[半毒遊] 2019.5 名古屋大阪遊記

531 回覆
40 Like 5 Dislike
DAY5 續
跟住見已經有幾個人排緊,就拿拿聲去排廢事冇位坐

排咗陣見到今次嚟鞍馬嘅目標きらら
特色就係車身有塊大玻璃

另外內裝座位都有特別嘅配置,一邊係單人位,另一邊係一排向窗方便睇風景

如果睇紅葉嘅季節坐呢架車應該幾正
另外因為咁特別嘅賣點,所以基本上鞍馬站已經坐滿要坐嘅話要係鞍馬站早啲排定隊

坐返去出町柳
呢個站好難影得好

可能咁樣影仲靚

跟住返去搭京阪去衹園四条站行下
我今次揀搭京阪除咗係因為冇搭過,亦都係因為佢個雙層車廂咁我呢次就搭咗下層

坐下層貼住月台邊行個感覺好神奇

衹園四条站附近影下相
呢棟嘢感覺好西式但其實係食中華料理

好靚個景色
雖然熱到仆街但都好過落雨

乜都9影下

周圍行下,食咗個老麥,然後就去番車站搭車返大阪
衹園四条站有特急返大阪嘅,不過為咗有位揀,所以我都係搭番車去出町柳再轉車不過要記住揸PASS就冇咩所謂,用IC CARD或者買飛就唔好
話說我好蠢咁搭咗準急中間停多一個站之餘,亦都會係三条站待避俾後面架特急行先
另外就係架車好舊又焗,搭得勁辛苦

去到出町柳就搭特急走淀屋橋站,今次坐上層,高人一等嘅感覺唔錯
出町柳返淀屋橋特急都要成粒鐘,所以新快速真係完勝當然兩者服務嘅客群有唔同

去到淀屋橋唔想咁快返酒店住,所以去咗難波個邊行下

NMB48劇場,然後發現呢到有間激安,之後冇嘢做都嚟呢到行(因為呢間少人啲感覺上)

行完都係搭番御堂筋線返梅田,呢幾日搭到厭

宵夜
我都知有啲OVER但個日真係餓
試咗好鍾意飲個隻蘋果汁出嘅橙汁,結論都係蘋果好飲啲
另外又係果實冰,真係好好食

DAY5 完
原來巴打都係wizone
好掛住佢地
係 之前仲特登上youtube睇
佢地行路好正
水族館有拍到兩條
京阪電車啲車真係好靚
多謝巴打~~~
點解落樓梯都咁cute
有無得試下餵佢地

唔幫襯納涼床?
我都係心血來潮過去行下冇睇過有咩好去好食

本身係諗住去京都個動物園
但因為遲咗所以就冇去到又唔想返大阪住先過咗去
京阪同阪急兩間都好靚
餵食好似冇淨係可以睇staff餵

DAY6

一起身就係電視望到侵侵
話說呢日已經係晏咗醒本身0930出門口變咗差唔多0930先醒

係阪急梅田站下面有LEGO展
阪急梅田站真係好靚連我個非鐵膠fd見到都係到讚話好靚好靚

大阪去神戶基本上有3個方法,分別係阪神、阪急同埋JR今次純粹貪方便係酒店隔離所以揀咗阪急
另外阪急嘅特急都係唔駛加錢搭

去新開地嘅特急阪急8000系

舒服嘅2-2位

好快就搭到去神戶三宮站

對面月台有架山陽電車6000系去姬路

跟住就行過去搭PORT LINER。如果係梅田過嚟要去神戶動物王國其實唔建議搭阪急,因為行過去都幾遠下反而JR就係隔離近啲

兜咗啲路終於搵到個站

去神戶動物王國必買嘅套票,買入場券送來回車飛

影下月台同路軌

上車坐無人列車當然要坐車頭位
另外如果去神戶動物王國記住淨係可以搭去神戶機場嘅車搭去北埠頭係會去唔到

搭廿分鐘到就去到目的地

神戶動物王國雖然個門口望落好虧但入面好多嘢睇,我覺得係全日本第一正

即將長氣多圖另外會有大量鯨頭鸛圖

待續
推下先
DAY6 續
今次係第二次嚟神戶動物王國,自從上次去完之後就同自己講每年都要嚟一次(所以下年又係PLAN咗去關西)神戶動物王國特別之處係好多地方都可以同動物有互動或者有近距離接觸,例如摸同餵嘢食。雖然個館唔係好多,又冇太多好大型好特別嘅動物睇,但去呢到係睇得開心好多

基本上個動物園主體就係溫室,再加出面室外部分。一入嚟個區就見到好多植物另外亦都有兔仔同埋狗個啲睇,同一般動物園好唔同

有隻伯恩山出咗嚟好大隻好想攬
呢到排隊係入去撚狗,基本上好受歡迎長期都有人係到排

但我第一時間走入嚟係去戶外個區到食咖喱飯上次食過好好食,不過白痴嘅我嗌咗紅酒牛肉汁但都好好食

食完就由戶外開始行,首先就見到大大隻陸龜
呢啲陸龜都可以俾100円買葉去餵

陸龜同鹿同袋鼠係擺埋同一區周圍走
啲鹿好串咁訓咗係龜個區到

肚餓到要食地下啲草

啲袋鼠就好集中係一區(其實得啲鹿會周圍走)

:邊個影我

PO多幾張袋鼠啲鹿好似長期都亂入咁

馬(?)但隻腳咁短

草泥馬sssss
btw啲草泥馬好西,餵慢少少都兇你

熱到訓晒覺唔郁

係呢到除咗餵鴨,餵羊都幾好玩睇佢地癲到突晒個頭出嚟就知
另外呢到餵羊係有個鏟俾你裝住啲糧遞俾啲羊,唔駛驚掂到佢地啲口水

大佬唔好咁痴線啦。。。

另外仲有條花路行影相幾靚

戶外呢區仲有得騎馬同騎駱駝,另外仲有狗趕羊嘅表演睇

待續
成日覺得啲袋鼠好惡
果到好似都有企鵝
冇錯 你又等緊企鵝相?

不過講企鵝就名古屋正啲
是日忘記推
已經bookmark定遲啲一定要去

如果真係鍾意睇企鵝應該要去長崎企鵝館
上年去九州有去到好正
發現糊辣2小好中意幫人推post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞