[半毒遊] 2019.5 名古屋大阪遊記

531 回覆
40 Like 5 Dislike
DAY5 續續續續

等咗個零鐘終於有位好好彩咁有得坐窗邊位

首先就嗌咗個SET,本身係想嗌另一個正啲,但6月先有
個抹茶蕎麥麵幾好食另外個甜品都唔錯,不過唔知點解會有碗飯

睇住個景嚟食嘢好正

跟住因為實在太熱,嗌咗樣涷嘅甜品食

雖然望落冇咩特別,但真係好好食,食落喉嚨好C服

食完行去出面影下條河

圍住間舖頭行咗個圈

買埋手信同嘢食就行過去京阪宇治站
做下巴膠

咁啱見到有架221系經過條橋,可惜趕唔切+唔係靚角度影

京阪宇治站

入閘之後要穿過條隧道先去到月台,而隧道上面就係JR路軌
BTW好似好少人係搭京阪嚟宇治?我個日去都唔見京阪站附近有好多人流

影完相發現仲有兩分鐘就開車,即刻跑去月台上車,趕得切係開車前十幾秒衝咗入去好好彩咁坐係車尾位

宇治線全部都係各停列車,終點站係中書島,可以轉乘京阪本線
中書島落車個陣補影番10000系

待續
肥仔post
有你係到咪變肥仔post
遲左入黎推po
遲到罰錢
留名
DAY5 續

中書島落車之後穿隧道過對面月台去出町柳
對面返淀屋橋嘅3000系

我搭去出町柳嘅8000系
京阪特別之處在於佢嘅特急車係唔駛另外加錢搭

2-2位真係好舒服

ELEGANT SALOON

咁啱車頭有位諗起有次搭新快速坐車頭睇佢飛上130真係好正
不過京阪入到隧道個車長就會拉簾

出町柳落車,對面有架2200系普通列車去中之島
望見都覺得PATPAT痛

落車個時睇睇電話發現仲有幾分鐘就開車,即刻急步趕上去
又係臨出發前十幾秒趕得切叡山電鐵DEO800形去鞍馬

內裝
因為沿途好多都係無人站,所以淨係可以係車頭個卡第一道門落車,亦都會由車長幫手收錢(其實純粹睇住有冇俾到錢),有人站就冇限制

坐咗幾個站之後車頭位有人落車,當然轉去坐

坐到中途見到今次嚟鞍馬嘅目標不過陣間唔係搭呢架

沿途景色幾靚

坐咗半個鐘就到鞍馬係鞍馬影靚啲

上年係開線90週年,所以係鞍馬站有個小型展覽

鞍馬站站舍,入過近畿の駅百選

天狗

鞍馬站隔離有個舊車車頭擺係到

係日本真係求其影都好靚

因為要等多兩班車,所以就周圍FING下

睇番地圖先知係修養道場

對寺冇興趣加上唔係好多時間,所以淨係門口影相冇入去

好綠

下班車到,不過唔係我要搭個架

然後發現係鞍馬站廁所個邊有條小路行落去可以影到架車

待續
想知如果大阪遊會去埋名古屋 有無咩租車推介同大阪去名古屋車程幾耐?
冇車牌幫唔到你

搭近鐵兩個至兩個半鐘
新幹線一個鐘
巴士連埋中間停休息站就三個半鐘
新幹線大阪到名古屋都係一個鐘?
Yes
但呢個係淨新幹線車程時間
如果你係大阪其他地方出發就要加番啲時間
不過理論上點都係新幹線最快嘅
好彩唔係推其他po
你又想講咩
唔該
有無多啲企鵝相
好cute
有無多啲企鵝相
好cute

企鵝真係好得意
肥仔是日停更
決定更兩篇

櫻演

企鵝睇相都覺得曬

熱到好多企鵝都企係呢啲噴水位

有啲直情匿埋

待續

巴打有無拍啲企鵝片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞