卡位到此一遊,當時有「令和」牌俾你拿住去影
我發現我打錯咗做Gran

名古屋鐵路博物館我都有去

還要去 0 系打卡位到此一遊,當時有「令和」牌俾你拿住去影

你講起令和牌我終於醒起點解冇影到0系車頭
我去個時長期都有人係令和牌個到打卡因為冇咩時間就諗住睇完再返去影,但最後太趕唔記得補影返
睇您鐘唔鐘意那些景點,個人會推介去鐵路博物館和犬山城

名古屋城要大維修,暫時呢幾年都可以唔洗去住

食野一般,但名古屋除了早餐和味僧豬扒外,還有名古屋手羽先

JR 名古屋車站賣便當的鋪頭買的,比較甜,唔係幾好食

酒店早餐,味濃而且好食

呢個位,有職員幫你影,還會遊說你幫他們買相

返東京時在名古屋車站其中一間便當鋪買的
舊飯黐埋一舊,而且無味
炸雞和味僧就
雞翼我冇去到啲專門店食,淨係第三日夜晚食親子丼個間有嗌到嚟食

我麻麻地去啲城或者可能下次去鐵膠遊經過犬山會去兜下
多謝糊糊
北九州單軌電車上次冇搭到
原來你去咗小倉 仲以為你淨係留係福岡
咁去北九州就過去門司港啦對面下關個海響館都幾正

影多啲相
我見啲人門司港同下關可以玩一日

約咗fd陣間飲酒
同佢就遲啲先出
知你手指肥唔會嬲你
btw 可以裝retty搵有咩好野食,日本既openrice
我果晚係京都食宵夜都係靠呢個app

去左第一旭食拉麵
幾好睇,G持樓主
多謝絲打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞