[半毒遊] 2019.5 名古屋大阪遊記

531 回覆
40 Like 5 Dislike
佢自從個facebook page搞得好之後多咗好多遊客
不過大陸人感覺唔係好多,台灣人就真係勁多
我通常都揀weekday去呢到始終佢唔係好大,一多人就會好迫又會好多人同我爭餵鴨餵水豚餵羊
感謝糊糊
恭喜曬
名古屋係咪真係算悶?
恭喜咩
你有frd
悶啊景點唔多,同埋啲景點都唔算特別好睇,我個人覺得得水族館同鐵道館係值得去
,要離開市內啲景點先多啲
食嘢又冇咩好食咁
所以下次再去我諗都係去北陸臨走個時玩一兩日唔值得專登淨係玩名古屋
鯨頭鸛好受歡迎
DAY2 唔知續咗幾多次

一入場就係三代同堂
另外上面會有段片不停loop,都係講啲歷史嘢

第一代就係C62形蒸氣車車頭有TSUBAME嘅標誌

以前TSUBAME係用係東海道本線特急到,睇WIKI山陽同鹿兒島本線都有TSUBAME列車。1975年因為山陽新幹線啟用而停止運用,直至1992年JR九州787系投入服務,就以鹿兒島本線特急嘅身份復活2004年因為九州新幹線開通而變咗做新幹線嘅用車名。TSUBAME宜家係用於九州新幹線入面嘅各停列車,主要用800系營運,去九州個陣都有搭到敬請期待我九州個PO賣廣告MODE

隔離個架就係955形新幹線試驗電車,通稱300X。

1996年年京都至米原一段曾經創下最高速度443KM/H嘅紀錄
宜家係日本除咗名古屋有存放外,米原嘅鐵道綜合技術研究所都有一架,諗緊下年去關西攞張廣域卷搭到去個邊睇下

最後就係呢個館嘅主角,磁浮列車MLX01-1

係2003年創下最高時速581KM/H不過已經俾L0系嘅603KM/H超過咗而L0系亦都會係未來中央新幹線嘅用車,宜家一直係山梨磁浮實驗線試緊車,係個到亦都有個館介紹磁浮列車同埋可以睇到試車嘅情況下年去東京鐵膠遊已經PLAN好咗去個到

有證明

磁浮列車係係呢三架車入面唯一一架有得入去參觀,不過啲位係唔坐得嘅

呢張係二樓影 跟住入到去就係戲肉我記得我行到入呢個AREA好興奮
所以就唔記得咗係下面影全景
另外我望到咁多嘢睇已經知道我冇可能行得晒
DAY2 續續續續

咁就由最左邊果架開始睇,700系
700系下年3月將會係東海道新幹線脫離定期運用要搭700系就得番山陽新幹線のぞみ同埋ひかり

跟住就係300系行走於東海道新幹線同埋山陽新幹線,係2012年已經全部退出營運
宜家得番磁浮館有保存到,另外本身呢到係有兩架300系車頭展示,但因為上面介紹個架700系擺入嚟展示而有其中一架結束展示並且解體
我覺得個天花板好新潮,好有空間感,感覺仲正過下一代700系個天花板

100系,同樣係2012年同300系一齊退出營運。後面有連住架雙層餐車

100系車內展示

到餐車,首先要沿住呢條好窄嘅通道行

行到車尾上樓梯

就會見到餐廳嘅部分因為佢係雙層設計,感覺坐係到一路食嘢一路望下個景都應該幾正
希望下年東京仲搭到E4系好想試搭雙層新幹線

DOCTOR YELLOW正名係叫新幹線電気軌道総合試験車,用嚟監測下軌道嘅情況,宜家運行嘅係923形,平時係東海山陽新幹線都會見到。

另外亦擺咗啲特急列車
以前行走於名古屋同長野之間特急しなの嘅クハ381

同埋亦都係行走於名古屋同長野之間特急しなの嘅キハ181

呢架唔記得咗係咩

待續
鐵膠味濃

你個瘦糊咪再quote
好快就完鐵膠館啦
DAY2 續N次方

係館嘅最後都放咗堆車係到展示嘅,但就冇得上去參觀,キハ82。車頭HEADMARK係ひだ號,行走於高山本線,宜家嘅用車係キハ85

飯田線伊那路號嘅165系

中央本線特急しなの嘅クロ381,特色係車頭有大玻璃
而呢架車已經係6月7號終止展示所以我影個時已經係last幾日

循例隔離都會有啲運作介紹,同埋必定會有嘅整車飛機,我就整咗張去新大阪嘅ひかり號雖然我唔係搭新幹線去大阪

雖然冇咩時間,但都去咗睇場景呢個冇京都果個咁大,但都好睇

磁浮館當然要介紹磁浮列車,呢到展示咗咁多年嚟JR研發出嚟嘅磁浮試驗列車另外隔離都有介紹運作原理等等,好似去咗科學館咁

上到2樓。雖然佢有兩層,但2樓要睇嘅嘢唔太多。

2樓就係會有個特別展覽位,我去個陣係東海道新幹線進化展行到個陣好似得番3個字,所以急急腳行完就走

再行入去就係一入嚟三代同堂嘅上層,而係個到擺咗架巴士係到展覽

另外二樓有賣JR東海出嘅鐵路便當可惜我個陣已經太遲,收咗工就咁睇MENU都覺得好正

例行道作

跟住就行番去金城ふ頭站搭青波線去名古屋

個閘搞到好難影

櫻通線6000形
然後搭櫻通線去久屋大通站轉名城線去榮。中間發生咗件7嘢,話說掛住㩒電話,然後見好多人落車就跟住落,點知原來早咗個站係丸の內落好彩落車望搵唔到名城線指示即刻9秒9衝返上車,雖然等下一班都係7分鐘

待續
糊糊乖
你去福岡係咪又會開po打遊記
live食仔
不過福岡又好似冇咩特別嘢打你淨係留市內定會搭車去隔離啲近嘅地方行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞