[獨遊] 名古屋二日一夜、東京四日三夜

90 回覆
19 Like 2 Dislike
是咁的,本人已在社會工作一段很長的時間,

今年竟然去挑戰中文 DSE ,結果仲未知,

無心插柳的情況下得到應屆 DSE 考生購買「因航」優惠機票的機會,

$2877 來回東京 (成田) 機場,無年齡限制,應屆考生即可購買,我就是成功的例子

去程原本係坐 18/05 - 00:55 - CX524 - 東京 (成田) 機場,點知奇妙的事就發生在我身上

地勤問我會否搭早一班機, 17/05 - 23:55 - KA396 - 東京 (羽田) 機場,

我向地勤提出問題,寄倉行李能否和我一同到達?地勤說會盡力幫忙,

我立刻答應,地勤把我的行李「升級」為 Business Priority Baggage

這樣就可以讓行李爭取更多時間,可以最後一刻先安排行李送到飛機,

我自己就盡快過境,去到閘口上機,第一次在 501 號閘上機

今次竟然搭細機, A321 ,有部電視仔, 3 + 3 座位分佈, Business 位置採用特選經濟客艙

我覺得都有少少「升級」, 3 座位之中,我坐窗口位,中間無人坐,走廊就有另一個乘客坐,

前後有 8 - 10 行類似的情況 ,靜靜地坐去東京

無得食「因卷」 ,反而有得選雞飯或者蘑菇蛋,當然食雞飯

凌晨機好難睡覺,只係訓左 2 粒鐘

降落前見到富士山

來到羽田機場,剛剛好 0500 ,陽光影照入機場,情景十分漂亮

排隊過關很痛苦,等左 45 分鐘,只有 8 個窗

看見眼前打左 15 個圈,心裡想著今次 hi hi 了

行李早就到了行李輸送帶 ,但結果要地勤幫手保管住,讓我過關後去找他們認領

相反,過稅關就很快,幾分鐘就過了

去到只係 0630 ,離搭新幹線的時間還有很長,

唯有食住早餐 hea 下,咖哩飯 + 蜜瓜梳打

過左一陣,就搭單軌去東京車站,

由於是星期六, 500 日元就可以去到,半小時便可到達

留名支持
東京車站待了一會,終於要搭新幹線去名古屋,

https://smart-ex.jp/en/lp/app/

現在只要登記,即可透過網上購票,而且可以直接用 suica 過閘,

我買的是光號 507 Hayatoku-Green 車票,只要提早幾天就可以享用優惠,

11830 日元直接坐 Green Class ,位比較闊,而且車廂較靜,感覺很好

留名支持 睇緊
gchi
DSE 考生個優惠好似無左了
來到名古屋還很早,所以把行李寄到車站儲物櫃,好像一場競賽,瞬間就無晒儲物櫃,好在我能夠把握機會

來到名古屋,先去鐵路博物館,要坐臨海線 ,半個鐘就到

來到博物館,當然要參觀列車車廂
由於太多相,我只係選左幾張放在這裡

要在 30/4 之前訂票先至有優惠,香港上機時要出示準考證
晚上就去 Oasis 21

樓上係觀景台,中間係巴士交匯處,地下就是商場

呢日當然食左味噌豬扒和炸蝦,當然還有手羽先

第一晚住 APA ,社長管理的酒店最多就是書

呢間酒店仲有大浴池,可以浸溫泉
當然好住的代價就是比之後住個間貴 $100 一晚
名古屋地下鐵,搭左兩日,好像返左 90 年代,地鐵站無什麼廣告,而且由於是周末,只要購買 600 日元的假日一日票,便可以任搭

樓主支咩鏡
變曬形嘅
只有手機和 sony wx 500
但係書面語+口語睇到好辛苦

繼續g持樓主出文
留名睇東京段
盡可能口語, 唔得都要書面語
邊間apa?
第二日,我享受酒店啲早餐,一樣有手羽先,今次啲味仲幾濃吓

第一站就去左犬山城,果然不錯,估唔到啲係犬山城啲命名同李白有關

進入天城閣就好似挑戰一樣,通道又窄又斜,當然付出體力後,換來美好的景色

跟住就去名古屋城走一圈,可惜啲係天守閣大維修,幾年之後先開番

不過就可以近距離同金鯱拍近照

本丸御殿太多人所以無入去

去完名古屋城,準備返東京了,今次坐新幹線就選了車頭坐,車頭位好闊,我還試左新幹線食便當

舊飯黐埋一舊,而且無味
炸雞和味僧就 OK
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞